Guide: Malingssprøyte - Vi hjelper deg å velge

Malingssprøyte kan være fristende for å få unna malerarbeidet i en fei. I denne guiden hjelper vi deg å velge riktig malersprøyte.

Malingssprøyter er mer effektiv og gir et godt resultat til mindre anstrengelse. Det er ikke rart apparatene er populære. Kan malingssprøyte være noe for deg? Og hva bør du være obs på? Her hjelper vi deg litt på vei.  

 

Passer til de fleste formål

Enten det er store flater eller områder det er vanskelig å komme til med pensel, en malingssprøyte passer til de meste. Arbeidet blir mindre kjedelig og utstyret er enkelt i buk. Malingssprøyter kan også anvendes til ulike overflater, ikke bare tre. I tillegg er det veldig hendig å ha til det mer møysommelige arbeidet som følger hvis det er møbler som skal males.

En fordel er at det er mindre slitsomt, en malingssprøyte kan erstatte både pensler og ruller. De kan også benyttes for ulike typer maling, enten det er lakk, lasur eller veggmaling. Sluttresultatet blir ofte bedre og jevnere enn hva som er mulig med pensel. Bare pass på å sjekke hva de ulike modellene egner seg for. 

Malingssprøyter kan brukes både utendørs og innendørs. Vegger, tak, garasjer, husvegger, soverom, stue og møbler. Det er i hovedsak maling av gjerder som ofte frarådes da det der fort blir mye søl og sløsing av maling. I tillegg er det lite tid å spare om det kun er et enkelt møbel du skal male. I slike tilfeller kan det går minst like raskt å bare bruke en pensel.  

 

Tenk for- og etterarbeid

Skal du benytte en malingssprøyte er det en fellesnevner å huske på: Ta deg tid til for- og etter-arbeidet. Normalt må du bruke litt mer tid på å klargjøre i forkant og rengjøre utstyret i etterkant. Totalt sett er det fortsatt mye tid å spare, men husk at det ikke er bare å sette i gang med sprøytingen så raskt som mulig.  

Grunnen til det er at bruk av malingssprøyte gir malingsstøv som kan sette seg på alt annet i rommet du har tenkt å male. Selv om nyere apparater er blitt bedre på området, bør du ta dine forholdsregler.

Ved maling innendørs bør alt dekkes til skikkelig. Masker områdene og bruk bred maskeringstape, fordi de fleste typer malingssprøyter anvender mye luft for å fungere, noe som kan sende papp og plast i alle retninger. 

Om du planlegger å male utendørs bør du tenke på vinden, slik at du unngår skrekkhistorier som at alt av nabolagets biler er dekket med malingflekker etter arbeidet ditt. Ved stillasarbeid er du sikret ved å benytte duk til å kle inn stillaset. Har du et ledig rom kan det være greit å ta inn møbler som skal males. Ved mye vind utendørs kan man med fordel avvente, da malingstøv kan bli fraktet over store området. 

Husk også å dekke til deg selv. En maske anbefales og heldekkende drakt om du vil unngå søl på klær. Om du kjøper en malingssprøyte som anvender høyt trykk bør du også være påpasselig med sikkerheten, for det er fort gjort å skade huden.

 

Øvelse gjør mester

Før du setter i gang med malingen benytt en flate til å teste ut innstillingene, slik at du får jevne og gode strøk. Om du ikke har brukt malingssprøyter før er dette også en god anledning til å trene inn riktig teknikk. Det gjelder å holde riktig avstand og bruke kontinuerlige bevegelser uten bruk av håndleddet.

Når du er blitt godt vant vil du merke deg at arbeidet går vesentlige mye raskere unna, i tillegg til å være mindre slitsomt. 

Etter fullført arbeid bør du være påpasselig med å vaske maskinen skikkelig. Det er en fordel å sjekke hvor lett apparatet er å montere og demontere før du går til innkjøp, for her er det store variasjoner.

Slik skal det gjøres. © Bosch

Slik fungerer den

Men hvordan fungerer egentlig en malingssprøyte? Malingssprøytene anvender ulike teknologier, her er forskjellene.

De mest vanlige malingssprøytene til folk flest består av kompressor, beholder, slange og en sprøytepistol med dyse. Dysen kan man normalt variere på, enten til horisontalt arbeid eller vertikalt, det kan også medfølge flere ulike dyser. Kompressor og dyser stilles inn i forkant for å finne trykk og malingsmengde som best passer arbeidet du skal utføre. Det kan også være nødvendig å vanne ut malingen slik at den ikke tetter igjen sprøytedysen.

Det er ulike typer sprøytemaling. Konvensjonelt, HVLP, Air Combi og Airless er begreper som ofte benyttes.

Konvensjonelt utstyr benytter trykkluft til å forstøve malingen, noe som gir mer sprøytetåke. Her er læringskurven litt bratt, men til gjengjeld har du mye kontroll over ulike innstillinger. Ulempen er at en stor andel av malingen blir sløst bort og ikke ender opp på overflaten du maler.

HVLP er blant de mest vanlige, dette er lavtrykk sprøyteutstyr som anvender stort luftvolum. Fordelen er at det ikke blir like mye sløsing med malingen, her er det en betydelig forskjell i forhold til konvensjonelt utstyr. Ulempen er at påføringshastigheten er lavere og dermed ikke nødvendigvis er beste valg for større prosjekt. 

En Airless malingssprøyte, herunder også Air Combi, benytter trykket fra malingen til forstøvingen og har høyere påføringshastighet, som gjør den mer ideell til større prosjekter, men her er det også enkle og rimeligere elektriske utgaver for småprosjekt. Det høye trykket gjør at den får tykkere lag med maling, noe som gjør at du trenger færre lag med strøk. Den har langt hurtigere påføringshastighet. Ulempen er at de ikke lar seg justere like enkelt, dette må gjøres med ekstrautstyr. I tillegg er det ikke like mye maling som overføres sammenlignet med HVLP. 

Du kan lese mer detaljert om forskjellene hos Clemco. 

 

Riktig valg for deg

Det er i skrivende stund over 30 malingssprøyter å velge mellom, i nedre prissjiktet starter de fra 400 kroner. De dyreste modellene, som gjerne er mer tilpasset bedriftsformål og bygningsmaling, koster opp mot 9 000 kroner.

For folk flest holder det med modeller til maks en tusenlapp eller to, hvor en HVLP vil gjøre jobben for deg. For helt enkelt arbeid med en vegg vil de rimeligere modellene være nok. Det er vel verdt å sjekke tilbehør og vekt, eksempelvis om det følger med en viskositetsmåler til malingen/lakken. Den gjør fortynningsprosessen enklere. Om du har mer omfattende arbeid å utføre bør du gå for en airless-type. 

Hvis du bare har tenkt en enkel malingsjobb er det greit å benytte rull og pensel. Du sparer lite tid og det koster mer med malingssprøyte. For større arbeid eller om har flere maleroppdrag planlagt de kommende årene, da er det en god investering. Pass bare på å vedlikeholde apparatet. 

Se butikkenes utvalg av malingssprøyter »

 

Les mer:

Malingssprøyter i Prisguide.no »

Test av malingssprøyte (TV2) »

Pensel, rull eller sprøyte? (Gjør det selv) »

Populært akkurat nå

Sist sett på