Stor forskjell

Hvis du vasker klær ofte, og vaskemaskinen brukes hver dag, blir det bare enda viktigere å sjekke energieffektiviteten på de vaskemaskinene du liker. Da blir det på alle måter lurt å legge penger i en maskin med bedre kvalitet.

En person som bor alene eller et ungt par har ikke like stort vaskebehov som en stor familie. Det er grunnen til at fabrikanten produserer modeller med forskjellig trommelkapasitet, fra 3 til 12 kilo.

Riktig kapasitet

Det er ikke størrelsen/volumet på trommelen som avgjør vaskemaskinens kapasitet. En vaskemaskin med 7 kilos kapasitet kan ha samme type trommel som en maskin med 10 kilos kapasitet. Men 10 kilosmaskinen har sterkere dempere i trommelfestene og bedre materialer som tåler mer belastning, og den vil derfor ha lengre levetid også om du ikke benytter trommelkapasiteten fullt ut, noe som for øvrig er gunstig fordi klærne da ikke ligger tettpakket i trommelen og får mer bevegelse under vaskingen. Dermed får de også bedre vask, bedre skylling og mindre risiko for hvite skjolder i sluttresultatet.

Stillegående

De fleste av dagens vaskemaskiner har børsteløs motor, som tåler mer slitasje uten å måtte bytte deler, de går også stillere og vasker bedre fordi de gir vaskemaskinen mer variasjon i trommelens rotasjonshastighet. De fleste kjøper frontmatet vaskemaskin, men bor du på en liten hybel og må utnytte plassen maksimalt, kan det være hensiktsmessig med en toppmatet modell som tar mindre plass.

Programlikhet

Vaskeprogrammene er omtrent like på dagens modeller, så her er det ikke nødvendig å bruke mye tid på undersøkelser. Men det er viktig at vaskemaskinen sentrifugerer bra. Restfuktigheten i tøyet er avgjørende for hvor mye energi som kreves for å tørke klærne i en tørketrommel.

Tenk på strømforbruket

Ifølge Enova kan det være opp til 70 prosent forskjell i energibruk mellom ulike typer vaskemaskiner. De mest effektive A-merkede vaskemaskiner på markedet bruker mindre enn 1 kWh pr. vask ved 60 ° C.

Hvis du halverer temperaturen, kan du spare 60 prosent av vaskemaskinens energibruk. Det betyr lavere strømregning. Lykke til!

Les mer:

Sammenligne vaskemaskiner hos Prisguide

Bestitestguiden.com kårer den beste vaskemaskinen

Svenske Råd&Rön har testet 89 vaskemaskiner

Forbrukerrådets guide til de beste vaskemaskin-merkene

Klikk.no om miljøvennlige hvitevarer og energibruk

Energismart.no rangerer de mest energieffektive vaskemaskinene

Prisguide.no: De mest populære vaskemaskinene, med energiklasse A+++