Vaskemaskin-guide: 7 vaskemaskiner som er best i test og gode kjøp

Med hundrevis av vaskemaskiner å velge mellom, kan det være vanskelig å velge den beste vaskemaskinen for deg og ditt bruk. Bare rolig, i denne guiden hjelper vi deg med å få oversikt og gir deg noen gode forslag.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter, se alle vaskemaskinene i Prisguiden her »Gå rett til:

Hva er en god vaskemaskin? »
Beste vaskemaskin for familien »
Beste toppmatet vaskemaskin »
Beste vaskemaskin med tørketrommel »
Beste billige vaskemaskin »

Hva er en god vaskemaskin?

Her er fem ting du bør tenke litt gjennom før du velger vaskemaskin:

Vaskekapasitet; hvor mye klær kan maskinen vaske? Tenk litt gjennom hvor mye klær du pleier å vaske, og om du vil ha en maskin som kan vaske større ting som dyner og puter. En familie med to voksne og to-tre barn bør sikte på 8-12 kg vaskekapasitet, mens enslige og par kan klare seg med mindre. Husk at du bruker mer strøm på to halvfulle maskiner enn på én full, så du taper en del på strømmen hvis maskinen blir så stor at du bare unntaksvis fyller den.

Front eller topp; hvor skal maskinen stå? Dette kan være veldig viktig å tenkte gjennom hvis du ikke har et eget vaskerom. Hvis du vil spare mest mulig plass kan det være verdt å vurdere en toppmatet vaskemaskin. Siden de er smale og har åpning på toppen, egner de seg godt til å ha på badet i mindre leiligheter. På en annen side kan du ikke sette en tørketrommel oppå dem.

Lydnivå; hvor nært er du vaskemaskinen? Hvis du ikke har vaskekjeller bør du sjekke lydnivået på maskinen. Det er stor forskjell på en maskin med et lydnivå på 41 dB og en på 51 dB (du kan lese mer om dB her), og det kan ha mye å si hvis du bor i en liten leilighet.

Hvor rent den vasker. De fleste vaskemaskinene vil gjøre en grei jobb her, men testene viser at noen gjør en bedre jobb enn andre når det kommer til vanskelige flekker og å skylle ut vaskemiddelet. Dette er ekstra viktig for småbarnsfamilier og personer med sensitiv hud, men voksne som sjeldent får flekker på klærne kan jobbe rundt det med litt ekstra flekkfjerning i forkant av vanlig vask. Og da kan du ofte komme unna med en litt rimeligere vaskemaskin.

Kombimaskin; frister det med vask og tørk i ett? En vaskemaskin med integrert tørketrommel kan spare deg for både plass og tid, men vær oppmerksom på at tørkekapasiteten kan være på bare halvparten av vaskekapasiteten, og en gjenganger i testene er at de vasker og/eller tørker dårligere enn de dedikerte maskinene.

Plassering, kapasitet og lydnivå kan være viktig å vurdere før innkjøp av ny vaskemaskin.

Beste vaskemaskin for familien

Samsung WW90J5426FW

For å komme frem til en anbefaling her har vi brukt filtrene våre og sett etter en vaskemaskin med kapasitet mellom 8 og 12 kg, med børsteløs motor. Og når vi sammenligner disse, velger vi å trekke frem Samsung WW90J5426FW. Den er testet med gode resultater fra både svenske Råd & Rön og det danske Forbrugerrådet Tænk. Den er prismessig sånn midt på treet, men med en kapasitet på 9 kg er den stor nok til de fleste familier, og den har et beskjedent strømforbruk. Dessuten er den forholdsvis stillegående. Av tilbakemeldinger fra kunder ser vi at du bør vaske sokker og andre småplagg i en vaskepose, siden de ellers har lett for å sette seg fast i døra, noe noen kan synes er irriterende. Men alt i alt fremstår det som et trygt kjøp.

Alternativer: Skal du ha en maskin med enda større kapasitet, kan du vurdere LG FH495BDS2, og skal du ha noe enda mer stillegående kan du se på Miele WCR890WPSP »

Beste toppmatet vaskemaskin

AEG L6TDN641G

Hvis du bor i leilighet trenger du kanskje en liten vaskemaskin, som ikke tar for stor plass på badet eller på kjøkkenet.Da kan en toppmatet vaskemaskin være løsningen! De er mindre enn frontmatede maskiner, og siden døren åpnes oppover i stedet for utover går det an å plassere dem på trange steder uten at du må tenke på døren. Men vær oppmerksom på at denne typen maskin scorer jevnt over mye lavere i testene, sammenlignet med frontmatede modeller. AEG L6TDN641G er den eneste modellen som har sånn noenlunde gode testresultater. Sentrifugen går til 1400 omdreininger, lydnivået under vask er ikke så helt galt på 56 dB, og vaskekapasiteten på 6 kg holder til enslige og par.

Her kan du se toppmatede vaskemaskiner som er mer stillegående av seg »
Her kan du se alle vaskemaskinene med toppmating »

Beste vaskemaskin med tørketrommel

En kombimaskin som både vasker og tørker har noen fordeler. Du kan spare penger siden du bare kjøper én maskin, du sparer plass og du trenger ikke tenke på at klesvasken blir liggende våt i maskinen, siden tørkingen kan starte automatisk etter vasken. Men det er verdt å tenke gjennom at de har mindre tørkekapasitet enn vaskekapasitet, og at maskinene som er testet med gode vaske- og tørkeresultater ofte bruker veldig lang tid.

Miele WTH130WPM

Denne maskinen har kommet godt ut av testene til både svenske Råd & Rön og danske Forbrugerrådet Tænk. Kapasiteten på 7 kg nok bare akkurat innafor det en barnefamilie med et moderat vaskebehov kan være fornøyd med, og med en tørkekapasitet på 4 kg må du belage deg på å henge opp en del av klesvasken. Men det er jo ikke så dumt at maskinen kan tørke alle sokkene mens du henger opp buksene! Og når bursdagsklærne eller fotballdrakta må vaskes og brukes samme dag, klarer den jobben. Den største ulempen er prisen, som er på nivå med en god månedslønn.

Alternativer: Dessverre har vi ikke mye testdata å lene oss på her, men de mest populære har (for hva det er verdt) gode tilbakemeldinger fra kunder på butikkene sine nettsider. Du kan se de mest populære modellene her »

Beste billige vaskemaskin

Samsung WW80J5426DWEE

Kapasitet, energisparing, lydnivå og plassparing er fine ting alle sammen, men noen ganger er prisen det viktigste. Heldigvis finner vi gode maskiner her også! Denne vaskemaskinen fra Samsung selges ofte for mindre enn 5000 kroner og gir helt klart mye maskin for pengene. 8 kg vaskekapasitet, børsteløs motor, sterk sentrifuge, og har et forholdsvis lavt lydnivå, lavt energiforbruk og lavt vannforbruk. På toppen av det hele kommer den godt ut i Råd & Röns vaskemaskintest!

Her kan du se alle vaskemaskinene til under 5000 kroner med børsteløs motor, sortert etter best i test »

Vi anbefaler også at du leser mer om testresultatene til vaskemaskinene i testene til Råd & Rön og Forbrugerrådet Tænk. Da kan du lese litt mer detaljer om hva de har vektlagt, slik at du får et enda bedre grunnlag for å velge riktig maskin for deg.

Her kan du kjøpe tilgang til testen fra Råd & Rön »

Her kan du kjøpe tilgang til testen fra Forbrugerrådet Tænk »

Her kan du se alle vaskemaskinene i Prisguiden, sortert etter best i test »

Lykke til :-)

Andre kilder: DinSide, DinSide (2), Power, C-Net,Elkjop

Populært akkurat nå

Sist sett på