Tett på

Finn ut hva du liker og velg den skjermstørrelsen som passer deg best. Det ikke lenger noen regel som sier hvor langt unna TV-en du bør sitte, så lenge du ikke kan se de små firkantede pikslene som utgjør bildet på skjermen. De beste formatene, OLED, HDR og 4K, har så bra billedkvalitet at jo større skjermen er, desto bedre blir opplevelsen.

Hva ser du mest på?

Er det sport, nyheter eller film? Hvis det er sport, bør TV-en ha minst 100 Hz for at raske bevegelser skal gjengis presist.  Hvis det er film eller nyheter, bør du vektlegge kontrasten i bildet og svartnivået.

Unngå refleks

Hvis TV-en skal være i et hvitt rom med mye lys, og du skal bruke den mens det er dagslys, kan det være fornuftig med en matt skjerm for å unngå sjenerende refleks i skjermflaten. Skal den stå i et mørkt rom, er det trygt med en blank skjermoverflate. Noen av de nyeste apparatene har så lyssterke bilder at det overstyrer eventuell refleks.

Smart-TV

Samlebegrepet smart-TV dekker alle tilleggsfunksjoner man kan få på TV-en, som Internett, WiFi og streaming. Det kan gi tilgang til Netflix, YouTube, Skype, HBO, Viaplay og mange flere tjenester. Noen smart-TV-er kan kommunisere med smarttelefon og nettbrett, og dermed gi enda flere muligheter.

Tilkobling

Alle nyere TV-er og tilkoblingsutstyr, som Blu-ray/DVD-spillere, PC-er, spillkonsoller, mobiltelefoner, forsterkere og receivere, videokameraer og gode fotoapparater, har HDMI-kontakter som innarbeidet standard. HDMI overfører digital lyd og bilde i høy kvalitet.

Lyden

God lyd betyr mye for totalopplevelsen foran TV-skjermen. Derfor kan det være lurt å legge litt ekstra i en lydplanke eller et surroundanlegg, som gjør tale, lydeffekter og musikk klarere enn hva de innebygde høyttalerne på flatskjermen kan. Lykke til!

Sammenlign priser:

- Prisguide.no: De mest populære TV-ene under 7.000 kroner

- Prisguide.no: De mest populære TV-ene over 7.000 kroner

- Prisguide.no: Lydplanker

 

Se også:

Tek anbefaler: De beste TV-kjøpene under 10.000 kroner

Tek anbefaler: De beste TV-kjøpene over 10.000 kroner

- Tek blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?

- Lyd&Bilde forklarer den nye TV-hverdagen og de tekniske begrepene

Dinside har testet 92 TV-er