Turutstyr-guide: Pakkeliste med 30 gode tips til fjelltur og telttur

Hvis du skal på fjelltur i sommerferien, er det greit å ha turutstyret i orden. Men hva trenger du egentlig? Vi har gått gjennom DNT sin pakkeliste og funnet frem noen gode forslag til deg.

Enten du skal gå fra hytte til hytte på Hardangervidda, dra på telttur i Jotunheimen, eller bare ta en kjapp overnattingstur ute i det fri, er det visse ting du bør ta med deg for at turen skal bli både komfortabel og trygg. 

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Klikk her hvis du vil lese hva du trenger på teltturen.

Turutstyr til hytte til hytte-tur

Turer der man går fra hytte til hytte i Turistforeningens (DNT) hyttenett er spesielt fine for de som er ferske i fjellet. Hyttene er utstyrt med vedfyring for oppvarming og tørking, mange av dem har mat slik at du slipper å ta med egen, og ikke minst senger med dyner og puter. Da blir det mye du slipper å ta med selv, noe som gjør at du kan nyte turen med en mye lettere sekk. Her er utstyret du trenger på en hytte til hytte-tur:

Ryggsekk 

På kortere turer, eller turer der du går fra hytte til hytte og trenger mindre utstyr, trenger du en ryggsekk på 40 til 70 liter. På telttur og lengre turer bør sekken være en del større, gjerne fra 60 liter og oppover, avhengig av hvor krevende tur du planlegger og hvor mye du trenger å ta med.

Dersom vi leter etter en sekk som kan passe i begge kategoriene kan Osprey Aether 60 være en god allrounder. Med sine 60 liter er den stor nok til å fungere for lengre turer med lett oppakning, og har gode komprimeringsmuligheter til å gjøre den mindre for kortere turer. Topplokket har dessuten en stor utvendig lomme, som kan monteres av og brukes som hoftesekk. Med opplegg for drikkesystem og justerbar rygg, og med mangfoldige lommer, solide reimer, klips og glidelåser, er dette en svært funksjonsrik sekk som Klikk.no trekker frem i sin test. De er spesielt begeistret for for god bærekomfort, og beskriver den som en «meget god sekk med et godt bæresystem og relativt lav egenvekt».  

 

Lakenpose 

Hvis du skal gå mellom Turistforeningens hytter, trenger du bare en lakenpose.  Dyner, puter og madrasser ligger på hyttene. Lakenposene veier lite, og finnes som regel i bomull eller silke. Silke er som regel dyrere, men er lettere. Begge typene finnes i firkantede utgaver og i soveposefasong. De firkantede er litt romsligere, mens de andre passer godt i soveposen for ekstra varme på kalde netter.

Du finner veldig rimelige poser i bomull, men hvis du vil ha litt mer enn bare det enkleste kan du se på Sea to Summit Reactor. Dette er en varm lakenpose som du kan bruke uten noe annet på de varmeste dagene, og ifølge produsenten kan den øke komfortemperaturen i en sovepose med opp til 8 varmegrader.

 

Vanntette pakksekker 

Disse er veldig fine for å sortere klær, proviant og turutstyr, men kanskje viktigst er det at de holder utstyret tørt hvis det skulle bli regn. Da kan du la tingene ligge utenfor teltet om natta, slik at du får bedre plass; noe som er ekstra fint hvis dere er flere som deler telt. Du kan selvsagt bruke vanlige plastposer til dette, men de er langt fra like solide, og går det hull på dem er jo poenget borte. 

Selv her er det mye å velge mellom. Ekstra lette modeller, ekstra sterke modeller, noen med bærereimer og andre med ventiler for maksimal komprimering. Jo røffere bruk, desto sterke pakksekk trenger du, og desto tyngre blir de. Vi ville starta med denne Exped Fold Drybag-pakken. Med den får du fire pakksekker med lav vekt i ulike farger, som vil gi deg et godt utgangspunkt hvis du skulle trenge flere senere. 

 

Drikkesystem eller drikkeflaske 

Hvis ryggsekken din har lomme for drikkesystem, er dette en ypperlig løsning. Vi liker Osprey Hydraulics 3L. Tre liter er kanskje litt i overkant under vandring, men veldig fint når du har slått opp teltet litt borte fra en vannkilde og trenger vann til drikke og matlaging. Den store åpningen gjør den enkel å fylle og vaske, mens et hardt bakstykke gjør at den beholder formen i sekken etterhvert som den tømmes. Selve drikketuten kommer med et magnetfeste du kan montere på skulderreima på ryggsekken, slik at den ikke spretter rundt mens du går.

Hvis du heller vil gå for en tradisjonell vannflaske, er litersflaskene fra Nalgene et godt valg. Dette er populære turflasker med stor åpning for enkel påfylling, og du kan kjøpe isolerende trekk å ha dem i, som også gjør dem enklere å feste på sekken hvis du ikke har lomme for drikkeflaske. Én flaske kan bli for lite når det blir langt mellom skikkelige vannkilder, så det kan være lurt å ta med to. 

 

Fyrstikker eller lighter

Tennstålet i kniven over fungerer fin-fint til gassbrenneren, men hvis du skal lage bål eller tenne i ovnen, er det bedre med fyrstikker eller en lighter. Villmarksliv testet stormlightere i 2013, og Primus Powerlighter kom best ut. De beskriver den som god, sikker og brukervennlig, men trekker fra for at den ikke er vanntett. Så hvis du er virkelig uheldig å mister den i kaffekjelen, kan det være greit å ha en boks vanntette stormfyrstikker i bakhånd.


Kniv
Hvis du ser etter en enkel og praktisk brukskniv, bør du se på Light My Fire og Moraknivs samarbeid Swedish Fireknife. Dette er en lett og rimelig kniv som kommer i mange farger for god synlighet, og med blad i rustfritt stål fra Morakniv bør den holde i mange år. Med det integrerte tennstålet kan de med litt trening lage bål uten fyrstikker eller lighter, men for resten av oss passer det utmerket til å tenne gassbrenneren.

En liten hodelykt 

På telt- og hytteturer trenger du en liten og lett hodelykt som kan lyse opp stien foran deg, og gi et godt arbeidslys i leirplassen og i teltet. Vi har plukket ut Petzl Tikka. «Plus»-utgaven av denne kom best ut av Vilmarkslivs test, men denne rimeligere utgaven har mange av de samme fordelene:

Lav vekt, greie justeringsmuligheter, tre ulike lysstyrker og selvlysende detaljer som gjør det enkelt å finne den i mørket. Kombinerer du den med en Petzl Noctilight får du en fin liten taklampe som kan være utrolig kjekk i teltet eller hytta.

Kart, kompass og kartmappe 

Elektroniske hjelpemidler kan streike, så du må alltid ha et godt, gammeldags kart og kompass med på turen. Vi har plukket ut en av Silvas rimeligere modeller, Silva Compass Ranger. Dette kompasset har en lav profil, som er fint når du skal ha det i lomma eller under skjorta. Det veier lite, uten å være helt ribba for kjekke detaljer som forstørrelsesglass og avstandsmåler.

Som kartmappe kan det være lurt å plukke ut en med fire festepunkter. Da kan du enkelt feste det bakpå sekken til en turkamerat, noe som gjør det enklere å sjekke kartet ofte uten å stoppe. Akkurat hvilken du velger her er nok mindre kritisk, men denne fra Sea to Summit er en populær modell du får kjøpt i flere nettbutikker.

 

Solbriller 

Se etter solbriller som dekker så mye av synsfeltet som mulig, gjerne med polariserende glass som fjerner gjenskinnet i vann og snø. De bør være behagelige på og ikke gnage på nesen hvis du blir svett. Det er også en fordel om de kommer med et etui så de ikke blir most i sekken.

Du vil nok finne mange rimelige sportsbriller som kan gjøre en god jobb, men vi har sett etter det lille ekstra og liker Julbo Explorer 2.0 med Spectron 4 linser. De kommer med avtagbare sidepaneler for optimal lysblokkering, og feste for brillesnor slik at du enkelt kan henge dem rundt halsen. Av tilbakemeldinger vi har lest på nettet beskrives de som komfortable, men litt store, og siden de er beregnet for kraftig lys kan de oppleves som for mørke for eksempel når det er lettere overskyet. De er ikke akkurat billige, men heller ikke blant de dyreste, og vi liker at de ikke har den utpregede sykkelbrille-stilen vi ser på mange andre tur- og sportsbriller.

 

Førstehjelpsutstyr 

En skikkelig fjelltur kan ta deg bort fra både folk og mobildekning, så du må kunne klare deg selv skulle uhellet være ute. Dette settet fra Lifesystems veier mindre enn 200 gram og inneholder det viktigste du trenger, inkludert antiseptisk krem for å unngå betennelse i større sår (særlig aktuelt ved brannskader). Legg oppi noen ekstra sterke gnagsårplaster, en rull sportsteip og et overlevelsesteppe, så bør du være klar for det meste!


Toalettsaker, solkrem og myggmiddel
Du trenger neppe mye her. Kapp tannbørsten i to så sparer du noen gram der, pakk den sammen med en nesten tom tube tannkrem, eventuelle medisiner og andre hygieneartikler du trenger. Et lite håndkle er også veldig fint hvis du blir våt, eller for å tørke morgendugget av teltet før du pakker det ned. Ikke glem en god solkrem og et bra myggmiddel. Og husk for all del toalettpapiret.

Hvis du skal være lengre på tur enn én uke, kan du også vurdere en Victorinox Classic SD. Det er en liten lommekniv med neglefil og saks, som kan være fin for å holde bart og negler under kontroll.

Turutstyr til telttur

Teltturer krever litt mer siden du skal sove ute, i tillegg til at du må ha med utstyr for å lage maten selv. Så i tillegg til tingene du trenger på en hytte til hytte-tur, trenger du dette:


Telt

Hvilket telt du skal ha kommer veldig an på hvor mange som skal bruke det, hvor røff bruken skal være og hvor mye penger du vil bruke. Siden telt for tre personer eller flere blir i tyngste laget for én person alene, har vi sett etter telt beregnet for én til to personer. Så satte vi et budsjett-tak på 4000 kroner, og vektgrense på 2 kg. Det vi sitter igjen med som et godt valg da, er Helsport Ringstind Pro 2.

Da DNT testet lette tomannstelt i 2016 fikk teltet god omtale. Det får pluss for å være «meget lett å sette opp», og plassen inne i selve teltet beskrives som grei, men det fikk kritikk for dårlig plass i ytterteltet. Den lave vekten gjør at det vil fungere veldig fint til én person, men hvis du vet at du stort sett skal telte med andre, kan du også se på Urberg 3-person Tunnel Tent G5.

 

Sovepose

Lakenposen er ypperlig på hyttene, men når du skal sove i telt, må du ha en skikkelig sovepose. Hvis du bare skal bruke den i lavlandet på den varmeste årstiden, kan du gå for en ren sommerpose, eller en varm lakenpose, som den vi anbefalte lengre oppe. Men hvis du vil ha en sovepose du også kan bruke i høyfjellet, samt sent på våren eller tidlig på høsten, kan du se på Helsport Alta Spring (finnes i utgaver for dame og herre).

Med en komforttemperatur på fem varmegrader bør selv frostnetter gå greit med litt ekstra klær i denne soveposen. Antiskli i ryggen er kjempefint på glatte liggeunderlag, så du slipper å våkne klin inni teltveggen, og en egen hodeputelomme øker komforten. Helsport Sarek er et annet interessant, betydelig rimeligere alternativ, men da uten putelomme og antiskli.

 

Liggeunderlag 

Her har vi grovt sett to typer: forholdsvis tynne, enkle og greie skumgummimatter, og tykkere, oppblåsbare liggeunderlag. Sistnevnte kategori koster en del mer og veier litt mer, men komfortforskjellen er enorm.

Expeds 7 centimeter tykke underlag har kommet ut på topp i tester utført av både DNT og Villmarksliv, og en utgave i denne serien som vi synes treffer en god balanse mellom pris og vekt er Exped SynMat 7 MW. Den er betydelig bredere enn standardutgaven (65 mot 52 centimeter) uten å være fryktelig mye dyrere. Noe tyngre er den dog, med en vekt på rett rundt kiloen. Men det er ikke her vi ville vært mest på gramjakt, siden det står om komfort og søvnkvalitet. Restitusjon er viktig, også på tur. 

 

Stormkjøkken 

Den enkleste, greieste og mest skånsomme måten å lage mat og varm drikke på når du er på telttur, er med et stormkjøkken. De kan drives av bensin, parafin, lampeolje, rødsprit og gass. Gass er det enkleste. Det brenner rent (lite sot), du trenger ikke tenke på søl, effekten er høy og varmen er enkel å justere.

Et godt sted å starte er rett og slett å kjøpe et ferdig sett fra Trangia. Du får litt ulike sammensetninger, med og uten non-stick-belegg (tenk teflon). Med non-stick blir rengjøringen litt enklere, men du må også være mer forsiktig. Uten non-stick kan du spise rett ut av kjelene selv om du har metallbestikk, og det som setter seg fast kan du skrape løs med bestikket. Går du for et Trangia 25-4 UL får du litt av begge, i tillegg til en vannkjele som er fin for å koke vann og kaffe. Det følger bare med rødspritbrenner, så en gassbrenner som passer og gass må du kjøpe utenom.

 

Fat og bestikk 

Hva du trenger her kommer an på hvor avansert du skal gjøre kokkeleringen, og et sett som kan dekke mange behov er den klassiske Tallrikslådaen. Den inneholder to skåler/fat, to kopper, en krydderbøsse og en «spork» (skje og gaffel i ett).

Sporken er av plast og tåler ikke all verden, så det kan være verdt å erstatte den med en av lettmetall, som denne fra Light My Fire. Men hvis du er på tur alene, kan du gjerne droppe hele Tallrikslådaen, ta med Sporken og bare spise rett ut av grytene. 

God tur! :-)

 

Om våre produktguider:

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du tilbakemeldinger på produktguidene eller forslag til hva vi skal skrive om –Tips oss »

Populært akkurat nå

Sist sett på