Tørketrommel-guide: 8 tørketromler og tørkeskap som er best i test og gode kjøp

En tørketrommel eller et tørkeskap kan spare deg for mye kjedelig husarbeid, og ikke minst berge deg når du har glemt klesvasken i maskinen og kommer på det rett før leggetid. La oss hjelpe deg med å finne den beste tørketrommelen og tørkeskapet for deg!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter, se alle tørketromlene i Prisguiden her »


Ideelt sett skulle vi kanskje alle tørket klærne på snora ute, og latt sol og vind gjøre mesteparten av jobben. Det er kjapt, gratis og bra for inneklimaet. Men for mange av oss er ikke det et alternativ, og i alle fall ikke om vinteren. Og skal du tørke klærne inne bør du gjøre det i et rom med god avtrekk. Noe ikke alle har. Så da har du to hjelpemidler som kan få litt fart i sakene; tørketrommelen og tørkeskapet!

Gå rett til:

Beste tørketrommel »
Beste stillegående tørketrommel »
Beste  billige tørketrommel  »
Beste  tørkeskap  »

Tørketrommel eller tørkeskap?

Av disse er tørketrommelen den mest effektive. Her rulles klærne rundt samtidig som tørketrommelen blåser dem tørre ved å hente inn og varme opp luft utenfra, samtidig som den kvitter seg med fuktig luft. En vanlig tørketrommel kan som regel settes oppå vaskemaskinen i et «vasketårn», noe som kan spare deg litt plass. En ulempe er at tørketrommelen ofte vil slite på klærne, og noen klær kan krympe hvis de blir tørket på høy varme. Derfor kan det være lurt å kjøpe en tørketrommel med temperaturkontroll og programmer for ulike typer klær.

Tørkeskapet er noe mange forbinder med barnehagen, og ikke uten grunn. For når store mengder skitne og våte klær, sko og støvler skal tørkes på en gang, er de helt klart å foretrekke, siden sand og søle bare legger seg i bunnen uten å havne inn i noen bevegelige deler. Det blir også mindre slitasje på klærne siden de ikke snurres rundt, og du kan tørke tunge, harde ting som du vanligvis ikke ville hatt i en trommel, som sko og støvler. På en annen side bruker de betydelig mer strøm, skapene tar mer plass, har mindre kapasitet, og de fleste baserer seg på utluftning fremfor kondens.

Tørking med kondens eller utlufting?

Når klærne tørker i tørketrommelen eller tørkeskapet, blir vannet i klærne om til vanndamp, som maskinen kvitter seg med seg via kondensering eller utlufting. Utlufting går rett og slett ut på at den fuktige luften blåses ut av huset, for eksempel gjennom en ventil i veggen. Ulempen med dette er at du sender mye varme ut av huset, og at du må ha tørketrommelen i et rom med en passende ventil. Med en kondenstørketrommel trenger du ikke dette. Her gjør tørketrommelen den fuktige luften om til vann igjen, som enten samles i en tank, eller som renner ut i avløpet.

Nå for tiden er det veldig få tørketromler som bruker utlufting, men det kan likevel være greit å vite om forskjellene for å unngå et leit bomkjøp.

Hvor mye betyr energiklassen?

Vi i Prisguiden har regnet på det, og maskinene med energimerke A+++ bruker i gjennomsnitt 176 kWh årlig, og koster i snitt 12 268 kroner. Tørketromlene merket A+ bruker i snitt 282 kWh årlig, og koster i snitt 5895 kroner. Det vil si at du sparer omtrent 130 kroner i året på strømforbruket, men betaler mye mer for maskinen. Samtidig er det ikke bare energiklassen du betaler for på de dyreste maskinene; du får gjerne en tørketrommel med flere avanserte funksjoner.

Fordeler med de mer kostbare tørketromlene:

Lydnivå: De lager mindre lyd. Mens tromlene i energiklasse A+ har et lydnivå på omtrentlig mellom 66 og 69 dB, ligger tromlene i energiklasse A+++ mellom 61 og 66 dB, og enkelte er enda mer stillegående. Husk at med en økning på 3 dB oppleves lyden som dobbelt så høy, så det er svært stor forskjell på 61 og 69 dB. Dette kan ha stor betydning hvis du for eksempel skal ha tørketrommelen på badet.

Børsteløs motor: Dette henger gjerne sammen med lydnivået, men en annen fordel er at de slites mindre, slik at du kan forvente å ha maskinen lengre.

Avanserte tørkeprogrammer: Hvis du skal bruke tørketrommelen til mer enn håndklær og sengetøy, bør du sjekke at den har programmer for ulike typer tøy; særlig programmer for ull, teknisk tøy som Gore-Tex, og penklær er nyttig. For deg som bruker mye skjorter og andre plagg som må strykes, kan det være fint å se etter en maskin som kan endre retning på rullingen under tørking, og som ruller klærne med jevne mellomrom etter tørking, slik at de ikke blir så skrukkete. Noen maskiner har også en dampfunksjon for å gjøre det enklere å stryke klærne etter tørkingen.

Her kan du se alle tørketromlene som er på tilbud akkurat nå »

Beste tørketrommel

Miele TCE530WPNDS

Hvis vi skal trekke fram én vi tror de fleste vil bli fornøyd med, velger vi å trekke frem Miele TCE530WPNDS, som har kommet svært godt ut av testene til Råd & Rön og Forbrugerrådet Tænk (trykk på lenkene for å kjøpe tilgang). Prismessig er den hverken blant de billigste eller de dyreste, men ligger mesteparten av tiden på «riktig» side av 10 000, og med jevne mellomrom er den å finne til 8-9000 kroner.

Dette er en stor kondenstørketrommel med kapasitet på 8 kg (som skulle holde for de aller fleste), som likevel har et lavt strømforbruk takket være varmepumpeteknologi og Mieles «PerfectDry»-fuktsensor, som registrerer når klærne er tørre nok. En mengde tørkeprogrammer for ulike tøytyper skal sørge for minst mulig slitasje på klærne, enten du vasker ull, dongeri eller Gore-Tex klær, for å nevne noen eksempler. Med anti-krøll funksjonen på toppen får du en trommel som klarer «alt».

Se også: Bosch WTW8758LSN og Samsung DV90N62631WEE

Her kan du se alle tørketromlene sortert etter best i test »

Beste stillegående tørketrommel

Hvis du bor «tett på» tørketrommelen, for eksempel i en mindre leilighet, kan lydnivået ha mye å si for hvor fornøyd du blir med den Særlig hvis du skal bruke den ofte. Siemens Avantgarde WT47X940EU er en av de mest stillegående tørketromlene du finner i Prisguiden, samtidig som den har gode testresultater å vise til fra Råd & Rön (kjøp tilgang).

Her får vi mye av det samme som på tørketrommelen over: en strømgjerrig tørketrommel med fuktsensor, stor kapasitet og programmer for optimal og skånsom tørking av flere tøytyper. I tillegg til dette får du en egen kurv du kan sette inn i maskinen som ikke roterer med trommelen, slik at du for eksempel kan tørke sko eller særlig sensitive klesplagg som ikke skal snurres rundt. Med den tilhørende appen kan du få beskjed på telefonen når trommelen er ferdig, men skulle du likevel være et stykke unna, sørger anti-krøll funksjonen for at klærne ikke blir så skrukkete.

Se også: Siemens WT4HW579DN og Bosch WTY88898SN for til litt rimeligere alternativer.

Her kan du se flere stillegående tørketromler »

Beste billige tørketrommel

Heldigvis trenger du ikke bruke 10-15 000 for å få en god tørketrommel, og har du litt is i magen, kan du gjøre noen skikkelig gode kjøp. Prisene på tørketromler svinger nemlig mye, så sjekk prishistorikken og opprett prisvarsel, så er du klar til å slå til når prisen er lav.  

Bosch WTW8758LSN

Dette er et godt eksempel på en tørketrommel det kan lønne seg å følge litt med på. For det meste har prisen vært på rundt 9000 kroner, men den er ofte å finne til 5-6000 kroner. Da får du en forholdsvis strømgjerrig tørketrommel med god kondenseringseffektivitet, og stor kapasitet på 8 kg. Lydnivået på 64 dB er litt lavere enn trommelen fra Miele vi trakk frem lengre opp i guiden, og AutoDry-fuktsensoren registrerer når klærne er tørre, slik at maskinen ikke går lengre enn nødvendig. Og som de andre tørketromlene her har den programmer for best mulig tørking av ulike typer klær, og anti-krøll funksjon som holder trommelen i rolig bevegelse etter at tørkingen er ferdig, så skrukkene ikke får «satt» seg før du henter klærne.

Den har ikke gjort det riktig så skarpt i testene til Råd & Rön og Forbrugerrådet Tænk (trykk på lenkene for å kjøpe tilgang) som trommelen fra Miele vi trakk frem lengre opp, men det er ikke langt unna, og hvis du kjøper denne når prisen er lav får du veldig mye trommel for pengene!


Her kan du s
e alle tørketromlene som koster mindre enn 6000 kroner »

Beste tørkeskap

Når det kommer til tørkeskapene, er det lite å velge mellom, men desto enklere blir valget. Når vi velger bort modellene som baserer seg på utlufting, og så ser bort fra LGs Styler-skap, som er mer ment til oppfrisking og pressing enn tørking, sitter vi egentlig bare igjen med Electrolux DC4600HPW.

Dette tørkeskapet har en kapasitet på 4 kg, og takket være varmepumpeteknologien er strømforbruket sammenlignbart med en tørketrommel i energiklasse A+. Med et lydnivå på bare 49 desibell er det særdeles stillegående, og en fuktsensor stopper tørkingen automatisk når klærne er ferdige. Det koster mer enn mange tørketromler, men særlig det lave lydnivået gjør at du står friere når det kommer til plasseringen av dette, som er kjekt hvis du for eksempel vil ha det i gangen.

Her kan du se alle tørkeskapene i Prisguiden »

Vi anbefaler også at du leser mer om testresultatene til tørketromelene i testene til Råd & Rön og Forbrugerrådet Tænk. Da kan du lese litt mer detaljer om hva de har vektlagt, slik at du får et enda bedre grunnlag for å velge riktig maskin for deg.

Her kan du kjøpe tilgang til testen fra Råd & Rön »

Her kan du kjøpe tilgang til testen fra Forbrugerrådet Tænk »

Her kan du se alle tørketromlene i Prisguiden, sortert etter best i test »

Lykke til :-)

Andre kilder: Elkjøp, Forbrukerrådet, DinSide, KK, Arbeidstilsynet (om dB)

Populært akkurat nå

Sist sett på