Å velge riktig skalljakke

Du har sikkert hørt «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» som et argument for å traske rundt på gråværsdager. Da er det flott at det finnes jakker som gir deg muligheten til å tilpasse temperaturen etter lag-på-lag-prinsippet. Å velge riktig skalljakke handler om hva slags type tur du skal legge ut på, og hvilke behov du trenger å dekke.

Skalljakkene bør beskytte deg mot vind og regn. Men for at du ikke skal bli varm og svett er det viktig at jakken har en god membran. Membranen er det som gjør at jakken «puster» og slipper igjennom fukt fra innsiden. Det finnes mange ulike membraner, og mange produsenter har egne varianter med samme funksjon. 

Hvor mange lag?
Videre bør du vurdere om du skal ha en 2-lags, 2,5-lags eller 3-lags skalljakke. Dette sier noe om konstruksjonen av jakken, og har betydning for hvor varm og bevegelig den føles på. I 3-lagsjakkene er alle lagene på jakken laminert sammen, og gjør at jakken kan oppleves noe tynnere og kaldere (selv om dette kanskje høres ulogisk ut). 

I 2-lagsjakkene er ytterstoffet og membranet laminert sammen, mens fôret henger løst mot kroppen og vil føles varmere. I 2,5-lags jakkene er membranet og ytterstoffet laminert sammen, og fôret erstattet med en overflatebehandling av selve membranet. Dette gjør jakken mindre slitesterk, men til gjengjeld lett og komprimerbar.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

 

Dette er jakkene vi ser på: 

Alle jakkene du finner i guiden finnes både til herre og dame. Ettersom aktivitetsnivå og behov har mye å si for valg av skalljakke, har vi vurdert jakkene etter hvilke formål de kan passe til.

Trykk på lenkene for å hoppe rett til:

 

Til den enkle turen

Acr’teryx Squamish Hoody

Squamish er en mykere skalljakke fra Arc’teryx, som fremfor alt er laget for deg som leter etter en lett og vindtett modell. Den er vannavstøtende med en DWR-impregnering, og passer utmerket til aktive turer i lette værforhold. Dette understrekes når man ser designet med formsydde albuer, luftig passform, hakebeskyttelse mot glidelåsen og forlenget rygg. 

I testen fra Klikk imponerte den stort, og testpanelet nevner at «den er fjærlett, tar liten plass, har god beskyttelse mot vind og mot lett regn». Squamish fikk derfor toppscore i testen, og testpanelet understreker at dette kan være en soleklar favoritt for deg som ønsker en enkel jakke til de penere turdagene.

Squamish Hoody til herre »  -  Squamish Hoody til dame »

Haglöfs L.I.M Proof 

L.I.M Proof har et minimalistisk design de fleste kan like. Med sine 210 gram er den i tillegg en av de letteste jakkene i guiden, og vil være enkel å pakke i sekken når det skulle være for varmt i været til å ha en jakke på. Jakken er laget med et 2,5-lags Proof-membran, som gjør jakken vann- og vindtett, og vil være perfekt til deg som ønsker en holdbar turjakke eller en mer avansert regnjakke.

Med L.I.M Proof har Haglöfs satt fokus på komfort, og oppleves alt i alt som luftig jakke med god bevegelighet. Men jakken fikk likevel et minus i testen fra Klikk for en lite gjennomtenkt plassering av lommene og påpeker at disse på damemodellen kan være noe upraktiske. Utenom dette kommer denne skalljakken godt ut i testen, og fikk terningkast 5 for god holdbarhet og bekvemt design.

L.I.M Proof til herre »  -  L.I.M Proof til dame » 

Den allsidige jakken - «allrounderen»

Haglöfs Spitz

Spitz er designet til deg som vil ha en jakke som passer alle formål. Resultatet er en 3-lags Gore-Tex jakke som er vind- og vanntett, og passer like godt til klatreturer så vel som byvandring. Jakken kommer med hjelmkompatibel hette og ventilasjonsglidelåser under armene, og har forsterket materiale der jakken er utsatt for mye slitasje. Dette er med andre ord en slitesterk jakke, og passer perfekt til alle urbane mennesker med lidenskap for friluftsaktiviteter.

Denne jakken presterte godt under testen til Klikk, og fikk delt førsteplass med skalljakken til Arc’teryx - Theta AR. Testpanelet var veldig begeistret for den gode passformen og de gode justeringsløsningene, med borrelås rundt håndledd og elastisk stramming rundt hoftene.

Klikk smalt til med terningkast 6 på denne skalljakken, men er du nysgjerrig på hvorfor Spitz måtte dele pallplass med Theta AR bør du  lese videre.

Spitz til herre »  -  Spitz til dame »

Arc’teryx Theta AR

Theta AR fra Arc’teryx er produsert i et robust 3-lags Gore-Tex-membran, og er både vind- og vanntett. Det er tydelig at Theta AR er laget for å passe eventyrlystne turgåere, da den er utstyrt med vannavstøtende glidelåser, hjelmkompatibel hette og forsterket materiale på skuldre, ermer og hofte. 

Klikk ble spesielt imponert over denne skalljakken i sin test, og ga den førsteplass med terningkast 6. Testpanelet fremhever Theta AR som en solid og lett jakke, med utmerket passform og kvalitet. Jakken blir beskrevet som en god «allrounder», og passer perfekt til deg som ønsker en teknisk avansert helårsjakke, som kan brukes til alle tenkelige naturopplevelser.

Theta AR til herre »  -  Theta AR til dame »

Helly Hansen Loke

Loke fra Helly Hansen er en jakke med mange bruksområder, og passer fint som en enkel turjakke eller som en sportslig regnjakke. Med produsentens eget 2,5-lags HellyTech-membran, er jakken både vanntett og vindtett, men slipper også ut fukt slik at du slipper å bli varm og klam på de mest energiske turene. I tillegg er den utstyrt med ventilasjonsåpninger, og er justerbar i passformen med regulerbar hette, midje og ermer.

Loke fikk positiv respons i testen fra Klikk, og berømmes for lav vekt, god bevegelighet og slitestyrke. For å kunne gi Loke toppkarakter skulle testpanelet helst sett at jakken var litt større i størrelsene, og påpeker at glidelåsen kan oppleves litt vond på haka når den er trukket helt opp. Klikk konkluderte likevel med at Loke er en «knepen testvinner, totalt sett», og ga skalljakken karakter 5.

Loke til herre »  -  Loke til dame »

 

Til toppturene

Norrøna Falketind Gore-Tex

Falketind er konstruert av Norrøna med tanke på fjellsport hele året, og passer vel så godt til aktive sommereventyr som toppturene på vinteren. Jakken er produsert i et 3-lags Gore-Tex materiale, og er utrustet med vannavvisende glidelåser. På denne måten er jakken vindtett, og holder deg tørr på regntunge dager.

Falketind perfekt til deg som trenger en teknisk avansert skalljakke til tøffere turer, og fortryllet testpanelet fra Klikk nok til å få et terningkast 5. Spesielt imponert ble de over detaljene i designet med hakebeskyttelse mot glidelåsen, innvendig mobillomme og ytterlommer som ikke kommer i klem under sekken. Testpanelet opplevde Falketind som en jakke med høy komfort, holdbarhet og vanntetthet, men ga den trekk for smal passform, kort rygglengde og høy pris.

Falketind Gore-Tex til herre »  -  Falketind Gore-Tex til dame »


Haglöfs Roc Spirit 3L GTX

Roc Spirit er spesielt designet for de tøffeste fjelleventyrene, og er laget med et 3-lags Gore-Tex-membran som holder deg tørr på ekstra fuktige dager. Dette er jakken for deg som planlegger en aktiv tur, og som stiller høye krav til holdbarhet. Dette kan gjenkjennes på designet, da jakken er utstyrt med lommer som ikke kommer i klem under bæreselene på ryggsekken, og en hette med plass til hjelm.

DinSide.no hadde lite å utsette på Roc Spirit i sin skalljakketest, og slang på et terningkast 5 for god passform, vekt og slitestyrke. Toppkarakteren var ikke uoppnåelig for Roc Spirit, men den fikk trekk for å gjøre testpanelet varme og svette under de mest krevende aktivitetene.

Roc Spirit til herre »  -  Roc Spirit til dame »

Norrøna Lofoten GTX Pro

Lofoten er en 3-lags Gore-Tex skalljakke fra Norrøna, i all hovedsak designet for fjellturene på vinteren. Dette er tydelig da jakken kommer med justerbar stormhette, avtagbart snøskjørt og lomme til heiskort på armen. Men da Lofoten er en ufôret, vind- og vanntett skalljakke, kan det slås et slag for at denne også passer godt til kortere og roligere turer.

I skalljakketesten til Klikk kom denne populære skijakken fra Norrøna godt ut, og fikk en 5’er på terningen. Testpanelet fremhever Lofoten som en bra jakke med god passform, og med mange smarte måter å justere både hette og ermer. Med andre ord er Lofoten et godt valg for deg som planlegger å bestige mange høydemeter.

Lofoten GTX Pro til herre »  -  Lofoten GTX Pro til dame »

 

Jakkene utstyrt med «det lille ekstra»

Klättremusen Allgrön

Allgrön er en vann- og vindtett jakke fra Klätremusen med et 3-lags Clutan-membran. Denne skalljakken kommer med mange fiffige detaljer, som tommelgrep ved håndleddene, hette designet til å følge hodebevegelser, og medfølgende fløyte/kompass i en av lommene. Med Klättremusens ikoniske, skråstilte glidelås, er du dessuten beskyttet for skrubbsår på haken fra skarpe glidelåskanter. Dette er med andre ord jakken for deg som har sansen for smarte løsninger, og trenger en teknisk god skalljakke.

Testpanelet fra Din Side lot seg begeistre av Allgröns utforming og kvalitet, og skriver; «Å bli kjent med denne jakka er en aldri så liten oppdagelsesreise». Alt tatt i betraktning syns de at jakken var litt i det tyngste laget, men understreker at Allgrön er en jakke aktive friluftspersoner vil ha stor glede av.

Allgrön til herre »  -  Allgrön til dame »


Norrøna Dovre Dri3

Dovre fra Norrøna er en unisex-modell, spesielt laget med tanke på jakt og fiske. Den er laget i et slitesterkt, børstet materiale med 3-lags Dri-membran, som sørger for å gjøre jakken vannavstøtende og mest mulig lydløs. Dette er et godt valg dersom du setter pris på tekniske detaljer utformet for barske turgåere, da jakken er utstyrt med justerbar stormhette, radiolomme og jakkelommer som holder hendene dine varme.

Dovre fikk mye skryt i testen fra Klikk, hvor de spesielt satte pris på det behagelige stoffet og den brukervennlige hetten. Skalljakken fikk derimot fratrekk for å trekke inn vann, men testpanelet vurderte at dette kunne skyldes materialvalget som gjør jakken støyfri. Alt i alt vurderte de jakken som et godt valg for den som er glad i villmarken, og konkluderer at Dovre er en «anvendelig jakke som kan brukes året rundt».

 

 

Fant du ikke den perfekte skalljakken for deg? Se alle jakkene i vår skalljakkekategori»

Se også alle skalljakker til barn her »

Vil du heller ha en regnjakke til bybruk? Se alle regnjakker her »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du tilbakemeldinger til produktguidene eller forslag til hva vi skal skrive om – Tips oss »