Det er over 100 år siden kontaktlinser ble oppfunnet og i dag er det et populært alternativ til briller. Kontaktlinser kan også brukes til rent kosmetiske grep, som å endre øyenfarge.

De siste årene har det skjedd en rivende utvikling, kontaktlinser kan nå brukes av enda flere. Et økende fokus på komfort har også medført mer behagelige kontaktlinser. På grunn av utviklingen gjør nok veldig mange som tidligere fikk beskjed om at kontaktlinser ikke var noe for de lurt i å ta en ny sjekk hos optiker.

Første steg: Besøk en optiker

Det er et stort utvalg av linser, både hva gjelder formål og type. Før du går til innkjøp vil en synstest og samtale med optiker avdekke hvilke behov du har. Optikeren sjekker også øyets helsestatus og andre faktorer som avgjør dine behov. Både form og størrelse på øyne og pupiller blir undersøkt, slik at optikeren kan skreddersy den beste løsningen for deg.

Det anbefales også jevnlige besøk hos optikeren, minst en gang årlig, fordi øyne forandres hele tiden.

Når du vet hvilke kontaktlinser som er riktig for deg kan du enkelt bruke Prisguide.no til å finne både pris- og lagerstatus. Du kan også få prisvarsel på e-post når prisen faller under en ønsket sum. Her kan du lese flere tips før du handler

Hva passer deg?

Hvilke linser kan passe deg best? Her er noen generelle anbefalinger, men husk at det er optikeren som er den beste til å gi deg konkrete råd

Aktiv eller krevende livsstil?

Hvis du jobber skift eller har en jobb eller livsstil som gjør at du er mye på farten og ikke alltid har mulighet for å bytte linser daglig, da er døgnlinser absolutt noe å anbefale, hvis optikeren vurderer at dette er et alternativ. Dagslinser er også et godt alternativ for den aktive sjel som ikke nødvendigvis trenger kontaktlinser til enhver tid. 

Det skal mye til for at kontaktlinser faller ut. © Shutterstock

Veldig dårlig syn?

Døgnlinser som kan anvendes døgnet rundt er et godt valg for de som har et spesielt nedsatt syn og behøver hjelpen linser kan gi til enhver tid, eksempelvis hvis man våkner midt på natten. 

Problemer med å lese?

Bifokale kontaktlinser er for de som har problemer med å lese. Dette er kontaktlinser med to ulike styrker i én og samme linse. Spesielt de over 40 år vil etterhvert få slike behov, siden øynene gradvis mister evnen til å fokusere skarpt på eksempelvis skrift. Her kan også multifokale kontaktlinser og monovision kontaktlinser være gode alternativ. 

Behov for flere styrker?

Multifokale kontaktlinser har fordelen av å ha flere ulike styrker i en og samme linse. Det er spesielt eldre som vil oppleve en fordel her, da det gir bedre synsskarphet fra alt fra nært hold til lang avstand. I motsetning til bifokale kontaktlinser har multifokale kontaktlinser en gradvis overgang fra lesestyrke, mens bifokale har en kant som skiller mellom styrkene. 

Driver du med sport?

For utøvere med synsproblemer er kontaktlinser normalt overlegent valg sammenlignet med briller. De gir større synsfelt, bedre sidesyn og økt skarphet. Du unngår også faren for å bli skadet av egne briller. Det skal også veldig mye til for at kontaktlinser faller ut.

Astigmatisme

Det finnes også kontaktlinser for de som har problemer med astigmatisme (problemer som skyldes ulike kurvaturer i øye-linsen eller hornhinnen). Slike kontaktlinser heter toriske kontaktlinser, de har en spesiell utforming for å hjelpe de med astigmatisme. 

Kosmetisk

Kontaktlinser er også et populært grep for de som vil gjøre noe visuelt, eksempelvis kan fargelinser endre øyefarge. Det eksisterer også linser som kan gi deg ulike visuelle uttrykk, eksempelvis “katte-øyne”.

For alle aldre og nesten alle styrker

Kontaktlinser er nå blitt såpass avanserte at det finnes varianter tilpasset også de med spesielle behov. Det er heller ingen øvre aldersgrense og kontaktlinser kommer også i nesten alt av styrker. I utgangspunktet kan nå nesten alle som benytter briller erstatte eller supplere med kontaktlinser.

Tidligere var det såkalte "harde kontaktlinser" som var normen, men utviklingen har gitt oss mer populære alternativ som "RGP-kontaktlinser" og "myke kontaktlinser".

RGP er harde kontaktlinser med små hull, dette gjør at oksygen kommer til øyet. I tillegg til bedre fuktighet unngår du rengjøring.

Myke kontaktlinser består av materiale som gir økt oksygengjennomstrømming, ytelse og fuktighet. Noe som gir både økt komfort og lengre brukstid. 

Kan brukes lenge

Utviklingen har medført at det finnes kontaktlinser som kan benyttes i flere uker. Vitenskapen frister også med fremtidige kontaktlinser du kan anvende i over et år. Men enn så lenge skiller vi mellom dagslinser, ukelinser og månedslinser som er godkjent av FDA. Her skilles det også mellom linser som kastes når de tas ut og de som brukes flere ganger, samt at noen typer kan anvendes døgnet rundt. Valgmulighetene gir nok variasjon til at du enklere kan finne det som best passer ditt behov. 

Månedslinser tas normalt av hver kveld og har varighet på fire uker før de må byttes. De krever vedlikehold og rutiner fordi kontaktlinsene må oppbevares sterilt. Dagslinser er en type som bruke en dag og så kastes, her unngår du vedlikehold og hver dag har du friske nye sterile kontaktlinser. Ukelinser kan normalt brukes døgnet rundt i alt fra et par dager til en måned, men kan også anvendes ved å ta ut hver kveld og vedlikeholde for lengre varighet.

Ulempen med kontaktlinser du kan benytte over flere dager er økt risiko for infeksjon, selv om risikoen fortsatt er veldig lav. Dette unngås hvis du er flink til å unngå dårlige forhold (eksempelvis røyk), ikke bader med kontaktlinser og ellers følger optikerens anvisninger. Optiker vil også vurdere hvor tolerante øynene dine er for bruk av slike linser. Fordelen med slike kontaktlinser er mindre arbeid.

Kontaktlinser som byttes daglig må blant annet renses og oppbevares i linseveske, hvis de ikke er dagslinser.  

 

Du finner en rekke produkter å velge mellom i vår oversikt. Der finner du også tilbehør som linsevesker og øyendråper. 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.