Skalljakke-guide: De 8 beste jakkene i 2021

På tide å kjøpe ny skalljakke? Hva jakken skal brukes til vil ofte være avgjørende for valget. Trenger du en allværsjakke til fjellturer stiller dette andre krav til kvalitet, enn om du trenger en regnjakke til hverdags. Vi har sjekket de beste skalljakkene og omtaler testvinnere fra Helly Hansen, Norrøna og Arc’teryx i Prisguidens skalljakke-guide.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle skalljakker i Prisguiden her »


Å velge riktig skalljakke

Du har sikkert hørt «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» som et argument for å traske rundt på gråværsdager. Da er det flott at det finnes jakker som gir deg muligheten til å tilpasse temperaturen etter lag-på-lag-prinsippet. Å velge riktig skalljakke handler om hva slags type tur du skal legge ut på, og hvilke behov du trenger å dekke.

Skalljakkene bør beskytte deg mot vind og regn. Men for at du ikke skal bli varm og svett er det viktig at jakken har en god membran. Membranen er det som gjør at jakken «puster» og slipper igjennom fukt fra innsiden. Det finnes mange ulike membraner, og mange produsenter har egne varianter med samme funksjon. 

Hvor mange lag?
Videre bør du vurdere om du skal ha en 2-lags, 2,5-lags eller 3-lags skalljakke. Dette sier noe om konstruksjonen av jakken, og har betydning for hvor varm og bevegelig den føles på. I 3-lagsjakkene er alle lagene på jakken laminert sammen, og gjør at jakken kan oppleves noe tynnere og kaldere (selv om dette kanskje høres ulogisk ut). 

I 2-lagsjakkene er ytterstoffet og membranet laminert sammen, mens fôret henger løst mot kroppen og vil føles varmere. I 2,5-lags jakkene er membranet og ytterstoffet laminert sammen, og fôret erstattet med en overflatebehandling av selve membranet. Dette gjør jakken mindre slitesterk, men til gjengjeld lett og komprimerbar.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

 

Dette er jakkene vi ser på: 

Alle jakkene du finner i guiden finnes både til herre og dame. Ettersom aktivitetsnivå og behov har mye å si for valg av skalljakke, har vi vurdert jakkene etter hvilke formål de kan passe til.

Trykk på lenkene for å hoppe rett til:

 

Til den enkle turen

Acr’teryx Squamish Hoody

Squamish er en mykere skalljakke fra Arc’teryx, som fremfor alt er laget for deg som leter etter en lett og vindtett modell. Den er vannavstøtende med en DWR-impregnering, og passer utmerket til aktive turer i lette værforhold. Dette understrekes når man ser designet med formsydde albuer, luftig passform, hakebeskyttelse mot glidelåsen og forlenget rygg. 

I testen fra Klikk imponerte den stort, og testpanelet nevner at «den er fjærlett, tar liten plass, har god beskyttelse mot vind og mot lett regn». Squamish fikk derfor toppscore i testen, og testpanelet understreker at dette kan være en soleklar favoritt for deg som ønsker en enkel jakke til de penere turdagene.

Squamish Hoody til herre »  -  Squamish Hoody til dame »

Haglöfs L.I.M Proof 

L.I.M Proof har et minimalistisk design de fleste kan like. Med sine 210 gram er den i tillegg en av de letteste jakkene i guiden, og vil være enkel å pakke i sekken når det skulle være for varmt i været til å ha en jakke på. Jakken er laget med et 2,5-lags Proof-membran, som gjør jakken vann- og vindtett, og vil være perfekt til deg som ønsker en holdbar turjakke eller en mer avansert regnjakke.

Med L.I.M Proof har Haglöfs satt fokus på komfort, og oppleves alt i alt som luftig jakke med god bevegelighet. Men jakken fikk likevel et minus i testen fra Klikk for en lite gjennomtenkt plassering av lommene og påpeker at disse på damemodellen kan være noe upraktiske. Utenom dette kommer denne skalljakken godt ut i testen, og fikk terningkast 5 for god holdbarhet og bekvemt design.

L.I.M Proof til herre »  -  L.I.M Proof til dame » 

Den allsidige jakken - «allrounderen»

Haglöfs Spitz

Spitz er designet til deg som vil ha en jakke som passer alle formål. Resultatet er en 3-lags Gore-Tex jakke som er vind- og vanntett, og passer like godt til klatreturer så vel som byvandring. Jakken kommer med hjelmkompatibel hette og ventilasjonsglidelåser under armene, og har forsterket materiale der jakken er utsatt for mye slitasje. Dette er med andre ord en slitesterk jakke, og passer perfekt til alle urbane mennesker med lidenskap for friluftsaktiviteter.

Denne jakken presterte godt under testen til Klikk, og fikk delt førsteplass med skalljakken til Arc’teryx - Theta AR. Testpanelet var veldig begeistret for den gode passformen og de gode justeringsløsningene, med borrelås rundt håndledd og elastisk stramming rundt hoftene. Så begeistret faktisk, at de smalt til med en sekser på terningen.

Spitz til herre »  -  Spitz til dame »

Arc’teryx Beta SL Hybrid

Denne lettvekteren fra Arc'teryx er laget i to forskjellige Gore-Tex tekstiler, for minimal vekt og maks ytelse. Det gjør jakken vindtett og vanntett, men også komprimerbar på en slik måte at den tar liten plass i sekken. Med sitt relativt enkle design kan denne jakken fint passe som en teknisk turjakke, eller som en flott allværsjakke til regntunge byturer.

Hetten har en smart brem og justeringsmuligheter slik at du slipper plagsomme regndråper i ansiktet, og lommer og glidelåser er laminert slik at du trygt kan oppbevare mobiltelefonen uten å bekymre deg for fukt. Villmarksliv fant lite negativt å si om denne jakken i sin test, og understreker at dette er en solid jakke med et stort bruksområde. Dersom du ser etter en klassisk og allsidig turjakke som kan brukes store deler av året, er muligens Beta SL Hybrid noe for deg. 

Beta SL Hybrid til herre »  -  Beta SL Hybrid til dame »

Helly Hansen Loke

Loke fra Helly Hansen er en jakke med mange bruksområder, og passer fint som en enkel turjakke eller som en sportslig regnjakke. Med produsentens eget 2,5-lags HellyTech-membran, er jakken både vanntett og vindtett, men slipper også ut fukt slik at du slipper å bli varm og klam på de mest energiske turene. I tillegg er den utstyrt med ventilasjonsåpninger, og er justerbar i passformen med regulerbar hette, midje og ermer.

Loke fikk positiv respons i testen fra Klikk, og berømmes for lav vekt, god bevegelighet og slitestyrke. For å kunne gi Loke toppkarakter skulle testpanelet helst sett at jakken var litt større i størrelsene, og påpeker at glidelåsen kan oppleves litt vond på haka når den er trukket helt opp. Klikk konkluderte likevel med at Loke er en «knepen testvinner, totalt sett», og ga skalljakken karakter 5.

Loke til herre »  -  Loke til dame »

 

Til toppturene

Norrøna Falketind Gore-Tex

Falketind er konstruert av Norrøna med tanke på fjellsport hele året, og passer vel så godt til aktive sommereventyr som toppturene på vinteren. Jakken er produsert i et 3-lags Gore-Tex materiale, og er utrustet med vannavvisende glidelåser. På denne måten er jakken vindtett, og holder deg tørr på regntunge dager.

Falketind perfekt til deg som trenger en teknisk avansert skalljakke til tøffere turer, og fortryllet testpanelet fra Klikk nok til å få et terningkast 5. Spesielt imponert ble de over detaljene i designet med hakebeskyttelse mot glidelåsen, innvendig mobillomme og ytterlommer som ikke kommer i klem under sekken. Testpanelet opplevde Falketind som en jakke med høy komfort, holdbarhet og vanntetthet, men ga den trekk for smal passform, kort rygglengde og høy pris.

Falketind Gore-Tex til herre »  -  Falketind Gore-Tex til dame »


Mammut Nordwand Advanced

Nordwand Advanced er designet for de tøffeste fjelltureventyrene, og er produsert i Gore-Tex Pro materiale for å holde deg tørr på ekstra fuktige dager. Dette er jakken for deg som planlegger en aktiv tur, og som stiller høye krav til holdbarhet. 

Outdoorgearlab konkluderer med at jakken er «overkill» for de fleste kjøpere, men er deres førstevalg for de tøffeste forholdene. Testpanelet opplevde Nordwand Advanced som en jakke med god bevegelighet, holdbarhet og vanntetthet, men ga den trekk for vekt.


Nordwand Advanced til herre »  -  Nordwand Advanced til dame »

Arc'Teryx Beta AR

Beta AR er en all-round jakke til fjellvandreren. Jakken er av vanntette, vindtette og pustende tekstiler som gir full beskyttelse mot vær og vind. Den er utstyrt med håndlommer, glidelåser i armhulene og en hette med innvendig krage for å gi komfort i uvær.

Outdoorgearlab beskriver Beta AR som en svært allsidig jakke som vil tjene deg godt på en rekke eventyr. De understreker at denne fint kan brukes hele året, og mener at dette er jakken å gå for dersom man kun skal ha én skalljakke i garderoben.

Beta AR til herre »  -  Beta AR til dame »

 

Fant du ikke den perfekte skalljakken for deg? Se alle jakkene i vår skalljakkekategori»

Se også alle skalljakker til barn her »

Vil du heller ha en regnjakke til bybruk? Se alle regnjakker her »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du tilbakemeldinger til produktguidene eller forslag til hva vi skal skrive om – Tips oss »

 

Populært akkurat nå

Sist sett på