Kjøpetips komfyr: Utfordrende å finne den rette

Det kan være en utfordring å finne riktig komfyr når du skal kjøpe en ny. Det finnes få produkttester, og det er lite forbrukerinformasjon tilgjengelig på nett.

 Det lille som finnes kan inneholder noen utgåtte produkter, som du kanskje ikke finner igjen når du kommer så langt som til handel. Derfor kan det være lurt å ta en prat med en representant hos de store forhandlerne – handelen kan likevel gjøres på nett, ofte til en gunstigere pris.

Full funksjonsforvirring

Det kommer stadig nye funksjoner på dagens komfyrer, som for eksempel forhåndslagrede stekeprogrammer og annen forhåndsdefinert automatikk, touchscreen, trådløst steketermometer, innebygget kamera, usb-kontakt og såkalt 3D varmluft. Mye av det er fancy, men man klarer seg utmerket uten. Derfor gjelder det å velge en modell som har funksjoner man vet man kommer til å benytte.

Uekte damp

Et par slike kan være pyrolyse og dampgenerator. Pyrolyse forenkler vedlikeholdet med selvrensing ved at stekovnen varmes opp til 498 grader, slik at matrester og søl omdannes til pulveraktig støv som lett børstes ut når prosessen er fullført. En dampovn med vannpåfyll kan bidra til saftighet på grønnsaker, kyllingfileter og fisk. Men se opp for ovner som påstås å ha både pyrolyse og damp, pyrolyseprosessen vil nemlig brenne i stykker en dampgenerator hvis det er en ordentlig generator med jevn tilførsel av damp. Kombinasjonen er ikke ekte.

Selvvarmet varmluft

Sjekk også om varmlufsfunksjonen er av god kvalitet, da bør det sitte et eget varmeelement bak vifta, slik at luften som vifta sprer, holder topp temperatur. Uten eget varmeelement blir det bare sirkulasjon av eksisterende luftmasse. Det er ikke bra nok for den kvalitetsbevisste.

Sjekk også om ovnen har fått klager på resultat ved baking. Bakverk kan være følsomt for ujevn varmetilførsel. Har forhandleren mottatt slike klager, kan det tyde på at stekovnen ikke har god nok kvalitet og steker ujevnt.

Platetoppen
Når det gjelder separate topper, så kan disse kjøpes fritt, helt uavhengig av sett. De siste årene har nesten alle produsenter gått over til induksjon, som benytter magnetisme til raskere oppkoking med umiddelbar oppvarming og avkjøling av varmesonen. Topper finnes i 60, 80 og 90 centimeters bredder. Det kan gi bedre plass ved bruk av flere store gryter og stekepanner samtidig, men på den annen side stjeler store topper annen arbeidsflate fra kjøkkenbenken og egner seg derfor best til store kjøkken med god benkeplass.

Full fleks

Noen produsenter leverer også topper med full fleksibilitet. De er helt sonefrie, og kjelen varmes uansett hvor på toppen du plasserer den. Flytter du på kjelen under kokingen, så følger varmesonen med. Du må ut med 42.000 kroner for en slik. Prisen kan muligens forventes å gå noe ned på sikt, men erfaringsmessig er det grunn til å frykte at da vil også kvaliteten gå ned.

Fortsatt frittstående

Norge er et av få europeiske land der frittstående komfyrer fortsatt selges, og det kan ha sine gode grunner. Omlegging til innebygget løsning kan koste mer enn det smaker, fordi det kan medføre et større ombyggingsprosjekt med full oppgradering av kjøkkenet og montering av ny, ekstra strømkurs. Elektrikeren er flink til å skrive faktura, og det er jammen snekkeren også, og rørleggeren, og maleren. Kort sagt; det blir dyrt og gir økt strømforbruk.

Generelt gjelder det for komfyrer som for så mange andre produkter: De billige holder kanskje ikke kvalitet, mens de aller dyreste klarer du deg meget vel uten. Lykke til!

 

Sammenlign priser:

Komfyrer på Prisguide.no

Platetopper på Prisguide.no

 

Les også:

Bestitestguiden.com kårer den beste integrerte komfyren

Dinside.no om stekovn med ny teknologi

Dinside.no: Selvinnstilling og innebygget kamera i komfyren

Svenske Råd&Rön tester komfyrer 

Ekspertens-valg.nu anbefaler stekovner

Populært akkurat nå

Sist sett på