Hopp rett til menskoppene som er best i test »

Hva er en menskopp?

Menskoppen, også kjent som menstruasjonskopp, damebeger og mensbeger, er et flott alternativ til bind og tamponger. Koppen er oftest laget av silikon, og du setter den inn nesten som en tampong. Når du har satt den inn korrekt skal du ikke merke den, og du kan gå med den i opptil 12 timer før du tømmer den, skyller den og setter den inn igjen. Etter hver menstruasjon kan du eventuelt også koke den i noen minutter for å desinfisere den.

Som regel kommer de i to størrelser; hvilken som er riktig for deg kan du sjekke i produktbeskrivelsene lengre ned i artikkelen.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Fire grunner til at menskoppen er best. 

Et av hovedargumentene for å bytte til menskopp er at den er langt mer økonomisk enn annen menstruasjonsbeskyttelse. KK regnet på hvor mye vi bruker i gjennomsnitt på bind og tamponger gjennom livet. De fant at hver av oss i løpet av livet bruker omtrent 17 000 kroner på bind eller 10 000 kroner på tamponger. En menskopp koster mellom 200 og 400 kroner, og kan vare i 15 år med riktig vedlikehold. Det blir maks 1 600 kroner gjennom et helt liv, som kan være så mye som 15-16 000 kroner spart totalt. Du kan gjøre mye for 16 000 kroner! 

Erstatter du bind og tamponger med en menskopp vil du dessuten redusere mengden søppel du produserer betraktelig. Ut fra regnestykket til KK bruker hver av oss over 9 000 bind eller tamponger gjennom livet, og alle ender rett i søpla. Det eneste som går i søpla med en menskopp, er emballasjen den kommer i. Det er også en fordel hvis du er ute i naturen og ikke vil ha så mye søppel å bære på. Hvis du oppbevarer koppen i veska eller sekken når du ikke bruker den, kan du være trygg på at du alltid har nok mensbeskyttelse med deg. 

En annen fordel med å bruke koppen er at du ikke trenger å tømme den like ofte som du må skifte tampong. Det kan være praktisk når du er på tur, eller hvis du er i en jobb hvor du har få muligheter til å ta dopauser. Ettersom koppen håndterer større volum enn tamponger, er den dessuten velegnet ved tyngre blødninger. 

Koppen er også på flere måter snillere mot kroppen. Den tørker ikke ut slimhinnene og forstyrrer ikke pH-balansen. I tillegg er den luktfri og allergivennlig. 

 

Menskoppene vi anbefaler

Både det svenske magasinet Råd&Rön og den danske forbrukerorganisasjonen Tænk presenterte nylig de beste menskoppene som er på markedet i dag. Her er tre kopper som kom på topplasseringer i begge testene. Hvis du trodde alle kopper er like, kan du ha nytte av å lese om disse.

 

Lunette

Menskoppen som fikk høyest score av både Tænk og Råd&Rön er finske Lunette. Den kom best ut av begge testene fordi den hadde det laveste innholdet av uønskede kjemikalier og helseskadelige stoffer.

Koppen kommer i flere kvikke farger og to modeller, modell 1 (liten) for de som ikke har debutert seksuelt og de som har lette blødninger, og modell 2 (stor) for de med kraftigere blødninger.

Det kan være greit å vite at stilken for å ta ut koppen er rett og lite fleksibel, noe som kan påvirke komforten. Det er også en viss risiko for lekkasje hvis du bruker den under fysisk trening. 

 

LadyCup

En annen kopp som kom veldig godt ut i testene til Tænk og Råd&Rön er LadyCup. Dette er en myk kopp med stor kapasitet, og som Lunette har også denne et lavt innhold av uønskede kjemikalier og farlige stoffer.

For noen oppleves denne koppen som litt for stor, selv om man følger størrelsesguiden. Det kan også gjøre den litt vanskeligere å ta ut, og det er en viss risiko for lekkasje ved bruk av koppen under fysisk trening.

Som menskoppen fra Lunette fås LadyCup i flere fine farger og to størrelser, «Liten» for kvinner under 25 år, eller som ikke har født, og «Stor» for kvinner over 25 år, eller som har født. Den kommer også med en praktisk og søt oppbevaringspose.

 

OrganiCup

OrganiCup er en favoritt blant brukerne. I testene av denne koppen fant man ingen farlige substanser og lavt innhold av helseskadelige stoffer. Men spor av lateksproteiner i koppen gjør at det kan være lurt å velge en av de andre koppene hvis du har lateksallergi, bare for å være på den sikre siden.

Koppen omtales som myk og behagelig, men det gjør også at den kan være litt vanskeligere å plassere korrekt enn de andre koppene. Derfor krever den litt mer erfaring å bli fortrolig med, men når du har lært deg å sette den inn riktig, vil den til gjengjeld oppleves som svært behagelig og sikker.

Koppen kommer i to modeller: modell A (liten) til kvinner under 30 år, eller som ikke har født, og modell B (stor) til kvinner over 30 år, eller som har født.

 

Se menskoppene som er best i test her»

Eller hva med et elektrisk varmeteppe? Finn beste pris her»

 

Kilde: KK.no