Et spørsmål om plass

Det er tre forhold som er avgjørende: plassen du har til disposisjon på kjøkkenet, hvor mange personer det er i husstanden – og dernest om du trenger fryser.

Kombiskap med integrert kjøle- og frysedel fås opp i vel to meters høyde, og det er mer enn stort nok for en familie på 4-5 personer, med mindre man ofte har store fester eller at det gjøres ukentlig storhandel, og kjøleskapet fylles helt opp med varer for neste ukes forbruk.

Miljømessig er det også fordelaktig med kombiskap fordi energibruken blir mindre. Det skyldes at de to integrerte enhetene, kjøledelen og frysedelen, drives av én og samme kompressor, dermed reduseres strømbruken.

Hvor stort kjøleskap trenger jeg?

100-150 liter passer for 1-2 personer.
150-200 liter passer for 3-4 personer.
200 liter og oppover passer for mer enn 4 personer.
Dette er en generell beregning. Gjør gjerne din egen behovsvurdering tilpasset din husstand.

Digital kompressor

Vurder et kjøleskap med den nye typen kompressor (digital inverter) som ikke slår seg av og på hele tiden slik kjøleskap gjorde tidligere. Den nye typen går kontinuerlig, og kompressoren justerer hastighetsnivået opp og ned for å levere nok kaldluft. Den kalde luften spres jevnt inne i kjøleskapet med sirkulasjonsvifter. Det gir jevn temperatur i hyllene, og med denne typen kjøleteknikk slipper du ekstra kald sone nederst og mindre kald sone øverst i kjøleskapet. Kombinert med fuktighetskontroll på frukt- og grønntskuffen gjør dette at matvarene holder lenger, og behovet for å kaste mat blir mindre.

Redusert støynivå

De nye kompressorene er stillegående og gunstig for støynivået på kjøleskap og frysere. Mange leverandører gir 10 års garanti på digitale kompressorer fordi slitasjen blir mindre når de går kontinuerlig uten å slå seg av og på hele tiden.

Flere gunstige funksjoner

Digital temperaturinnstilling gir jevnere og mindre variasjon i temperaturnivået.

Mange vektlegger også No frost-funksjonen, som betyr at du slipper rimdannelse og tidkrevende avising.

Dersom du ønsker minst mulig plunder, så velg et skap med led-belysning, du slipper å skifte pære stadig vekk og dermed også den irriterende jakten på riktig type pære.

Noen kjøleskap har såkalt chillerbox som er kaldere enn resten av kjøleskapet og derfor kan doble tidsrommet da kjøtt og fisk holder seg ferskt.

Hvitevarene som gjenbruker kaldluften fremfor å kjøle ned ny luft, har et miljømessig og energieffektivt fortrinn.

Fryser eller ikke fryser?

Har du kort vei til butikken er det kanskje ikke nødvendig med fryser. Varene ligger jo allerede greit i butikkens frysedisk, og du kjøper det du trenger fortløpende. Men har du reisevei, og det kreves litt planlegging før den ukentlige handleturen, så kan det være lurt med stor fryseplass.

Velger du to frittstående enheter, et rent kjøleskap og én separat fryseboks eller fryseskap (ofte i kjelleren), så husk at dette krever mye strøm. En fryser bør være oversiktlig og ha mest mulig glatte flater på skuffer og interiør for lett renhold.

Side-by-side kjøleskap

Har du stort behov kan et side-by-side-skap være tingen. Dette er den amerikanske typen der kjøle- og frysedelen er adskilt vertikalt. Fordrer stor plass. Fås med drikkevann- og ismaskin, noe som krever profesjonell installatør.

Tenk på strømforbruket

Ifølge Enova bruker et nytt kjøleskap halvparten så mye strøm som det gamle. Sjekk energimerkingen, som rangerer kjøleskapet i energi klasser fra A til G. De fleste av dagens kjøleskap og frysere er A-klassemerket. De graderes også innenfor A-klassen, A+++ er den aller beste energieffektiviteten. Lykke til!

Les mer:

Dinside.nos sjekkliste ved kjøp av nytt kjøleskap

Bestitestguiden.com kårer det beste kjøleskapet og forklarer hvorfor

Klikk.no om miljøvennlige hvitevarer og energibruk

Energismart.no rangerer de mest energieffektive kombiskap, kjøleskap og frysere