Kjøpetips: Slik velger du riktig hodetelefon

Skal du ha et par ørepropper til trening, eller et headset til gaming. Eller kanskje du vil ha trådløse hodetelefoner for å slippe kabelkrøll. Ved å tenke i gjennom hvilke situasjoner du skal bruke hodetelefonene i, blir det lettere å velge riktig.

På trening

Til treningsbruk er det gjerne øreplugger som anbefales. De må passe til din type aktivitet enten du er i treningsstudio, i trafikken eller i skogen, og de må sitte godt fast uten å falle av. Pluggene bør være robuste og tåle svette og all slags vær. Det er en fordel med lav vekt.

På farten

Er du på reise eller på vei til og fra jobb kan både øreplugger og halvdekkende hodetelefoner benyttes. De beste har aktiv støydemping med innebygde mikrofoner som registrerer ekstern støy og reduserer lydnivået inn fra disse. Det kan være en fordel om de er sammenleggbare og lette å få plass til i veska eller i sekken. Mange kjøper også på designet, for at hodetelefonene skal passe til den personlige imagen.

Hjemme

Det er hjemme i sofaen at musikk kan nytes til fulle. Her er det avansert teknikk og hi-fi lydkvalitet fra heldekkende hodetelefoner som gjelder. Velg den typen og ikke minst den lyden som du liker best, og la andre kriterier komme i annen rekke. Stilfull design er heller ikke å forakte i et møblert hjem.

Halvdekkende, Heldekkende eller plugger? Velg det som passer din bruk!

Trådløs

Hodetelefoner med trådløs overføring via Bluetooth-teknologi er blitt populære fordi man slipper å ha tilkoblet ledning, som ofte kommer i veien når man er i aktivitet, men lydkvaliteten på disse står ofte ikke i forhold til det høye prisnivået, fordi lyden er komprimert. Kabel gir bedre lydkvalitet. Noen nyere hodetelefoner har også trådløs NFC-teknologi, som gjør at de kan kommunisere med flere enheter samtidig. Slik overføring tåler ikke like stor avstand mellom enhetene som Bluetooth.

Mikrofon

Dersom du vil ha muligheten til å avbryte eller dempe musikken for å svare på anrop på mobiltelefonen, velger du hodetelefon med mikrofon. Det fås innen alle kategorier hodetelefoner: plugger, halvdekkende på øret og heldekkende rundt øret – både med ledning og trådløs. Mikrofonen kan være innebygget og dermed ikke synlig.

Bruk favorittmusikken!

Det er ikke nødvendigvis sammenheng mellom pris og kvalitet. Derfor kan det være en fordel å lese grundige tester og prøve forskjellige typer for å finne hodetelefonen du liker best. Da er det lurt å lytte til musikk som du kjenner godt fra før. I tillegg til lydkvaliteten bør du vurdere funksjonaliteten, designet og hvor mye du får for pengene. Mange prøver utstyret i butikk og handler på nett. Lykke til!

Se også:

- Prisguide.no: De mest populære hodetelefonene akkurat nå

Teknisk Ukeblads test av hodetelefoner

- Lyd&Bildes test av hodetelefoner

Hifi-klubbens tips

Populært akkurat nå

Sist sett på