For hver kilowattime (kWh) du tilfører en varmepumpe får du tre kilowattimer varme tilbake. Over tid gir dette betydelige besparelser. Dagens varmepumper gir en varmeytelse mellom 4-7 kW, og det er bedre å ha velge en modell som er for stor, enn for liten.

Det finnes flere typer varmepumper og den mest utbredte varianten i norske hjem er luft til luft-varmepumpe. Denne er enkel å ettermontere i boliger og henter varme fra luften ute og avgir varme i huset via varm luft. Varmepumpen består av en utedel og en innedel som selges i komplette pakker inkludert rør og festemateriell.

Montering

Det anbefales at varmepumpen monteres av en autorisert installatør. Noen modeller, med faste lengder på rør mellom innedel og utedel, er det mulig å montere selv. 

Prisene som er oppgitt er som regel eksklusiv montering. Mange butikker tilbyr montering til fastpris.

Tenk på de kaldeste dagene

For å oppnå god temperatur i hele boligen på de kaldeste vinterdagene er tilstrekkelig effekt viktig. Energiklasse, sammen med årsvarmefaktor (SCOP), forteller hvor effektiv varmepumpen er. En SCOP-verdi på 5 betyr at for hver kW strøm som tilføres varmepumpen vil du få tilbake 5kW i form av varme. Varmepumpens effekt avtar ved lave utetemperaturer. Denne grensen varierer fra modell til modell, og de beste modellene klarer å levere god effekt helt ned til -25 grader. Om det er mange kalde vinterdager der du bor er dette en god grunn til å legge i litt ekstra penger i varmepumpen. 

Husk at varmepumpens innedel ofte monteres i rom hvor du oppholder deg mye, og derfor er et lavt støynivå viktig. Mange varmepumper kan også benyttes som air condition på sommerstid. Dermed vil du få glede av den også på den varmeste tiden av året.

Langsiktig investering

Ta med i regnestykket at en varmepumpe er en investering som du vil ha glede av i mange år. Bruk derfor tid til å finne produktet som passer deg best, og som har gjort det bra i uavhengige tester. Forventet levetid er fra 12 år og oppover.

 

Her på Prisguide.no kan du sammenligne priser på varmepumpe fra en rekke forhandlere.

 

Les også:

Enova.no sin kjøpsveileder »

Forbrukerrådets guide til deg som skal kjøpe varmepumpe

E24 har sett på hvilke varmepumper som er best i test