Robotgressklipperen er veien til alltid nyklippet plen. Og det uten at du må løfte en finger. Dagens beste modeller er robuste, tyverisikret og krever lite tilsyn. Men det kan være verdt å vite at som den gamle plenklipperen vil heller ikke robotklipperen ta kantklippen for deg.

Ved riktig kjøp vil du oppleve at selv krevende plener vedlikeholdes med minimalt av arbeid, slik at du får mer tid til annet. Resultatet kan også bli bedre enn den gode gamle manuelle klippingen, selv for en plen i ulendt terreng. Det er robotgressklippere til de fleste formål og bruk, enten man er allergiker som vil skånes eller ønsker mer tid til andre gjøremål.

Robotgressklipper i praksis

Selv om robotgressklippere langt fra er en ny oppfinnelse er det fortsatt veldig mange som lurer på hvordan den fungerer og hva den egentlig kan gjøre.

Før robotgressklipperen kan sette i gang må du gjøre litt forarbeid som den er avhengig av for å bli din beste hagearbeider-venn. Du legger en avgrensningskabel rundt området du ønsker skal klippes, noe som forteller robotgressklipperen hvilket område den har å boltre seg på. I tillegg må du finne en egnet plass for robotgressklipperens ladestasjon.

Har plenen trær, busker eller andre hinder legges kabelen rundt de. Denne kabelen sender signal til gressklipperen. Når robotgressklipperen behøver å lade vender den tilbake til ladestasjonen, før den fortsetter arbeidet. 

Når alt er satt opp vil robotgressklipperen sette igang og klippe plenen automatisk, til de tider du har stilt den inn til. Enkelt, eller hva?

Når robotgressklipperen behøver å lade vender den tilbake til ladestasjonen

Forskjellene

Ved kjøp er det greit å vite at det er store forskjeller på funksjoner, brukervennlighet og hvilke områder robotgressklipperne kan anvendes til.

Arealet på plenen er det første du bør undersøke, slik at du kjøper en robotgressklipper med lang nok avgrensningskabel og batteritid. Selv de billigste modellene har ganske bra rekkevidde på 40m² og 40 minutters brukstid. Enkelte kan holde på i 3-6 timer og opp til så store områder som 3 500m².

I Prisguide kan du enkelt justere den til å vise gressklippere sortert ut fra plenarealet de dekker.

Blant enkelte nyere modeller er det mulig å stille inn roboten via smarttelefon, dette gjør bruken enda enklere. De mer avanserte robotene har sensor for regn. Flere robotgressklippere gjør det ikke særlig bra hvis det regner, og en slik sensor er derfor god å ha om du bor i regntunge områder.

Noen roboter kommer også med en ledekabel, som viser vei til mer avsidesliggende områder, i tillegg til å gjøre returen til ladestasjon raskere. Dette medfører en enda raskere og flittigere robot. Vær obs på at noen roboter har obligatorisk ledekabel, det er lurt å sjekke da den ikke er nødvendig på de enkleste plenene.

Pass på!

De dårligste robotgressklipperne er vel verdt å unngå. De kan forsvinne ut av avgrenset område og kan slite med å finne egen ladestasjon. De mer robuste robotene skyver enkelt og forsiktig hinder som leker unna, mens det kan by på reale utfordringer for de mer primitive modellene.

Om du har plen med krevende utforming eller spesielt underlag bør du sjekke grundig hva roboten er i stand til. Eksempelvis om du har plen med hellinger og flere hinder vil ikke alle være egnet. Det er også variasjon i hvilke tilgjengelige lengder på gress de ulike har til å klippe. 

Kanskje viktigst av alt, det kan være større fare for å skade deg ved håndtering av de billigste robotene. Trygge robotgressklippere stopper eksempelvis hvis de løftes opp, slik at du ikke risikerer å kutte seg på knivbladene.

Hensyn til naboen kan også være viktig, slik at nabokrangelen unngås. Støynivået på robotene varierer fra rundt 60 desibel og opp, de fleste er heldigvis så stillegående at de kan klippe selv om natten uten å sjenere. I tillegg kan signaltypen til avgrensningskabelen forstyrre naboens robotgressklipper, hvis de også har sin egen trofaste tjener.

Vedlikehold

En ting du ikke bør sluntre unna er vedlikehold. Det anbefales å rengjøre gressklipperen jevnlig, utenfor sesong bør den ikke ligge ute og sjekk jevnlig knivbladene. Ved godt vedlikehold vil robotgressklipperens levetid bli forlenget betraktelig og vil holde i mellom 10-20 år. 

 

Les også:

Sammenlign robotgressklippere hos Prisguide.no

Les test hos best-i-test.nu

Tek.no: "Dette bør du vite før du kjøper robotgressklipper"