Kjøpetips: Dropp kaffemaskin med funksjoner du ikke kommer til å bruke

Hvis du drikker pulverkaffe og er fornøyd med det, så er ikke dette noe for deg. Men hvis du er åpen for nye smaksopplevelser, så kan kaffemaskinen innvie deg i en ny verden.

Enkle automatiske maskiner, god kaffe
Kaffekulturen lever ikke bare på kaffebarer og kafeer, men også hjemme på kjøkkenet. De siste årene har det kommet en flom av nye kaffemaskiner for hjemmebruk på markedet, og de er svært populære. Nespresso dominerer med sine enkle énknappsmaskiner, og dersom du ikke er kaffekyndig og heller ikke har ambisjoner om å bli det, så er disse helt kurante og lager god kaffe.

Flere ulemper

En av ulempene ved énknappsmaskinene er at utvalget av kaffesmaker begrenses til produsentens eget utvalg av kaffesorter, som de selger i kapsler til sine maskiner. En annen ulempe er at til tross for at maskinene er ganske billige å kjøpe, så er de dyre å drifte på grunn av kapselløsningen. Prisen pr. kopp blir ca. 3,50 kroner, mens for annen kaffe kan den være bare 0,50 kroner. Dessuten er det et miljøaspekt ved stort forbruk av kapsler laget av plast og aluminium. Returordninger er etablert noen få steder.

 

I prisguide kan du sammenligne ulike modeller og priser:
Over 100 ulike kaffetraktere
130 kaffemaskiner fra 500,-
Kaffekverner fra noen hundrelapper til flere tusen kroner

 

Avanserte automatiske maskiner, bedre kaffe
Interessen for dyrere og mer avanserte, helautomatiske maskiner er også økende. Og det er klart at en maskin med integrert kaffekvern gir ferskere og bedre kaffe. Med en sånn maskin står du fritt til å kjøpe råvaren i form av hele kaffebønner hvor enn du vil i verden, og du kan selv finjustere både kverningsgraden, vannmengden, temperaturen og hastigheten på kaffebryggingen slik at den gir det resultatet du selv foretrekker med kaffebønnene som du liker best. Men har man ikke tenkt å bruke disse funksjonene, er det heller ingen grunn til å betale for dem.

Mange funksjoner betyr høyere pris
Prisspennet er stort for hjemmemaskiner, fra ca. 1000 kroner til over 30.000 kroner. Øker man på i pris, får man flere funksjoner på kjøpet, som f.eks. melkesteamer, og bedre automatikk. Men det er ikke nødvendigvis sammenheng mellom pris og sluttresultat på kaffen. Vurderer du en kaffemaskin med automatisk melkesteamer, må du nok over ca. 5000 kroner. De fleste modeller er frittstående på kjøkkenbenken, men skal innredningen byttes, så kan integrerte modeller vurderes. De er av like god kvalitet.

Manuelle maskiner, best kaffe – hvis du har god tid…
Hvis du virkelig ønsker å vie deg til kaffekunsten, og det bor en hobby-barista i deg, så er det de klassiske, manuelle espressomaskinene som gjelder. De baserer seg på fremstillingen av espresso slik det ble gjort i Frankrike for 200 år siden, og som italienerne videreutviklet til kaffemaskiner for 100 år siden. Dagens espressomaskiner er forenklinger av det gamle italienske konseptet med fremstilling av espressokaffe med vann under trykk. Da porsjonerer du selv kaffemengden i bajonetten og presser den nykvernede kaffen sammen til riktig tetthetsgrad i bajonettens filter med en tamper. Da bør du også kjøpe tamper som passer og separat kaffekvern, slik at du kan brygge din espresso på helt nykvernet kaffe. Aromaen og oljen i kaffebønnene bevares best når bønnene får være hele helt frem til kaffebryggingen skal skje.

Melk med eller uten skum
Har du kjennskap til å steame melk, så blir en kaffe latte best ved manuell steaming, noe som krever godt håndlag. Men ifølge kaffekyndige forhandlere gir de fleste opp å tilegne seg denne kunsten etter et par forsøk. Derfor kan de mest komplette helautomatiske kaffemaskinene som steamer melken for deg, være et alternativ. Grovt sett må man steame manuelt på kaffemaskiner under 5000 kroner. Noen få – og dyre – maskiner har valgmulighet mellom automatisk steaming og manuell steaming. Da kan du steame automatisk og raskt til den daglige morgenkaffen og perfeksjonere deg ved å steame manuelt når du har bedre tid – på sikt vil du da kunne opparbeide ferdighet til å lage den aller beste kaffemelken dersom du har utholdenhet.

Det finnes mange gode, separate melkeskummere i markedet, for eksempel selger Ikea en batteridrevet variant til bare 12 kroner, og den kom svært godt ut i test (link under). Lykke til!

Sammenlign priser:

Kaffetraktere på Prisguide.no

Kaffemaskiner på Prisguide.no

Kaffekverner på Prisguide.no

 

Les også:

Aftenposten tester helautomatiske kaffemaskiner

Danske kaffetest.dk hjelper deg å velge riktig espressomaskin

Dinside.no gir råd før du kjøper

Cortado.no presenterer grunnleggende baristateknikk

Dinside.no tester manuelle melkeskummere

Dinside.no tester kaffetraktere

 

Populært akkurat nå

Sist sett på