Sofashopping i sterk vekst

Ta deg tid til dine kjære i julen og røm unna alt som er av shoppingkaos i butikkene. Velger du å dra på romjulssalg foran Mac’en, er du ikke alene.

Bare tenk så deilig det er nå i romjulen å kunne slappe av med familie og venner, nyte høytiden og unngå alt av lange køer og byttehysteri i butikkene. For det er ikke noe hokus pokus om hvorfor nordmenn foretrekker nettshopping. Folk synes rett og slett det er mye enklere og mer behagelig – og ikke minst er det tidsbesparende. Vi vil ha tid og overskudd til det som betyr noe i en hektisk tilværelse, nemlig julekos og hygge!

– Nettet er et bra sted å starte jakten. Det finnes flere søkemotorer som sammenligner priser slik at du kan sjekke hvor du kan gjøre det beste kjøpet, i butikk eller på nett. Start med å lage en liste over hvem du skal kjøpe til og hva du skal kjøpe, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Tjenester som Prisguide.no overvåker nettbutikkene, og kan til enhver tid opplyse om de beste tilbudene eller gi deg varsel når et produkt faller i pris. Her får du også full oversikt over butikkenes tilbud i kampanjeperioder som romjulssalg og januarsalg.

Flere fallgruver – tenk på dette!

For det er lett å la seg friste. Nettet bugner over av nyheter og gode kjøp. Det er utrolig enkelt å bestille varer via et bittelite tastetrykk. Forbrukerøkonomen minner deg på å tenke deg aldri så lite om før du gyver løs med nettshoppingen.

– I dag finner man omtrent alt man måtte ønske på nettet, og vi liker jo gjerne å tro at ting er slik det fremstilles. Men, netthandel har også åpnet for flere fallgruver, påpeker hun.

Silje Sandmæl
I dag finner man omtrent alt man måtte ønske på nettet, sier Silje Sandmæl ©dnb.no

 

Sandmæl trekker blant annet frem viktigheten av å bruke kredittkort. Visste du at kun 30 prosent bruker kredittkortet på nett? Det vil si at fleste av oss velger fortsatt å trekke penger direkte fra konto ved å bruke debetkortet.

– Ved å bruke kredittkort får du en ekstra beskyttelse som gjør at du kan stille de samme kravene mot banken som du har ovenfor butikken, og dette er lovregulert. Banken som har utsendt kredittkortet kan dermed stå ansvarlig for å tilbakebetale hvis du mottar feil vare, hvis varen ikke blir levert eller du blir svindlet, forklarer forbrukerøkonomen (se komplett liste over Siljes netttips i egen boks).

Daglig leder i Prisguide.no, Amund Espelien, anbefaler deg å sammenligne prisene og lagerstatus før du handler. Om det er en butikk du ikke kjenner fra før kan du lese andre kunders vurderinger før du handler. Prisguide.no sammenligner priser på alt fra kjøkkenmaskiner til mobiltelefoner, og du kan hele tiden se hva varen har kostet tidligere.

– Vi følger med på et enormt utvalg produkter fra mer enn 150 butikker. De beste tilbudene vil du til enhver tid også se i en egen oversikt, sier han.

Mindre lojale mot fysiske butikker


I år vil vi handle for 4,1 milliarder på nett, en økning på 10 prosent fra i fjor, viser tall fra Virke Analyse. Det sier noe om at nordmenn foretrekker sofashopping fremfor butikk-til-butikk-mas. Det viste seg også under årets julegaveshopping. I en ny undersøkelse Ipsos MMI gjennomførte for DNB, svarte kun 27 prosent at de ikke kom til å handle julegaver på nett. Ti år tilbake i tid svarte 74 prosent det samme.

Koselig bilde
Nordmenn foretrekker sofashopping fremfor butikk-til-butikk-mas. Mer tid til "de nære ting"? - Ja takk! ©shutterstock

 

Fagsjefen for handel i Virke peker på nettopp denne trenden som en klar årsak: – Kunder handler der deres behov blir best ivaretatt. Den høye veksten understreker at kundene blir stadig mindre lojale mot fysiske butikker, forklarer Johanne Kjuus.

Tidligere har elektronikk toppet listen over hva nordmenn kjøper aller mest over nett, men kategorien har fått konkurranse fra klær og sko. Ting til hus, hjem og hage er også i stadig vekst. Så her ligger alt til rette for å oppgradere både garderoben og hjemmet i året som kommer.

Er det noe du tenker å kjøpe, eller bare ønsker å vite verdien på? I den komplette oversikten over kategorier hos Prisguide.no finner du det meste.

Godt nytt år – og lykke til med nettshoppingen!

 

Kilde: virke.no

Siljes 9 tips til nettshoppingen

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB deler sine beste tips, som du bør tenke over, før du gyver løs med nettshoppingen.

  • 1. Start tidlig
  • 2. Husk tilleggskostnadene
  • 3. Sammenlign priser
  • 4. Bruk kredittkort
  • 5. Unngå impulskjøp
  • 6. Bruk bankID
  • 7. Se etter kontaktinformasjon
  • 8. Lær av andres erfaringer
  • 9. Les kjøpevilkårene
Les om alle tips, og hvorfor dette er viktig »

Populært akkurat nå

Sist sett på