Lydplanker blir mer og mer populært og det er lett å skjønne hvorfor. Borte er kabel-kaos og høyttalere som spres rundt i stuen, samtidig får du en overlegen lydopplevelse sammenlignet med hva TV-en leverer.

Mest lyd for pengene

Selv ved kjøp av en lydplanke i nedre prissjiktet kan du forvente deg en markant forbedring i lyd. Går du for en dyrere modell vil lydopplevelsen gi hakeslepp i forhold til den jevne TV-ens spake høyttalere.

En av de største fordelene er hvor enkelt det er sammenlignet med hjemmekino-alternativer som gjerne er dyrere. For filmglade kjøpere er det også lydplanker med virtuell surround. Det leverer ikke samme kvalitet og opplevelse som tradisjonell surround-system, men er et kompromiss mange er villig til å ta. 

Enkel montering

En lydplanke er en enkel løsning med en lang tynn planke med innebygde høyttalere og forsterkning. Den plasseres normalt foran TV-en eller henges på veggen under. Noen fungerer også som en sokkel man setter TV-en oppå.

Du kobler lydplanken til TV-en, setter/henger den på plass og kan etter noen enkle innstillinger sette igang. Særlig mer komplisert enn det er det ikke.

Ofte kommer lydplanken med en egen basshøyttaler, her er det trådløse alternativ som forenkler monteringen ytterligere.

Noen lydplanker som er designet for å passe perfekt sammen med gitte TV modeller

Lydplanke eller lydsokkel?

Vi skiller mellom lydplanker og lydsokler. En lydplanke er slank, lekker og godt egnet for veggmontering. En lydsokkel er større og fungerer som en sokkel TV-en står oppå. En lydsokkel rommer mer og kan derfor ha plass til basselement, noe som gjør at du kan slippe unna ekstern basshøytaler, selv om noen også kommer med dette.

Pass på

Om du har planer om å koble flere lydkilder til via HDMI bør du sjekke om lydplanken har HDMI-kontakt. I praksis blir mangel på dette normalt kun en utfordring om TV-en ditt har få HDMI-innganger. For enkelthetens skyld er det normalt en fordel å koble alt via TV-en, forutsatt at det er nok kontakter tilgjengelige. Så slipper du   unna med en enkel tilkobling for lydplanken. Men eldre TV-er kan ha få kontakter og da kan det bli nødvendig med en lydplanke som har dette. 

Det er ikke alle modellene som kommer med fjernkontroll. Det krever at du endrer innstillingene slik at TV-ens lyd deaktiveres og volumet til lydplanken blir styrt med TV-ens fjernkontroller. På noen TV-er, spesielt eldre, kan det dukke opp feilmelding på skjermen hver gang man justerer lydnivået. Dette kan være til irritasjon, sjekk gjerne på din egen TV om dette er tilfellet før du kjøper.

I noen tilfeller kan man også risikere at lydplanken kan sperre for signalet til fjernkontrolleren hvis den settes på TV-møbel foran TV-en. Noe å ta hensyn til ved plassering og eventuell størrelse man går for på lydplanken. 

Hva med musikkelskeren?

Lydplanker frister også musikkelskere og fungerer også fint til dette formål. I slike tilfeller passer lydplanker med Bluetooth-støtte og løsninger som innebygd Airplay- eller Chromecast. Dette gjør at du kan bruke eksempelvis mobiltelefon eller andre enheter i hjemmet til å spille av musikk trådløst. Dette og annet kan du enkelt filtrere på i Priguide.no

Merk at tester ofte viser at lydplanker ikke nødvendigvis er like god forbedring for musikk sammenlignet med et musikkanlegg.

 

Les mer:

Sammenlign lydplanker i Prisguide.no

Test av lydplanker i Lyd & Bilde