Telt-guide: 6 telt som er best i test og gode kjøp

Det er telttur som gjelder når du virkelig vil komme tett på naturen og kjenne på friheten i fjellet. Vi hjelper deg med å finne teltet som er best for deg.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle telt i Prisguiden her »


Hvor stort?

Det første du bør finne ut av er hvor mange som skal bruke teltet. Et vanlig tremannstelt vil som regel være i overkant tungt for én person alene, men hvis man er en familie med barn, eller en liten vennegjeng, er det hyggelig å kunne sitte under samme tak om kvelden.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Tenk gjennom hvor ofte du kommer til å dra på tur alene, og hvor ofte du kommer til å dra med andre som skal sove i samme telt som deg. 

Lett eller romslig? 

Størrelsen på teltene oppgis ut fra hvor mange som skal sove i dem, men ikke ut fra hvor mange som sover komfortabelt i dem. Et kompakt tomannstelt kan bli trangt for to voksne menn, spesielt når forteltet (rommet utenfor innerteltet) fylles med ryggsekker, sko og sokker til tørk. Da kan et romsligere tremannstelt bidra til bedre plass, bedre søvn og bedre stemning.

Typisk plantegning av tremannstelt. Ser det komfortabelt ut for tre mann? Foto: helsport.no

Men det vil også veie mer, noe du bør vurdere nøye hvis du skal gå langt. En kilo ekstra er ikke rare greia hvis du skal gå to timer fra bilen, overnatte og hjem igjen neste dag, men hvis du skal krysse Hardangervidda, kommer du nok til å sette pris på å slippe den. 

Kuppel eller tunnel? 

Når du har funnet ut hvor mange som skal sove i teltet, og hvor mye du eller dere er villig til å bære, må du velge om du skal ha et kuppeltelt eller et tunneltelt.

Tunneltelt er avlange telt der teltstengene ikke krysser hverandre, De er regnet som kjappe og enkle å sette opp, og har som regel et større fortelt enn kuppelteltene. Det er veldig fint for å ha en tørr plass for å lage mat og lagre utstyret når det regner.

Ulempen er at de ikke er selvstående, men er avhengige av pluggene og tau som fester duken til bakken (bardunene), noe som gjør dem vanskelig å flytte på hvis du oppdager litt for sent at teltplassen du har valgt ikke var så gunstig likevel. De tåler mye vind så lenge du setter dem opp med den smaleste siden mot vinden, men hvis vinden snur og treffer langsiden, vi den slå mer med teltduken.

Kuppelteltene er konstruert mer som halvkuler med teltstenger som krysser hverandre. De vil for det meste tåle vinden bedre og lage mindre lyd, uavhengig av hvor vinden treffer teltet. Takhøyden er som regel høyere slik at de er mer behagelige å sitte i, og siden de er selvstående er det enkelt å flytte dem hvis du skulle angre på teltplassen. 

Ulempen er at mange av dem har svært små fortelt, om i det hele tatt, noe som kan være surt når været er dårlig og du vil lage mat og varm drikke på stormkjøkkenet (noe du skal være forsiktig med å gjøre i innerteltet). Men på en annen side gjør det at du har litt bedre utsikt rett ut fra innerteltet, og at det er enklere å gå ut og inn i teltet, siden du ikke må krype gjennom forteltet først. 

Beste telt for én til to 

Selv om du vet du kommer til å telte alene, er det verdt å vurdere telt beregnet for to personer. Da har du litt ekstra boltreplass til sekken og/eller hunden når du er alene på tur, men du har fortsatt muligheten til å invitere med deg noen på date i det fri.

Helsport Reinsfjell Superlight 2

Da DNTs medlemsblad «Fjell og Vidde» testet tomannstelt i 2016, kom Helsport Reinsfjell Superlight 2 ut på topp. Med en bærevekt på beskjedne to kilogram og en soveflate på 120x230 cm, er dette et telt med grei plass til to, samtidig som det er lett nok til at du kan ta det med på turer alene.

Det er et selvstående kuppeltelt, med to innganger og to «meget små fortelt». Det er veldig praktisk når man er flere på tur, i tillegg til at man alltid kan ha én inngang i le for vinden i dårlig vær. Kuppelformen gjør også at takhøyden er mye høyere over hele gulvflaten sammenlignet med tilsvarende tunneltelt.

MSR Elixir 2

Hvis du synes prisen på Reinsfjell Superlight 2 blir vel stiv, bør du ta en titt på MSR Elixir 2. Dette teltet kom godt ut av Den Norske Turforenings test av lette tomannstelt. Elixir 2 er et helårstelt med plass til to brede liggeunderlag. Teltet beskrives som “delvis selvstående”, og får litt kritikk for små fortelt. Til gjengjeld veier det kun 2,1 kg, har 2 praktiske innganger, og svært god lufting.

Beste telt for to til tre 

De fleste tremannstelt vil være komfortable for to voksne (og kanskje en hund), men trange for tre voksne. Hvis dere er tre eller flere voksne som skal på tur sammen, kan det derfor være lurt å vurdere noen av de større familieteltene vi trekker frem lengre ned, eller fordele dere på flere telt.  

Det er flere fordeler med å bo i flere telt. Det er ofte enklere å finne flere mindre, gode teltplasser (forholdsvis flatt, fritt for steiner), fremfor én stor plass for ett stort telt. På

lengre turer kan man rotere på soveplassene, og hvis én blir alene i ett telt kan man legge litt mer turutstyr der.

Helsport Fjellheimen Superlight Camp 3

Dette teltet blir i Den Norske Turforenings test av lette tomannstelt betegnet som et “meget godt telt”. Teltet har fått skryt for at det er enkelt å sette opp, for den gode bredden i innerteltet, og for et stort og romslig fortelt. Teltet får litt trekk for at forteltet er noe utsatt for regn, samt for den noe stive prisen. Til gjengjeld veier teltet kun 2,2 kg, og er laget i svært gode materialer.

MSR Elixir 3

Blant de rimeligere alternativene er det igjen MSR Elixir vi ser til. MSR Elixir 3 fikk terningkast 5 i DinSides telt-test fra 2017, og får blant annet skryt for at det er veldig lett å sette opp, og at det har 2 praktiske innganger. Det har også lav vekt - 3,1 kg. 

Sovedelen beskrives som overraskende stor, med god plass til 3 mennesker. Det blir dog noe snaut med plass til utstyr, så om oppakningen er stor passer nok dette teltet best for 2 personer.

 

Beste familietelt 

Hvis man er større vennegrupper på tur, kan det gi mening å dra med flere mindre telt, og kanskje lage et fellesområde ute under en tarp. Men når man er på familieturer med barn er det hyggelig å samle alle under samme tak, særlig hvis du må vente ut formiddagsregnet med kortspill og Donald-blad.  

Ulempen med teltene som er store nok til minst to voksne og to barn, er at de er tunge. Ikke minst hvis vi tenker oss at vekten bare skal fordeles på de to voksne. På en annen side blir det gjerne ikke så lange etapper når man går tur med barna, og når man først har satt opp teltet kan man jo gå lettere dagsturer med teltet som base.

Bergans Wiglo LT4

Her har Bergans forsøkt å kombinere lavvoens takhøyde med kuppelteltets stabilitet og romfølelse. Resultatet er et romslig telt som passer for deg som ønsker plass og komfort uten å gi avkall på værbeskyttelse. 

Teltet har en takhøyde på hele 160 centimeter på det høyeste, men tre teltstenger i bue, én stang i midten og gode stormmatter gjør det likevel til et vindstabilt som er egnet til vinterbruk. Med hele tre innganger og tre fortelt vil du alltid ha én i le, i tillegg til svært gode muligheter for utstyrsoppbevaring og lufting på varme sommerkvelder. Fjell og Vidde bemerker at bardunene burde hatt bedre feste og at det er litt krevende for én person å sette opp alene, men ikke for to.

Marmot Limestone 4 

Et annet interessant familietelt er Marmot Limestone 4, et kuppeltelt i klassisk design som kom godt ut av det i OutdoorGearLabs test fra mai 2021. Bærevekt på kun 4,5kg, god værbeskyttelse, og at teltet er svært enkelt både å sette opp og pakke ned trekkes fram som de mest positive egenskapene. 
Teltet har et stort hovedrom, to innganger, og fortelt for oppbevaring av bagasje. Det har også flere smarte detaljer som barduner med refleks, fargekodede klips og stenger, og praktiske oppbevaringslommer. Innerteltets tak og deler av sideveggene er av micro-mesh, noe som sikrer god ventilasjon og god utsikt på varmere dager.

Ulempene med Limestone 4 er at det har noe lav takhøyde (160cm), og at teltet kan oppleves som litt i trangeste laget dersom familien er på tur med mye bagasje. Om oppakningen pleier å være stor, og familien ønsker seg ekstra stor plass, anbefaler vi å ta en titt på Marmot Limestone 6, som med unntak av plassen og vekten er den identiske storebroren til Limestone 4. 

Slik har vi valgt - og slik kan du velge 

Det er veldig mange telt på markedet, og produktbeskrivelser alene er ikke nok til å finne de beste. Derfor har vi holdt oss til telt vi har funnet tester på. Men det kan gå lang tid mellom testene, og mange telt blir ikke testet i det hele tatt. Derfor finnes det mange andre varianter som kan være verdt å se på, som ikke trenger å være dårligere enn de vi har trukket frem her.

Og hvis du av en eller annen grunn velger et annet telt, vil vi anbefale å kjøpe det fra en nettbutikk som tilbyr fri retur, og som synes det er greit at du setter opp teltet i stua slik at du får sett på det selv før du bestemmer deg. Tenk da gjennom om det vil være enkelt å sette opp i vind og regn, om luftingen virker god nok og om du er komfortabel med plassen. Hvor mange medium brede (ca. 60cm) liggeunderlag går i bredden? Har forteltet plass til en eller flere store tursekker samt matlaging? Har du utsikt fra teltet? 

Lykke til med kjøpet, og god tur :-) 

Her finner du alle teltene vi har, sortert etter best i test » 

Sjekk også vår turutstyr-guide: Pakkeliste med 30 gode tips til fjelltur og telttur » 

 

Om våre produktguider:

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du tilbakemeldinger på produktguidene eller forslag til hva vi skal skrive om –Tips oss »

Populært akkurat nå

Sist sett på