Skolesekk-guide: De beste sekkene til skolestart

Skal du ha ny skolesekk til studiestart? Ryggsekker kommer i nye utgaver hvert år, og du kan gjøre et kupp når fjorårets skolesekker kommer på salg. I vår guide har vi sjekket hvilke skolesekker som er best til barn, ungdom og studenter, og hvilke sekker fra Beckmann, Bergans og Osprey som er mest populære.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle skolesekker i Prisguiden her »Hvis du eller dine skal frakte tunge bøker eller annet skoleutstyr på ryggen, er det viktig å velge riktig utstyr for bærejobben. Men hva som er riktig valg er veldig individuelt, både når det kommer til passform og design. Med andre ord – det som fungerer for naboen, fungerer ikke nødvendigvis for deg.

Det viktigste er å sørge for at sekken har riktig passform og størrelse for den som skal bruke den. Ryggplaten på sekken skal være omtrent like lang og bred som ryggen, og ikke være et hinder for armer og bein i bevegelse. Husk å bruke stroppene på sekken til å justere passformen, og se gjerne etter sekker som har hoftereimer og stropper til å regulere størrelsen på sekken. Slik kan du sørge for at vekten ligger så nærme ryggen som mulig, og at hele vekten ikke holdes oppe av bare skuldrene.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Hopp rett til:

Til barneskolen:

For de aller minste kan det være smart med sekker som har justerbare ryggplater, slik at sekkens bæresystem kan tilpasses ettersom barnet vokser. Det kan være fint å prøve sekken nøye på, gjerne med tunge bøker oppi, slik at man får et ordentlig bilde på hvor godt sekken passer. Husk at du alltid har 14 dagers returrett på nettbutikker, så dersom du gjør et bomkjøp kan du alltids bytte eller få pengene tilbake for ubrukte varer.

Det viktigste å sørge for er at sekken er komfortabel på ryggen, og at den faller i smak hos de minste. Det er noe uenighet om sekken er skyldig i ryggplager blant skolebarn, og derfor er det noen fysioterapeuter som oppfordrer barna til å bruke sekken hver dag, slik at de kan trene opp en sterk rygg og unngå ryggplager når de blir eldre. Funksjoner som kan være positivt å se etter er brystrem, hoftebelte og innvendige rom til tunge bøker. Blant skolesekker til de minste finnes det mange gøyale varianter de fleste barn vil elske, og med funksjoner foreldre vil like godt. Med god plass til matpakke, pennal og andre nødvendigheter, og utstyrt med reflekser, blinkelys og regntrekk, har disse testvinnerne alt som skal til for å gjøre skoledagen til en fest

 

Ergobag Prime:

Ergobag Prime 1. klasse

20L | Skolesekk | Barn | 1100g |

Ergobag er opptatt av ergonomi, og former sine ryggsekker med hensyn til ryggens fasong og muskulatur. Serien Prime er ingen unntak, og kommer med en mulighet for å justere ryggplaten etter barnets lengde. Samtidig vil hofte- og brystreimene på Prime sørge for at sekken sitter godt, og at vekten ligger tett inntil ryggen for økt bærekomfort. Denne ryggsekken begeistret testpanelet fra det danske Forbrugerrådet Tænk, og kapret førsteplassen i deres test av skolesekker. De roser Prime for god støtte, polstring og smarte justeringsmuligheter, og applauderer produsenten for å bruke gjenvunnet plast i produktene sine. 

Det er ikke vanskelig å finne en sekk som faller i smak i Prime-serien, da den kommer i alle tenkelige farger og med mange ulike motiver. Sekken er også utstyrt med reflekser, og har avtagbare borrelåsmerker med prinsesser, hester, astronauter og biler som barna kan samle på. Man kan til og med få kjøpt borrelåsmerker med blinkelys, noe som er både morsomt og trafikksikkert. Med mange betryggende og morsomme detaljer, er Prime en sikker vinner hos de minste som skal begynne på sitt første skoleår.Beckmann Classic 22

Beckmann Classic 22 liter

22L | Skolesekk | Barn | Regnbeskyttelse inkludert | Med hoftebelte |

Priser fra: kr 599. Se alle priser | Les tester og omtaler | Få Prisvarsel

Beckmann har i lang tid laget skolesekker til norske barn, og har fokusert på funksjonalitet som nøkkelen til gode skolesekker. Denne klassikeren er en del av produsentens faste sortiment, og har vært i salg med minimale forandringer år etter år.

I tillegg til en anatomisk ryggformet spile, justerbar brystrem og hoftebelte, har Classic-serien gøyale detaljer som vil engasjere de minste. Den kommer med en stor variasjon av farger og motiver, hele 19 reflekser og er utstyrt med et morsomt blinklys på toppen.

Testpanelet hos Klikk ble imponert av de gode funksjonene til Classic, og ble særlig begeistret for den gode polstringen og justeringsmulighetene. Med en femmer på terningen var den ikke langt unna førsteplassen, men fikk trekk for litt dårlig plass til bøker og manglende mulighet til å justere ryggplaten. Skulle Classic 22 føles for liten, kan du se på Classic 28, som passer godt til 3-5. klassinger. Men har du ha et barn som trenger sin sekk nummer to, eller vokser i rakettfart kan det også være smart å ta en nærmere titt på Bergans 2GO.

Bergans 2GO

Bergans 2GO 24L

24L | Skolesekk | Barn | 900g | Med hoftebelte |

2GO er sekken som vokser med deg. Takket være en justerbar lengde på ryggplaten kan denne passe vel så godt til 5-klassingen, som til 7-klassingen. Et stort hovedrom sørger for at alle bøkene får plass, og med en smart lomme innerst mot ryggen får man samlet det tyngste utstyret mot kroppen. Som andre respektable skolesekker til barn, har også denne hofte- og skulderremmer for å fordele vekten over på hoftene. Testpanelet til Klikk likte godt denne sekken fra Bergans, og berømmer den for gode justeringsmuligheter og god vekt. De bekymret seg derimot for sekkens minimale design, og savnet flere reflekser og innvendige lommer.

Ettersom Klikk gikk ut for å finne hvilken førsteklassesekk som er best, kan man lese mellom linjene at 2GO en litt for voksen variant for de aller minste. Dette er derimot en mer stilren modell som kan passe til de litt større barna, eller til de som skal ta spranget over til ungdomsskolen. Skulle den likevel være for liten finnes 2GO også i en enda større utgave, for de som trenger mer plass til leksebøker og bærbar PC.

For ungdommen og studentene: 

På ungdomsskolen, videregående og studietiden ønsker man kanskje ikke å bruke ryggsekk i det hele tatt, og det gjenspeiles de manglende testene som blir gjort på skolesekker i denne aldersgruppen. Men mange oppdager midtveis i det nye skoleåret at skolebøker, laptop og lader blir for tungt til å bære i en skulderveske, og da vil man gjerne ha en god ryggsekk. Antageligvis antagelig uten prinsesse- og astronautmotiver på utsiden.

 

North Face Jester:

The North Face Jester

26L | Skolesekk, Hverdagssekk | Herre, Dame | 910g | PC lomme | PC-størrelse 15"

Jester er laget spesielt med tanke på studenter som har travle skoledager. Med en justerbar ryggplate kan den tilpasses de fleste rygger, og med produsentens egne FlexVent sørger sekken for rikelig med ventilasjon – selv når vekten ligger riktig og tett inntil ryggen. Utstyrt med beskyttet lomme for bærbar PC og flere innvendige rom, får du enkelt organisert alt av stort og smått du trenger å ha med deg. Her har du plass til bøker, ladere og notatblokker – og de minste lommene gir deg muligheten til å gjemme nøkler og lommebok i sekken, uten at det forsvinner nederst i bunnen av sekken.

Med et enkelt design kan dette bli en storfavoritt hos mange, og testpanelet til svenske Råd&Røn ga denne god respons i sin test. De skulle helst sett at det var lettere å komme til hovedrommet i sekken, når sekken fortsatt henger på den ene skulderen. Men skulle du være av den typen som syns det er greit å ta sekken helt av seg før den åpnes, byr nok ikke dette på store problemer.

Haglöfs Backup 15:

Haglöfs Backup 15''

23L | Skolesekk, Jobbsekk | 1050g | PC lomme | PC-størrelse 15" | Med hoftebelte

Priser fra: kr 1 299. Se alle priser | Les tester og omtaler | Få Prisvarsel

For den aktive studenten kan Haglöfs Backup 15 være et godt alternativ til oppakning av både skoleutstyr og treningsklær. Sekken kommer med et uttagbart, polstret rom som holder elektronikken din trygg, og har flere smarte lommer til stort og smått. Samtidig har den både justerbare bryst- og hofteremmer, som sikrer at vekten ligger nærmest mulig kroppen når du skal bære litt ekstra med deg.

Svenske Råd & Røn har latt seg imponere over de gode egenskapene de finner i Haglöfs Backup 15 , og trekker frem slitestyrken, værbestandigheten og vedlikeholdsmulighetene som vinnende karaktertrekk. Testpanelet likte også godt den utagbare laptoplommen, og ga høy karakter for dens gode beskyttelse. De syns likevel at ventileringen på ryggen kunne vært noe bedre, og at den kan bli litt knapp i størrelsen dersom du skal ha med deg alt skoleutstyret og treningstøyet samtidig.

Derfor – skulle du trenge god pakkeplass til alt av bøker, laptop, ladere, joggesko og treningstøy, kan det være kjekt å vite at denne ryggsekken også kommer i en størrelse større; Haglöfs Backup 17


Beckmann Track:

Beckmann Track (32 L)

32L | Skolesekk | 990g | PC lomme | PC-størrelse 15" | Regnbeskyttelse inkludert

Track er utformet med samme retro design som de tidligere suksessmodellene til Beckmann - Urban og College. Men spør du Beckmann skal ikke formen og fargene gå på bekostning av funksjon og kvalitet. Track er utrustet med polstrede skulderremmer, brystrem og en aluminiumsspile som gir stabilitet og komfort.

Innerst mot ryggen kan du trygt oppbevare en laptop eller et nettbrett, og da får du det tyngste utstyret nærmere kroppen for bedre bærekomfort. Track har også  et smart regntrekk som beskytter både lekser og elektronikk fra regntunge dager. Med sine mange harmoniske farger og uttrykk er dette en populær sekk blant ungdommer og studenter, og kan være et stilsikkert og komfortabelt valg til det nye skoleåret. Beckmann kommer i tillegg med nye serier hvert år, samtidig som klassikerne endrer stil i form av farge og utrykk. Se gjerne alle sekkene fra Beckmann til voksne studenter for å finne din egen favoritt. 

 

Finner du ikke den perfekte skolesekken? Sjekk vårt utvalg av sekker til skolebruk her »

Er du kanskje ferdig på skolen, og trenger en ny ryggsekk til jobb? Se alle ryggsekker som passer til jobb og hverdags her » 

De aller minste trenger også ryggsekk. Sjekk ut barnehagesekker her »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du tilbakemeldinger til produktguidene eller forslag til hva vi skal skrive om –  Tips oss »

Populært akkurat nå

Sist sett på