
Kjøleskap-guide: 9 kjøleskap som er best i test og gode kjøp
Kjøleskapet er kanskje den hvitevaren du bruker mest, så her er du lur som gjør hjemmeleksene dine før du kjøper. For med kombiskap, kjølehjørner, side-by-side-kjøleskap og mere til er det mye å velge mellom. La oss hjelpe deg med å finne riktig skap for deg.
|
Ikke bare blir kjøleskapet mye brukt, det står på hele tiden, og hos de fleste er det ganske sentralt plassert i huset. Med andre ord: Et dårlig kjøp her kan ende med mye irritasjon og frustrasjon. La oss hjelpe deg med å finne et kjøleskap du blir fornøyd med!
Gå rett til:
Finn riktig kjøleskap for deg »
Beste kjøleskap »
Beste kombiskap »
Beste side-by-side kombiskap »
Mange typer å velge mellom
Det første du bør tenke gjennom er hva slags kjøleskap du vil ha. Du har flere typer å velge mellom, hver med sine fordeler og ulemper.
Kjøleskap: Dette er kjøleskap som bare har én dør, og dersom de har en frysedel, er det snakk om en liten boks inne i selve kjøleskapsdelen. De små er fine å ha på hybelen, mens de større er fine for deg som har fryser utenom, siden du da får mer «kjøleplass» i kjøleskapet. Kjøleskap lager som regel mindre lyd enn kombiskap.
Kombiskap: Et kombiskap er et todelt kjøleskap med fryser nede og kjøleskap oppe. De er veldig praktiske, og kommer i størrelser fra små skap som passer til enslige, til store skap som passer til større familier.
Integrert kjøleskap: Du får kjøpt både kjøleskap og kombiskap som kan integreres i kjøkkeninnredningen. Det vil si at du kan sette på samme front som du har på de øvrige skuffene og skapene, slik at kjøkkenet får et pent og helhetlig uttrykk. Her finner vi også de mest stillegående modellene.
Side-by-side og French Door: Her snakker vi om store, flotte kombiskap der både kjøledelen og frysedelen er i full høyde med hver sin dør. Det finnes også varianter som er horisontaldelt i tillegg, slik at du har et ekstra bredt kjøleskap oppe og dobbelt fryseskap nede. Dette kalles «French Door», og skal i teoriene gi jevnere temperaturer i kjøle- og frysedelen.
Kjøleskuff: I stedet for et kjøleskap har du én eller to skuffer som integreres i kjøkkeninnredningen. Pent og veldig praktisk siden det er enkelt å stable i dybden, og du kan få mer benkeplass der kjøleskapet ellers ville stått. Men det blir svært kostbart hvis du skal ha samme kjølevolum som et kjøleskap eller kombiskap.
Kjølehjørne: Et kjølehjørne er rett og slett et ekstra stort kjøleskap som er laget for å stå i hjørnet på kjøkkenet. Det både ser og oppleves som veldig flott siden du får god plass og god oversikt, og kan være utrolig kjekt i høytidene når kjøleskapet blir ekstra fullt. Men de koster mye, og for mange kan det være en vel så god løsning å ha et ekstra, lite kjøleskap et annet sted i huset som du tar i bruk når behovet melder seg.
Mini-kjøleskap: Strengt tatt ikke en egen type, bare et lite kjøleskap uten frysedel. Fine å ha til som ekstraskap til drikkevarer i kjellerstua, garasjen og så videre. Finnes i varianter som spenner seg fra tradisjonelle små, hvite kjøleskap, til mer spenstige typer formet som gitarforsterkere og cola-bokser.

Hvor stort skal det være?
Disse størrelses-anbefalingene er hentet fra Elkjøp:
1 person: 100 liter
2 personer: 150 - 200 liter
3 personer: 200 - 250 liter
4 personer: 250 - 300 liter
5+ personer: 300 liter+
Dette er selvfølgelig veiledende. Fem voksne personer i et kollektiv trenger gjerne et større kjøleskap enn en familie på to voksne og tre barn, og større kjøleskap gir deg bedre oversikt over det du har i skapet, og gir deg bedre plass til ekstra drikkevarer, kakefat og kasseroller med mat. Dette kan være ekstra nyttig i høytidene.
Bråker det?
Siden mange av oss har åpne kjøkkenløsninger, og kjøleskapet er et apparat som står på hele tiden, ligger alt til rette for frustrasjon hvis du ender opp med et som bråker. Heldigvis er de fleste nokså stillegående. Kombiskapene ligger stort sett mellom 37 og 43 dB, og en del integrerte kjøleskap uten frysedel er helt nede i 33 dB. Hvis du kommer til å være mye tett på kjøleskapet, for eksempel hvis du skal ha en lekse/arbeidsplass på kjøkkenbenken, kan det være greit å se etter noen av de mer stillegående modellene. Utover det er omtrent alle stillegående nok til at du egentlig ikke trenger å tenke på det.
Får det plass?
Mens hvitevarer som oppvaskmaskiner og komfyrer stort sett innfinner seg etter samme standardmål, er det størrelse-anarki hos kjøleskapene. Her er omtrent alle centimeterne representert både i høyde, bredde og dybde. Så hvis du skal bytte ut et gammelt kjøleskap, må du ta gode mål først for å sjekke hva du har, eller kan lage, plass til. Ta også høyde for at kjøleskapene trenger litt luft rundt seg for å fungere optimalt.
Hvor mye betyr energiklassen?
Hvis du skal bytte ut et gammelt kjøleskap med et nytt, sparer du nok en del strøm. Men når du kjøper, står valget stort sett mellom energiklasse A+, A++ og A+++. Forskjellen på for eksempel et kombiskap som er A+ og et kombiskap som er A+++ er på rundt 100 kWh, og tilsvarende for kjøleskap er forskjellen på bare rundt 45 kWh. Noe som vil si at du hadde spart mellom en 50- og 100 kroner i strøm årlig. På grunn av frysedelen bruker kombiskapene noe mer strøm enn kjøleskapene uten fryser, men i kroner og øre er det fortsatt ikke snakk om store summene. Men hvis mange husholdninger går for de strømbesparende alternativene, blir jo miljøgevinsten stor i sum.
De ekstra detaljene
Her er noen andre ting du kan se etter:
Organisering: Har skapet mange spor for hyllene, slik at du enkelt kan flytte på dem? Vil du ha én stor eller flere små grønnsaksskuffer?
Alarmer: Noen skap har en liten alarm som går hvis du glemmer å lukke døra, eller ikke lukker den skikkelig, og noen har alarm som går hvis temperaturen i fryseren og/eller kjøleskapet blir for høy.
NoFrost: Har fryseren en funksjon for automatisk avriming? Det kan spare deg for en del vedlikehold.
Vann- og isdispenser: Noen kjøleskap kommer med en vann- og isdispenser, som er litt hverdagsluksus mange kan sette pris på.

Beste kjøleskap
Samsung RR40M7165WW/EE
Her får du et stort, pent kjøleskap med et volum på hele 385 liter, og mange hyller og skuffer slik at du kan få et godt system og god oversikt. Kjøleventiler i alle hyllene sørger for en jevn temperatur i hele kjøleskapet, og skapet har Wi-Fi-tilkobling, slik at du kan få beskjed på smarttelefonen din hvis noen ikke har lukket døra skikkelig. Samsung har dessuten flere matchende fryseskap man kan sette ved siden av, slik at man i praksis får et stort side-by-side-kjøleskap.
Denne modellen er nokså stillegående med sine 41 dB, men på Elkjøp sine hjemmesider er det tilbakemeldinger fra to kunder som fant lyden irriterende. Men hverken testen til Råd & Rön eller det danske Forbrugerrådet Tænk sier noe om dette, og i begge testene gjør dette kjøleskapet det overlegent bra, så vi ville egentlig ikke bekymret oss.
Se også: Samsung RR40M71657F er en variant av samme kjøleskap, men med front i rustfritt stål. Det kan også lønne seg å følge med på LG GL5241PZJZ – et kjøleskap med mange tilsvarende egenskaper som vi har sett gode tilbud på tidligere. Husk å opprette prisvarsel; hvitevarer er ofte på tilbud.
Beste kombiskap
LG GBB59PZEFS
Se også: Det er verdt å sjekke om du får en bedre pris på Miele KFN2813EDTCS, og hvis du vil ha et litt større kombiskap, kan du sjekke Miele KFN29132DWS,
Beste side-by-side kombiskap
Samsung RS67N8210WW
Se også: Hvis du heller vil sjekke ut en «French door»-variant kan du se nærmere på Samsung RF24HSESCSR, det er det mest populære av denne typen vi har i Prisguiden. For et litt rimeligere alternativ kan du også sjekke Electrolux EN6086JOX
Vi anbefaler at du leser mer om testresultatene til kjøleskapene og kombiskapene i testene til Råd & Rön og Forbrugerrådet Tænk. Da kan du lese litt mer detaljer om hva de har vektlagt, slik at du får et enda bedre grunnlag for å velge riktig kjøleskap for deg.
Du kan kjøpe tilgang til kjøleskap-testen fra Råd & Rön her »
Du kan kjøpe tilgang til kombiskap-testen fra Råd & Rön her »
Du kan kjøpe tilgang til kjøleskap-testen fra Forbrugerrådet Tænk her »
Du kan kjøpe tilgang til kombiskap-testen fra Forbrugerrådet Tænk her »
Lykke til :-)
Andre kilder: DinSide, DinSide (2), Elkjøp, Komplett