Hopp rett til:


Mange av oss har opplevd hvor viktig det er med gode sko, og vil derfor gå til innkjøp av nye fotplagg til treningsøkten. Men når du setter deg ned for å undersøke hva som er riktig skovalg for deg, blir du ofte møtt med mange tekniske begreper som kan forvirre selv den mest erfarne løperen. Trenger du en sko laget for overpronasjon eller underpronasjon? Og hva er egentlig dropp?

I Prisguidens guide for å velge riktig løpesko, kan du fordype deg i hvilke av skoens egenskaper det er viktig å tenke på før kjøp. Eventuelt kan du få de viktigste begrepene kort forklart nederst i artikkelen »

Vurderer du ditt første løpesteg? Les våre tips til nybegynneren nederst i artikkelen »

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Underlaget har mye å si for hva slags joggesko du bør velge.

Jogging på asfalt:

Du har sikkert hørt at asfalt ikke er det beste underlaget for en joggetur, men løping langs fortauskanter kan ha sine fordeler også. På hardt underlag får du bedre fraspark og kan løpe raskere, og det vil være et naturlig valg dersom du vil trene intervaller. 

Men for nybegynnere er det spesielt viktig å regulere lengden og variere underlaget på løpeturen i begynnelsen. Asfalten kan være nådeløs for utrente legger, og du kan fort ende opp med følelsen av å være mørbanket. Gamle, nedtråkkede joggesko er heller ikke det beste valget. Kjøp deg heller nye sko med god demping i sålen. Her er de beste løpeskoene for asfalt akkurat nå:

Saucony Kinvara 9 – 4 mm dropp

Populære løpesko kommer ofte i oppdaterte modeller år etter år. Kinvara 9 er intet unntak, og er det nyeste tilskuddet i Kinvara-familien til Saucony. Som sin eldre bror, Kinvara 8, har denne joggeskoen relativ lav dropp. Likevel føles det ut som en stabil sko med god demping - alle fall om du spør testpanelet fra Klikk. Med terningkast seks var dette en modell som imponerte stort, og testpanelet understreker at den er «imponerende lett i forhold til hvor godt den beskytter».

Kinvara 9 er derfor et godt valg til deg som er vant med høyt tempo på asfalterte veier. Men dersom det er første gang du vurderer en løpetur kan det være anbefalt med en en sko med høyere dropp og bedre stabilitet.

Se Kinvara 9 til dame her»
Se Kinvara 9 til herre her»

Nike Lunartempo – 8 mm dropp

Lunartempo er en myk og lett sko, som passer perfekt til deg som liker raske intervaller på asfalt eller tredemølle. Denne populære modellen fra Nike har middels dropp, som gir deg god demping, uten å føles klumpete på foten.

«Dette er en sko som rett og slett gjør det ekstra gøy å løpe» skriver testpanelet til Klikk, og smeller til med terningkast 6. De vurderte om Lunartempo kunne oppleves som for myk, men konkluderte med at det er den ultimate, lette skoen for en målbevisst maratonløper.

Se Lunartempo til dame her»
Se Lunartempo til herre her»

 

Adidas Adizero Tempo 8 – 10 mm dropp

Med mye demping og høyere dropp, er Adizero Tempo 8 et godt alternativ til nybegynneren som ønsker en kraftig, tradisjonell løpesko. Med produsentens egne Torison-system, som i bunn og grunn er en oppbygning i sålen mellom forfoten og helen, får du ekstra stabilitet dersom underlaget skulle variere på turen.

Klikk understreker i sin test at denne løpeskoen er en av de mest stabile de har testet i lettvektsklassen, og roser den for god demping og komfort. Testpanelet trillet derfor terningen til en femmer, og skriver at Adizero Tempo 8 er «en smidig sko det er en fryd å løpe fort med»

Se Adizero Tempo 8 til dame her»
Se Adizero Tempo 8 til herre her»Se alle løpesko for asfalt her »

I terreng er det viktig med løpesko som har et godt grep.

Løping i terreng:

Det finnes mange gode grunner til å legge løpeturen til en idyllisk skogsløype. Naturopplevelsen i seg selv er et godt argument, men det myke underlaget er også mer skånsomt for kroppen. For nybegynnere er det anbefalt å starte løpetreningen på mykt underlag for å forebygge belastningsskader, men er du helt fersk må du nok beregne noen økter på å innøve en god løpsteknikk. 

Uansett hva slags underlag du skulle begi deg ut på, er det viktig med riktige løpesko. Asfaltsko er ikke å anbefale til terrengløp, da de ikke er laget for å gi deg et like godt grep og kontakt med mykt, ujevnt underlag. Skal du løpe både på asfalt og i terreng er det derfor lurt å kjøpe et par sko til hvert sitt bruk. De siste årene har det kommet mange gode terrengsko på markedet, og her er de absolutt beste akkurat nå:

Inov-8 X-Talon 212 - 6 mm dropp

Er du opptatt av å kunne bevege deg effektivt og hurtig i skogen, er X-Talon 212 et godt valg. Denne terrengskoen er fleksibel og luftig, og har en såle med godt grep som holder deg på beina. Testpanelet til Klikk har latt seg begeistre, og oppsummerer det slik: «Skoene er lette og myke, passformen er fantastisk, grepet er overlegent bra og løpsfølelsen unik».

Likevel nevnes det at X-Talon 212  krever noe erfaring og tilvenning, og er du fersk på skogsløypene kan det være verdt å vurdere en terrengsko med mer støtte og demping. Utformet for hurtighet, er dette skoen for deg som er en dreven terrengløper.

Se Talon-212 til dame her»
Se Talon-212 til herre her» 

 

VJ Sport Irock 2 – 6 mm dropp

Irock 2 er en lett unisex-modell, tilpasset løpeturer på mosekledde skogsstier og bratte grusveier. Dette er en populær terrengløpesko utstyrt med kraftige knotter som gir godt grep på vått underlag, og med produsentens egne FitLock-system får du støttet opp fotbuen når du løper.

Mange har allerede latt seg henrive av denne løpeskoen, der i blant testpanelet til Din Side. Med terningkast 6 hadde ingen i panelet noen negative kommentarer om Irock 2, og nevner henrykt at «dette er der rett og slett de beste terrengløpeskoene i testen – og det beste terrengskoene vi har noensinne prøvd». Med dette skussmålet er det liten tvil; VJ Sport Irock 2 er et fabelaktig valg dersom du er på utkikk etter nye terrengsko.

 

Mizuno Wave Hayate 3 – 9 mm dropp

Denne testvinneren fra Mizuno er døpt etter det japanske ordet for hastighet, og er en rask terrengsko for kvikke løpere. Wave Hayate 3 er utstyrt med det produsenten kaller Michelin-yttersåle, og takler alt mulig av terreng du måtte drømme om å løpe på - i det minste hvis du hører på testpanelet til Din Side. «Disse sitter perfekt på foten. Og de har et fantastisk grep, selv på gjørmete stier, over steiner og på sleipe røtter».

Likevel understreker DinSide at Wave Hayate 3 egner seg best på mykere underlag, og oppleves litt harde på grusveier. Dette er en løpesko med høyere dropp, og passer perfekt til deg som leter etter en tradisjonell modell til bruk i skogsløyper.

Se Wave Hayate 3 til dame her»
Se Wave Hayate 3 til herre her»

 

Se alle løpesko for terrengløping her »

 

Designforskjellene på de ulike typene løpesko gjør mye for løpsfølelsen, og sørger rett og slett for at du løper mer energieffektivt og korrekt. Skulle du derfor være en ekte jogge-entusiast bør du rydde plass i skapet, og investere i riktig type sko til riktig type bruk. Skulle du for eksempel legge ut på terrengløp på vinteren, kan du trenge terrengsko med pigger. I likhet med løpesko til is, har også løpesko til banebruk også et kraftig krep i sålene. De er i tillegg ofte lettere og tynnere i sålen enn andre løpesko, og er bygget for høy hastighet.

Fant du ikke de perfekte løpeskoene til deg? Se alle løpesko og joggesko her »

Vi har også sammenlignet priser på joggesko/treningssko til barn og ungdom her »

 

Dropp og pronasjon - Kort forklart:

Pronasjon: Måten foten din treffer underlaget på - om du tråkker mer på innsiden av foten (overpronasjon), midten av foten (nøytral) eller utsiden av foten (underpronasjon).

Dropp: Høydeforskjellen mellom hælen og forfoten. Høyere dropp har ofte mer demping, men tvinger deg til å lande mer på helen. Lav dropp tillater deg å lande mer frempå på forfoten, og sies å være mer energieffektivt. Det anbefales likevel å gjøre en gradvis overgang fra høy dropp til lav dropp, for å forebygge belastningsskader.

Vil du lese mer om pronasjon, dropp og hvordan du velger riktig joggesko? Les våre tips og huskeregler her »


Tips til nybegynneren

Når du vurderer å trene opp løpeformen for første gang kan det være vanskelig å vite hvilke sko du bør velge. Det finnes heller ingen fasitsvar på hva som er best for akkurat deg, men her er noen generelle tips til hva du bør tenke på:

Velg middels: Middels dropp, middels demping, middels vekt. Ved å velge sko som er relativt gjennomsnitlige, vil du trygt kunne starte med løpetreningen og underveis finne ut av egne preferanser i forhold til dropp og vekt. Ettersom man utvikler sine ferdigheter som løper, vil man ofte få ulike ønsker til hvilke behov skoen skal dekke.

Tenk pris: Du trenger ikke å satse på den dyreste, nyeste skomodellen på markedet - i allefall ikke før du vet hvilke preferanser du har. Det finnes mange skomodeller som redesignes hvert år, og det blir da mulig å gjøre gode kupp på fjorårets modell.

Her er alle løpesko til dame og herre med middels dropp og lav pris i Prisguiden »

Tilbake til toppen av artikkelen »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger til produktguidene, eller tips til guider du ønsker å lese – send oss en mail på post@prisguiden.no!!