De mange ulike typer fotballsko kan gjøre valget mer komplisert enn det i realiteten er. For å skille mellom sko benytter bransjen ulike forkortelser som beskriver hvilke knotter skoene har. Dette kan bli litt forvirrende og bomkjøp kan fort inntreffe. Her skal vi gjøre det litt enklere for deg å vite hva du skal se etter. 

Trikset for å gjøre valget enklere er å ta utgangspunkt i underlaget det vil bli spilt på. For fotballsko kommer spesialtilpasset til enten grus, kunstgress, naturgress eller til bruk innendørs. Da gjelder det å ikke ende opp med sko til våt gressbane hvis de skal benyttes på en hard og knusktørr kunstgressbane.

Derfor er det ekstra viktig å velge riktig.

Det er tre grunner til at du ikke bør bomme på skokjøpet. Den viktigste faktoren er helsen. Fotballsko blir normalt brukt mye og bruker du de på feil underlag betyr det økt belastning på ankler, knær, hofte og rygg. Fotball er en eksplosiv idrett som utsetter kroppen for mye. Å bruke sko som ikke er beregnet på underlaget vil bare gjøre det verre. 

Den andre grunnen er slitasje på sko. Benytter du eksempelvis knotter beregnet for naturgress på kunstgressunderlag vil skoene raskere bli slitt ut eller ødelagt. Det er heller ikke sikkert reklamasjon vil gjelde hvis du har benyttet de på feil underlag. 

Sist men ikke minst handler det om komfort og prestasjon. Fotballsko er et viktig verktøy og det gjelder å finne sko som er best tilpasset spillerens fot. 

Fotballsko med FG/AG knotter © Adidas

Fotballsko for kunstgress

For kunstgress er det fotballsko med AG-knotter som anbefales, de har flere knotter og en myk gummiblanding. For de som spiller på kunstgress medfører dette betydelig mindre slitasje og belastning sammenlignet med sko beregnet for naturgress. 

For kunstgressunderlag, spesielt eldre baner, er også sko med TF/TT-knotter et alternativ. Dette er fotballsko som medfører mindre belastning da de har veldig mange og korte knotter. Skoene kan også brukes for grus og er dermed et opplagt valg for de som spiller kamper jevnlig på begge underlag, noe som gjerne er aktuelt innen barnefotball. 

Her finner du oversikt over fotballsko til kunstgress.

Fotballsko for naturgress

Om det er en myk gressbane er FG-knotter det optimale. Dette er sko med få og store knotter. For harde gressbaner er fotballsko med HG-knotter å anbefale. For å minske belastning har skoene litt flere knotter og en mykere gummiblanding i knottene. 

For tilfeller hvor banen er våt er et tredje alternativ fotballsko med SG-knotter. De har skruknotter som er spesielt tilpasset vått underlag og noe som er et godt å ha for de som spiller seniorfotball. De er derimot ikke å anbefale under tørre forhold eller for barn.

Her finner du oversikt over fotballsko til naturgress.

Fotballsko for grus

For grusbaner gjelder fotballsko med TF/TT-knotter, som tidligere nevnt er dette sko som også kan benyttes på kunstgress. 

Her finner du oversikt over fotballsko til grusunderlag.

Fotballsko for innendørsbruk

Om du spiller fotball inne eller driver med den sterkt voksende idretten futsal, da er det fotballsko med IC/IN/IT-såler du skal se etter. Dette er sko som fint kan benyttes til andre innendørsaktiviteter, men bør ikke erstatte joggesko hvis du skal ut og løpe. 

Her finner du oversikt over fotballsko til innendørsbruk.

Pass på for kjøpspresset

En siste oppfordring gjelder for de av dere som skal kjøpe til barn eller ungdom. For unge fotballspillere, spesielt de som nærmer seg ungdomsalder og motepresset som der eksisterer, vil du kunne oppleve at de ønsker å kjøpe sko som er ansett for å være det “kuleste”, gjerne de samme modellene som stjernene har. Det kan ende med barn og ungdom med å spille på kunstgressbane med sko beregnet for naturgress. Dette er ikke bra for hverken helsen eller skoene!

Dette medfører at det er veldig mange ungdom som i dag spiller med sko som ikke er optimale hverken for ungdommens føtter eller underlaget det spilles på. Foreldre kan også oppleve å kjøpe veldig dyre sko som fort blir ødelagt, gir belastningsskader i knær, ankler og rygg og attpåtil går ut over prestasjon og komfort. De mest populære modellene kan nå ofte kjøpes med ulike knotter, som heldigvis gjør det litt enklere å tilfredsstille ungdom som har satt seg ut akkurat en type modell. 

Fotballsko skal heller ikke benyttes til jogging. Det hender at urutinerte trenere kan finne på å sende spillere på joggeturer på grus eller asfalt uten at de bytter til joggesko. Dette er absolutt ikke å anbefale. 

Her gjelder det å bruke sunn fornuft! Lykke til med skokjøpet!

Kjekt å vite

Du finner gode fotballsko å velge mellom i vår oversikt.

Det er tilbud på fotballsko nesten hver dag. Vi anbefaler at du melder deg opp til varsel på fotballskoene du er mest interessert i - da sier vi ifra så snart prisen faller.