Tursko-guide: 9 gode terrengsko, tursko og fjellsko

Føttene dine jobber hardt for deg. Et par skikkelig gode tursko kan gjøre det litt lettere for dem. Vi har funnet flere.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle tursko og støvler i Prisguiden her »


Hvis det er én ting som virkelig kan ødelegge en tur, så er det dårlige sko. Svake sko som svikter, trange sko som gnager, glatte sko som glipper eller søkkvåte sko som lekker, kan i verste fall sende deg hjem tidlig. Og selv om det er ingen skam å snu, kan det være fint å slippe på grunn av skoene i alle fall.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Vi har lett gjennom en mengde norske og utenlandske tester for å hjelpe deg med å finne tursko du kan stole på.  Under her får du noen gode forslag til sko for lette, mellomtunge og tunge turer, og nederst i guiden skriver vi litt om hva du bør tenke gjennom og se etter når du velger.

For de letteste turene

Dette er lette sko for kjappe ettermiddagsturer med lite i sekken – enten du skal traske opp til en kafé i marka eller småløpe opp på det lokale «trimfjellet». De er lave og lette, men uten ankelstøtten fra de litt større modellene, og best når veien er tørr, terrenget enkelt og vekta på ryggen er lett. 

Arc'teryx Aerios FL GTX (Dame/Herre) og Salomon Ultra 3 GTX (Dame/Herre)

Blant de utenlandske testene vi har sett på, er det tre modeller som går igjen på topp: Arc'teryx Aerios FL GTX (Dame/Herre), Salomon Ultra 3 GTX (Dame/Herre) og ulike varianter av Merrell Moab 2. Alle kan være verdt å se nærmere på, men ifølge en av testene er grepet på Moab 2 merkbart dårligere, så vi ville starta med de to første og sett hvem som passer best på din fot.

Både Switchback Travel og OutdoorGearLab beskriver Arc`teryx Aerios FL GTX som en komfortabel sko med imponerende lav vekt. Den har en noe myk såle og vil derfor passe best på sti og grus. Trives du derimot bedre på litt mer krevende underlag, bør du ta en nærmere titt på Salomon Ultra 3 GTX.


Begge skal også fungere greit til løping, men hvis du skal løpe mer enn du skal gå, bør du sjekke denne guiden » 

Mellomtunge allroundere

Dette er det som noen produsenter omtaler som «hiking»-sko. De er høyere og gir mer ankelstøtte enn de letteste modellene, men ikke like stive og stabile som de tyngre skoene for mer krevende turer. Dermed egner de seg bedre for turer der du trenger litt mer ankelstøtte enn de minste skoene gir, men der veien ikke byr fullt så mye klyving i berg og steinur. 

Salomon Ultra Mid 3 GTX (Dame/Herre)

Dette er en høyere utgave av den vi har tatt med lenger opp. Både Ultra Mid 3 GTX og forgjengeren Ultra Mid 2 GTX er gjengangere i testene vi har lest, blant annet Villmarkslivs test av lette fjellsko fra august 2016. Switchback Travel kaller det sin favoritt blant de «ultralette, Villmarksliv kalte den forrige utgaven (Mid 2) en «god sko til rask gange etter veier og stier i marka og på fjellet», og OutdoorGearLab skriver at den nyere utgaven (altså Mid 3) har enda bedre grep mot underlaget enn forgjengeren. 

Alfra Lyng A/P/S (Dame/Herre

Denne er utstyrt med Alfa Air, det nye og tilnærmet vedlikeholdsfrie yttermaterialet til Alfa. Selv kaller de det en «Ole Brumm-løsning» (ja takk, begge deler) som kombinerer slitestyrke og lav vekt. Og med Gore-Tex-membran på innsiden får du en vanntett sko som ikke trenger mer vedlikehold enn at du skyller og tørker den etter bruk. Ulempen med Alfa Air er at materialet ikke tåler oppbevaring i høy temperatur, siden det kan deformere yttermaterialet. Som eksempler gir Alfa en stengt bil på en varm sommerdag, eller bare ute på trappa i sterk sol.

I sin test av lette fjellsko skriver Villmarksliv at det er en «meget god tursko til skog og fjell så lenge terrenget ikke er av det aller tøffeste» og kaller den en meget god allrounder som vil «fungere utmerket på lette hytte til hytte-løyper». Hvis du er skeptisk til Alfa Air-materialet kan det være verdt å se på Kvist Advance (Dame/Herre), som er en del lettere, men har en stivere såle for litt tøffere terreng. 

La Sportiva Stream GTX W (Dame/Herre

Dette er testvinneren fra Tv2 Hjelper Deg sin test av lette fjellsko fra 2019. Skoen er testet av Hege og Stine Schultz Heireng (du kjenner dem nok best som “Tursøstre”), og det er følgelig kun damemodellen som er testet i denne omgang. La Sportiva Stream GTX W beskrives som en allsidig sko som passer godt både på lange og korte turer til fjells og i skogen.

Dette er skoen for deg som ikke skal gå de aller tøffeste og bratteste toppturene, men som ønsker en lett og komfortabel tursko med god ankelstøtte og som garantert holder føttene dine tørre uten at det går på bekostning av pusteevnen. 

Tunge støvler for tøft terreng

Dette er skoene som gir mest støtte, og de trengs når du skal ferdes i vanskelig og lite tilrettelagt terreng, når turen er lang, bakkene bratte og sekken er tung. Alt det gjør nemlig at anklene må jobbe mer for å stabilisere deg, og hvis de får god støtte fra skoene blir de mindre slitne, og du reduserer faren for et kjipt overtråkk. Ulempen er at skoene blir tyngre, og ikke like morsomme å gå med på lettere turer. 

Vi har funnet en del utenlandske tester her, men vi har få norske tester å lene oss på. Derfor tok vi også kontakt med skoprodusentene Alfa og Viking og spurte hva de anbefaler. 

Salomon Quest 4D 3 GTX (Dame/Herre

Quest 4D 3 GTX har topplasseringen hos både Switchback Travel og OutdoorGearLab. Det er halvhøye Gore-Tex-sko med en «ramme» av lær og tåkappe i gummi for ekstra beskyttelse mot skarpe steiner og røft terreng. Switchback Travel beskriver dem som en fantastisk kombinasjon av komfort, støtte og grep, og med en tykkere såle beskytter de føttene mer enn Ultra Mid 3 når du går med tung sekk på hardt underlag. De påpeker dog at skoene er i overkant tunge og stive for turer i mindre krevende terreng, og OutdoorGearLab er bekymret for de mange sømmene som de frykter kan gå ut over holdbarheten. 

Alfa Glittertind (Dame/Herre)

Fra Alfa får vi anbefalt Glittertind; et par ganske høy, stiv og stabil fjellsko med ankelstøtte beregnet for turer i krevende, bratt terreng, også med tung sekk. Med en vekt på over 800 gram per sko er det helt klart tunge sko, men til gjengjeld er de laget for å tåle røff bruk på lange turer. Siden de er av lær trenger de noe mer vedlikehold enn syntetiske alternativer, men Alfas egen skotester er tydelig på at det er disse han velger når han skal ha sko han virkelig kan stole på når turen blir tøff. Klassikerne Walk King (herre) og Walk Queen (dame) kan også vurderes. De er litt lettere, men byr på noe mindre ankelstøtte.

Viking Classic 150 eller Gaupe Leather GTX

Viking anbefaler disse skoene til de lange turene med tung sekk. Egenskapene skal være like, men Classic 150 er tilpasset de med brede føtter, og Gaupe de med smale føtter. Begge modellene er av lær, med Gore-Tex-membran på innsiden og beskyttende gummilist rundt den nedre delen av skoen. Prismessig befinner de seg stort sett i samme område som alternativene fra Alfa, så her ville vi forsøkt å prøvd alle og latt passformen bestemme. 

Nettkjøp kan faktisk være best 

Det er kanskje lett å tenke at fjellsko er noe man bør prøve i butikken, og ikke kjøpe på nettet. Hva hvis de ikke passer skikkelig? Vi mener at det kan være bedre å kjøpe på nett. 

Mange av butikkene som selger klær og utstyr til friluftsliv, deriblant XXL, Fjellsport, G-Sport, Outnorth og Hekta På Tur, tilbyr åpent kjøp og gratis retur. Du kan klikke på lenkene for å lese vilkårene for dette, men enkelt forklart betyr det at du kan bestille ett eller flere par fjellsko, prøve dem med god tid hjemme (kjenne på passformen, teste stivheten i trappene, grepet på våte baderomsfliser), beholde de du liker best og sende resten i retur. Det kan være bedre enn et par kjappe runder rundt i en skoavdeling, og savner du en selger som kan gi litt veiledning, kan du alltids bare ringe eller chatte med dem. Bare husk å ikke teste skoene slik at de blir skitne og/eller får slitasjemerker; butikkene må kunne selge dem som nye når de får dem tilbake. 

Her er noe du bør tenke gjennom og se etter både før du bestiller, og før du bestemmer deg. 

Hvor skal du bruke dem?

Det første du bør spørre deg selv er hvor og hvordan du skal bruke skoene. Dette avgjør både hvor høye, tunge og stive de bør være. Høye, stive lærstøvler gir mye støtte, som er fint på krevende turer med tung sekk. Mindre tekstilsko vil på sin side være lettere og mer behagelige å gå med på kortere turer med lett eller ingen sekk. Hva du trenger kommer an på turen, hvor tung sekken er og hvor godt trent du er. Vi har delt denne guiden inn etter akkurat det, altså lette sko for lette turer, mellomtunge allroundere og tunge sko for tunge turer. 

Lær eller tekstil 

Når du har bestemt deg for typen sko, må du ta et valg på materiale. I all enkelhet står det mellom lær og syntetisk materiale. 

Lærsko kan bestå av lær av litt ulike typer etter hvor slitesterke skoene skal være og hvor godt de skal puste. Lær er et solid og «levende» materiale som kan forme seg noe etter foten din, og med riktig vedlikehold er det både vanntett og pustende. Ulempen er at de mister disse kvalitetene uten vedlikehold som riktig vask, smøring med voks og tørking. 

Lettere tekstilsko med vanntett membran (som Gore-Tex) er blitt mer vanlig og populært. Fordelen med disse er at vedlikeholdet er enklere, siden de ikke trenger stort mer enn at du skyller og tørker dem mellom turene, og impregnerer dem med en egnet spray med jevne mellomrom. De fleste av disse er dog ikke like solide og gir ikke samme støtten som lærsko. Du kan også vurdere tursko uten membran hvis du vet du skal bruke dem i varmt vær på tørt underlag. Uten membran puster de mye bedre, og blir de først våte tørker de mye raskere enn membran-sko. Dette kan være en særlig fordel for småsko som er lavere enn ankelen. 

Grepet er viktig 

En ting du må passe på er at skoene sitter godt på våte steiner. Hvis du må klatre og klyve litt på fjellturen, kan det være fatalt dersom du glipper på feil sted. Det er yttersålen som avgjør hvor godt skoene sitter, og enkelt forklart vil en såle med mykere gummi gi bedre grep, men slites raskere. Hvis du skal gå mye på grus og asfalt, kan en hardere såle være et godt valg for at skoen skal vare lengre. Men hvis du skal bruke skoene på berg og fjell, i all slags vær, bør du velge en såle med mykere gummi. 

Finn noen som passer 

Føtter er forskjellige; noen har høy vrist, andre lav, noen har bred fot, andre har smal. Det er viktig at du finner en sko med en lest som passer din fot. Skoen skal sitte godt, men skal være romslig nok til at stortåa ikke stanger i skotuppen når du sparker lett i gulvet. Gjør den det kan skoene bli veldig ubehagelige på vei ned fra fjellet. Ifølge Hekta På Tur bør du prøve skoene sent på dagen, da er nemlig føttene noe større enn på morgenen. 

Fjell og Vidde trekker frem Alfa, Crispi, Hanwag og Viking som produsenter som lager sko for de med bred fot, mens Salomon kan være verdt å se nærmere på da de lager sko i både halv- og tredjedels-størrelser. 

Lykke til, og god tur :-)

Populært akkurat nå

Sist sett på