Nye styringssystemer

Det er to ting som har endret seg på den klassiske panelovnen: Nå varmer de fleste av dem opp rommet ved luftgjennomstrømming og ikke lenger med store, varme flater. Dessuten er styringssystemene blitt avanserte.

EU og Norge innfører nye krav til varmeovner fra 1. januar 2018, så det kan være lurt å sjekke om ovnen innfrir disse kravene, som hovedsakelig handler om at termostaten må være elektronisk styrt (ikke mekanisk), og at ovnen skal ha timer på døgn- eller ukebasis. Dette gir mer presisjon i temperaturstyringen og bedre energiøkonomisering.

Det finnes også styringssystemer der alle husets varmekilder er tilkoblet en felles styringssentral der boligens temperatur kan forhåndsprogrammeres til å gå ned noen grader om natten og på dagtid hvis ingen er hjemme. Dette kan gi vesentlige besparelser på strømforbruket.

Hvor mange watt er nødvendig?

Ved anskaffelse av ny varmeovn, er det egentlig bare størrelsen på rommet (antall kvadratmeter og takhøyden) som skal varmes opp og vinduenes plassering som er avgjørende faktorer for modellvalget. Det er best å ha én ovn under hvert vindu for å motvirke kulderaset fra dem.

Et utgangspunkt kan være å regne 60 watt pr. kvadratmeter, ifølge Nobo. Da holder det med 600 watt på et 10 kvadratmeter stort rom.

Både alder på boligen og klimaet i landsdelen der man bor, vil ha betydning. Takhøyden og hvor godt huset er isolert kan også være avgjørende faktorer. På nye hus og i blokkleiligheter der det kan være varmetilsig fra naboleiligheter, kan 50 watt pr. kvadratmeter være nok. Gamle hus fra 1950- og 1960-tallet bør legge 70-100 watt pr. kvadratmeter til grunn, og gamle bygårder enda mer. Bransjen opererer med følgende generelle tabell:

400 watt holder til 5-6 kvadratmeter.

600 watt holder til 7-9 kvadratmeter.

800 watt holder til 11-12 kvadratmeter.

1000 watt holder til 12-14 kvadratmeter.

1200 watt holder til 14-17 kvadratmeter.

1500 watt holder til 18-21 kvadratmeter.

2000 watt holder til 22-29 kvadratmeter.

Det kan være bedre med for stor enn for liten ovn. Uansett så vil den ikke bruke mer strøm enn nødvendig. Flere små ovner fordeler varmen bedre i rommet enn hva én stor ovn kan.

Designerovner

Dernest må du velge om du vil ha veggmontert eller frittstående varmeovn, og om den skal stå i et våtrom, noe som stiller spesielle krav. Om du ønsker en oljefylt varmeovn av hensyn til inneklimaet, og valg av design der fronten i panelovnen kan være av glass, granitt eller ha annen form for dekorativ utforming. Det handler om smak og behag.

Roterende tårn

Det som kalles varmetårn, er egentlig en vifteovn i ny utforming. Mange av modellene roterer og fordeler dermed varmen i alle retninger. Varmetårnets øvrige fortrinn er evnen til å varme opp et rom raskt. Mange har derfor vifteovn som en supplerende, frittstående enhet til ekstra kalde vinterdager. Til slutt: Har du vurdert en luft-til-luft varmepumpe? Den gir ca. tre ganger så mye varme for strømmen. Lykke til!

Sammenlign priser:

Varmeovner og panelovner på Prisguide.no

Les også:

Glen Dimplex: Hvor stor panelovn trenger jeg?

Dinside.no om panelovnens utvikling

Enova om forskjellen på gamle og nye panelovner

Dinside.no vurderer styringssystemer for panelovner

Naturvernforbundets tips for å spare energi til oppvarming