Grønn Fredag er et initiativ som ble startet av DNT Ung i 2016, som en motpol til Black Friday. I utgangspunktet er dette en dag da det oppfordres til å bytte, gi bort og selge brukt turutstyr som du ikke trenger, for å gi varene nytt liv.

Andre aktører har også hengt seg på denne trenden. I stedet for å ha tilbud på Black Friday, fronter disse gjerne miljøfremmende tiltak som fremmer en sirkulær økonomi hvor ombruk, gjenbruk og resirkulering er avgjørende i omstillingen til et lavutslippssamfunn.

Eksempelvis har IKEA hatt en kampanje der de kjøper tilbake gamle IKEA-møbler for å kunne resirkulere møblene. Fjällräven gav folk mulighet til å komme med klærne sine og få de impregnert gratis for å øke holdbarheten til produktene. Bergans og Devold har hatt tilbud om gratis reparasjon.

Prisguidens hovedmål er å hjelpe forbrukere med å gjøre gode kjøp. Og selv om vi mener at Black Friday er en god anledning til å gjøre gode kjøp på de varene du har behov for, ønsker vi også å kunne vise frem initiativene og butikkene som ikke er med på Black Friday.

Vi har derfor laget denne siden hvor vi lenker til butikker og initiativer som fremmer miljøvennlige tiltak og kampanjer. Og i ånd av Grønn Fredag har vi også funnet frem ukurante produkter som returvarer, demoprodukter, brukte varer og andre produkter som butikkene velger å selge til en redusert pris, i stedet for at disse blir kastet.