Men selv en billig el-sykkel koster deg nærmere ti store lapper, så du er smart som gjør litt research før du kjøper. Vi har lett etter en el-sykkel som har gjort det bra i test, og funnet flere gode valg til både dame og herre fra produsenter som White, Biltema, Diamant og flere.
Prisene endrer seg fra dag til dag. Her finner du de beste tilbudene akkurat nå »
Hele sortimentet av el-sykler finner du her »
El-sykkel til over 20 000 kroner
Hvis du ser etter en sykkel som kan erstatte bilen, som du skal bruke hver dag, til og fra jobb, barnehagen og matbutikken, er det nok i denne prisklassen du vil bli mest fornøyd. For mange er det kanskje mye for en sykkel, men hvis du tenker på den som en billig erstatning for bilen kan du raskt spare inn sykkelen på drivstoff og bompenger alene.
Haibike Sduro Trekking 4.0
Sduro Trekking 4.0 ble kåret til testvinner av Tek.no i mai 2020. Om du ønsker en gjennomført og solid sykkel med god byggekvalitet, er det verdt å ta en nærmere titt på denne. Haibike Sduro Trekking 4.0 har låsbar demper, Intube-batteri, 10 gir, og svært godt lys. Sykkelen har et godt polstret sete, og dekk på 27,5”. Dette gjør den komfortabel å bruke selv på ujevne underlag, og den er egnet både for sykling i byen og for litt lengre turer. Takket være den kraftige Yamaha PWseries ST-motoren takler den også bakker godt. Som Tek.no påpeker kunne displayet på sykkelen vært noe større, men bortsett fra det er dette en svært god sykkel som klarer det meste.
Det er flere andre sykler i Sduro Trekking-serien som er verdt å se nærmere på; sjekk alle her »
Winora Sinus i9 (Dame/Herre)
Kalkhoff Endeavour 3.B Move
Under 20 000
Å bruke mer enn 20 000 kroner på en el-sykkel kan bli litt mye for mange, spesielt hvis den er mer til helgebruk enn en daglig bil-erstatter. Men vi finner gode sykler i denne prisklassen også.
Diamant Volt 10 Hybrid (Dame / Herre)
Velocity by White Energy Boost (Dame / Unisex)
Momas Jason
Litt hjelp til letingen:
Motor foran, bak eller i midten?
Tidligere var det vanlig å ha motoren på ett av hjulene, der en bakhjulsmotor ga en følelse av at motoren “dyttet” deg, mens en forhjulsmotor ga en følelse av et motoren “trakk” sykkelen. Nå er det vanligste en såkalt «krankmotor» i pedalhuset, som de fleste foretrekker da det gir en mer naturlig sykkelfølelse.
Motorkraft og dreiemoment; Watt og Newtonmeter
Regelverket for el-sykler begrenser motoreffekten til 250 Watt kontinuerlig, som betyr at de har lov til å yte litt mer i kortere tidsrom, for eksempel når du skal opp en ekstra bratt bakke. Det finnes også mange el-sykler med langt sterkere motorer enn dette. Disse selges gjerne under teksten «Ikke lovlig på vei». Og selv om det kan være fristende å ta en slik sykkel ut i trafikken, må du være oppmerksom på at det ikke er sikkert at for eksempel bremsene er dimensjonerte for så høye hastigheter som en så sterk motor kan gi. Smale sykkeldekk, vanlig sykkelhjelm, og veldig høy fart trenger heller ikke være en heldig kombinasjon.
Dreiemomentet, som oppgis i Newtonmeter (Nm), sier noe om hvor mye motstand motoren takler. Mer er bedre, særlig hvis vekta på sykkelen blir høy og bakkene bratte. For eksempel hvis syklisten er av den solide typen, eller hvis du skal sykle med sykkelvogn. To småbarn og litt dagligvarer blir fort noen kilogram.
Sjekk bremsene
Elektriske sykler veier mer og holder jevnt over høyere fart enn vanlige sykler. Da blir bremsene desto viktigere. De fleste har derfor hydraulisk skivebrems, men hver obs på det når du kjøper, for det er modeller med mindre effektive felgbremser og pedalbremser der ute.
Rekkevidde er vanskelig å forutse
Produsenter og butikker oppgir gjerne både maks teoretisk rekkevidde og forventet rekkevidde, men hvor mange kilometer du klarer å legge bak deg på ett batteri avhenger av mange faktorer. En stor syklist som sykler i motvind og motbakker med mye motorbruk, vil bruke opp batteriet mye raskere enn en mindre syklist som er heldigere med forholdene. Det er dog viktigst hvis du ofte sykler langt og/eller ikke har gode lademuligheter der du bor, men mange vil kunne jobbe rundt litt kort rekkevidde med å lade oftere, og for eksempel ha en ekstra lader på jobben.
Her kan du se alle el-syklene vi har i Prisguiden, du kan også se hvilke som er på tilbud, og her kan du se el-syklene som er best i test. Og husk sykkelhjelm!
Lykke til :-)
Kilder: Tek.no, Tek.no (2), NAF, DinSide