Joggesko-guide: 6 av de beste løpeskoene i 2021

Å velge riktig joggesko er viktig for en god treningsfølelse. I Prisguidens joggesko-guide har vi sjekket hvilke løpesko til dame og herre som er best i test, og sammenlignet treningssko fra Nike, Adidas og Mizuno. Slik finner du sko til ditt behov, uansett om du skal ha asfaltsko eller terrengsko.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle joggesko i Prisguiden her »


Hopp rett til:


Mange av oss har opplevd hvor viktig det er med gode sko, og vil derfor gå til innkjøp av nye fotplagg til treningsøkten. Men når du setter deg ned for å undersøke hva som er riktig skovalg for deg, blir du ofte møtt med mange tekniske begreper som kan forvirre selv den mest erfarne løperen. Trenger du en sko laget for overpronasjon eller underpronasjon? Og hva er egentlig dropp?

I Prisguidens guide for å velge riktig løpesko, kan du fordype deg i hvilke av skoens egenskaper det er viktig å tenke på før kjøp. Eventuelt kan du få de viktigste begrepene kort forklart nederst i artikkelen »

Vurderer du ditt første løpesteg? Les våre tips til nybegynneren nederst i artikkelen »

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Underlaget har mye å si for hva slags joggesko du bør velge.

Jogging på asfalt:

Du har sikkert hørt at asfalt ikke er det beste underlaget for en joggetur, men løping langs fortauskanter kan ha sine fordeler også. På hardt underlag får du bedre fraspark og kan løpe raskere, og det vil være et naturlig valg dersom du vil trene intervaller. 

Men for nybegynnere er det spesielt viktig å regulere lengden og variere underlaget på løpeturen i begynnelsen. Asfalten kan være nådeløs for utrente legger, og du kan fort ende opp med følelsen av å være mørbanket. Gamle, nedtråkkede joggesko er heller ikke det beste valget. Kjøp deg heller nye sko med god demping i sålen. Her er de beste løpeskoene for asfalt akkurat nå:

Hoka One One Clifton 7  (dropp – 5 mm)

Clifton 7 er relativt lik den godt likte forgjengeren Clifton 6, med noen få forbedringer. Mens modellene har identisk mellom- og yttersåle, har den nyeste modellen fått et dobbellags meshmateriale som skal sikre god ventilasjon og komfort. Hoka One One er godt kjent for sine høye og brede såler med maksimal støtdemping. Tykkelsen på sålen gjør at du får mindre følsomhet for underlaget når du løper, og kan derfor oppleves litt for høy for de som er på jakt etter den ultimate løpefølelse og er noe av grunnen til at skoen ikke nådde opp til toppkarakter i testen. Testpanelet i Hardworkout.no hyller skoen for sin rå komfort, topp demping og upåklagelig løpsfølelse innpakket i et lekkert design. 

Se Hoka One One Clifton 7 til dame og til herre »

Ønsker du et enklere alternativ til Clifton 7, kan Saucony Kinvara 11 være verdt en ekstra kikk. Dette er den nyeste løpeskoen i Kinvara-serien, etter testvinnerenen Kinvara 8. Med sine lave vekt og dropp er dette en lett og allsidig løpesko, som beskrives som en slags hybrid mellom en mengdetreningssko og konkurransesko.

Saucony Thriumph 17  (dropp – 8 mm)

Saucony har de siste årene utmerket seg i flere tester, og har høstet toppkarakterer for ulike serier innenfor terreng- og asfaltløpesko. Triumph 17 er ikke et unntak, og fikk stempelet “best i test” fra svenske Testfakta i deres løpeskotest. Dette er den letteste løpeskoen i Triumph-serien til nå og veier kun 310 gram i herremodellen. Videre beskrives de som komfortable med mye støtdemping og god energiretur, noe som vi gi deg en mer "spretten" løpsfølelse. Dette vil være et godt alternativ for deg som ønsker en myk løpesko med for de intense løpeturene på asfalt eller tredemølla.

Se Saucony Triumph 17 til dame og til herre »

Ønsker du et alternativ med tilnærmet samme dropp og støtdemping kan du vurdere Asics Dynaflyte 4 – etterkommeren av populære Dynaflyte 2 som fikk terningkast 5 av Klikk.no. Denne skoen fra Asics er med sine 225 gram i herremodellen noe lettere enn Triumph 17, og er designet for hurtighet og intervalltrening.

 

Adidas Performance Ultraboost 20  (Dropp – 10 mm)

andreplass i testen til Testfakta finner vi Adidas Ultraboost 20, som er godt likt både innenfor både sports- og moteverdenen. Dette er en stabil løpesko med gode løpeegenskaper, men måtte gi fra seg førsteplassen fordi støtdempingen ga noe lavere energiretur i løpestegene. Skoen beskrives videre som veldig komfortabel, med en støttende figur og en fleksibel såle. Dette vil være en sko som er god under maraton og daglige løpeturerer, men også som en hverdagssko takket være et nøytralt og stilrent utrykk.

Se Adidas Ultraboost 20 til dametil herre og i unisexmodell »

Et annet alternativ som utmerket seg i testen til Testfakta er Brooks Ghost 11. Dette var testpanelets absolutte favoritt da det kom til løpsfølelse, men nådde ikke opp til førsteplassen på grunn av mindre støtdemping og energiretur enn Saucony og Adidas. Likevel er Ghost 11 en populær og nøytral mengdetreningssko, som sies å kombinere støtdemping og respons mot underlaget med en god balanse.Se alle løpesko for asfalt her »

I terreng er det viktig med løpesko som har et godt grep.

Løping i terreng:

Det finnes mange gode grunner til å legge løpeturen til en idyllisk skogsløype. Naturopplevelsen i seg selv er et godt argument, men det myke underlaget er også mer skånsomt for kroppen. For nybegynnere er det anbefalt å starte løpetreningen på mykt underlag for å forebygge belastningsskader, men er du helt fersk må du nok beregne noen økter på å innøve en god løpsteknikk. 

Uansett hva slags underlag du skulle begi deg ut på, er det viktig med riktige løpesko. Asfaltsko er ikke å anbefale til terrengløp, da de ikke er laget for å gi deg et like godt grep og kontakt med mykt, ujevnt underlag. Skal du løpe både på asfalt og i terreng er det derfor lurt å kjøpe et par sko til hvert sitt bruk. De siste årene har det kommet mange gode terrengsko på markedet, og her er de absolutt beste akkurat nå:

Inov-8 X-Talon 212 (Dropp – 6 mm)

Er du opptatt av å kunne bevege deg effektivt og hurtig i skogen, er X-Talon 212 et godt valg. Denne terrengskoen er fleksibel og luftig, og har en såle med godt grep som holder deg på beina. Testpanelet til Klikk har latt seg begeistre, og oppsummerer det slik: «Skoene er lette og myke, passformen er fantastisk, grepet er overlegent bra og løpsfølelsen unik». Likevel nevnes det at X-Talon 212  krever noe erfaring og tilvenning, og er du fersk på skogsløypene kan det være verdt å vurdere en terrengsko med mer støtte og demping. Utformet for hurtighet, er dette skoen for deg som er en dreven terrengløper.

Se Talon-212 til dame og til herre » 

Også verdt en vurdering i Inov-8 familien er X-Talon 210 og X-Talon 230. Begge har fått gode skussmål av Klikk.no og Dinside.no, og sistnevnte trekker X-Talon 230 frem som en verdig etterfølger av X-talon 212. Testpanelet skriver: «den er blant skoene som sitter best i terrenget, takket være de grove knastene og den ganske myke gummien».
Talon-210 er på sin side en lettere konkurransemodell, og fikk god tilbakemelding av Klikk.no for lav vekt og god komfort. «De morsomste skoa i testen!» jubler testpanelet, og smeller til med terningkast 6.

 

VJ Sport Irock 3 (Dropp – 6 mm)

VJ Sport har med sin tidligere versjon, Irock 2, gått til topps i Klikk.no sin test av terrengløpesko. Nå har Irock 3 kommet, og med tilnærmet like spesifikasjoner som sin forgjenger er dette en lett og solid sko som takler alt fra lette treningsturer til konkurranseløp. Irock 2 fikk spesielt mye ros for å gi god kontakt med underlaget, sin smidighet og for et solid materiale, og det er ingen grunn til å tro at Irock 3 er stort annerledes. Dette er et godt valg for en middels til godt erfaren terrengløper.

Ønsker du likevel et alternativ har også Salomon kommet med en oppdatering av sin populære S-Lab Ultra – nemlig S-lab Ultra 2. Den første modellen ble beskrevet som den «beste allroundskoen» i testen til Klikk.no, og høster komplimenter for sin brede anvendelighet og gode løpsfølelse. Dette er skoen for deg som ønsker terrengløpesko til de lette spaserturene i skogen, men også til bruk i konkurranser og løping på grusstier.

 

Salming OT Comp (Dropp – 4 mm)

Ferdes du oftest på litt hardere underlag er Salming OT Comp noe å vurdere til terrengtreningen. Med relativt lav vekt og lav dropp vil skoen gi god kontakt med underlaget, og en med den brede sålen får du god stabilitet. Dette er beregnet som sko for konkurranseløp, men testpanelet til Klikk.no understreker at skoen egner seg best til korte og raske turer, eller rolige turer på sti og grus. «Lengre turer på grus krever tilvenning», skriver Klikk og triller terningen til terningkast 5. 

Salming OT Comp til dame og til herre »

 

Se alle løpesko for terrengløping her » 

Designforskjellene på de ulike typene løpesko gjør mye for løpsfølelsen, og sørger rett og slett for at du løper mer energieffektivt og korrekt. Skulle du derfor være en ekte jogge-entusiast bør du rydde plass i skapet, og investere i riktig type sko til riktig type bruk. Skulle du for eksempel legge ut på terrengløp på vinteren, kan du trenge terrengsko med pigger. I likhet med løpesko til is, har også løpesko til banebruk også et kraftig krep i sålene. De er i tillegg ofte lettere og tynnere i sålen enn andre løpesko, og er bygget for høy hastighet.

Fant du ikke de perfekte løpeskoene til deg? Se alle løpesko og joggesko her »

Vi har også sammenlignet priser på joggesko/treningssko til barn og ungdom her »

 

Dropp og pronasjon - Kort forklart:

Pronasjon: Måten foten din treffer underlaget på - om du tråkker mer på innsiden av foten (overpronasjon), midten av foten (nøytral) eller utsiden av foten (underpronasjon).

Dropp: Høydeforskjellen mellom hælen og forfoten. Høyere dropp har ofte mer demping, men tvinger deg til å lande mer på helen. Lav dropp tillater deg å lande mer frempå på forfoten, og sies å være mer energieffektivt. Det anbefales likevel å gjøre en gradvis overgang fra høy dropp til lav dropp, for å forebygge belastningsskader.

Vil du lese mer om pronasjon, dropp og hvordan du velger riktig joggesko? Les våre tips og huskeregler her »


Tips til nybegynneren

Når du vurderer å trene opp løpeformen for første gang kan det være vanskelig å vite hvilke sko du bør velge. Det finnes heller ingen fasitsvar på hva som er best for akkurat deg, men her er noen generelle tips til hva du bør tenke på:

Velg middels: Middels dropp, middels demping, middels vekt. Ved å velge sko som er relativt gjennomsnitlige, vil du trygt kunne starte med løpetreningen og underveis finne ut av egne preferanser i forhold til dropp og vekt. Ettersom man utvikler sine ferdigheter som løper, vil man ofte få ulike ønsker til hvilke behov skoen skal dekke.

Tenk pris: Du trenger ikke å satse på den dyreste, nyeste skomodellen på markedet - i allefall ikke før du vet hvilke preferanser du har. Det finnes mange skomodeller som redesignes hvert år, og det blir da mulig å gjøre gode kupp på fjorårets modell.

Her er alle løpesko til dame og herre med middels dropp og lav pris i Prisguiden »

Tilbake til toppen av artikkelen »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger til produktguidene, eller tips til guider du ønsker å lese – send oss en mail på post@prisguiden.no!

Populært akkurat nå

Sist sett på