Ellipsemaskin-guide: De 9 beste ellipsemaskinene i tre prisklasser

Ellipsemaskinen, også kjent som en crosstrainer, er et svært godt alternativ til tredemølla. Den trener hele kroppen, og er skånsom mot leddene. Vi har funnet 9 maskiner i tre prisklasser.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle ellipsemaskiner i Prisguiden her »


Er du en av dem som vet at du burde begynne å trene? Eller som trenger å trene litt oftere? Det er slettes ingen dårlig idé. «En sunn sjel i en sunn kropp» som de sier, og de er ikke på villspor. For mange av oss vil daglig mosjon være den beste forebyggende medisin mot mange livsstilssykdommer. Vi siterer NHI

«Beregninger viser at fysisk aktive vinner i gjennomsnitt åtte leveår med god helse (kvalitetsjusterte leveår) i et livsløpsperspektiv, noe som innefatter både økt levetid og økt livskvalitet, sammenlignet med personer som er inaktive. Ytterligere økt fysisk aktivitet kan gi opp mot 16 kvalitetsjusterte leveår.»

Glem aksjefond; det er dette som er å investere i egen fremtid!

Sjekk også våre andre treningsmaskin-guider:

Enklere å trene hjemme

Men enn så mange gode grunner det er til å trene, finner vi gjerne minst like mange til å ikke gjøre det. Vi har ikke tid. Det er for kaldt ute. Det regner. Vi tåler ikke musikken på treningssenteret. Så for mange kan det være veldig smart å legge opp til enkel trening hjemme. Med 10 minutter her og 15 minutter der når du plutselig de anbefalte 150 minuttene i uka, uten at det må føles som du har fått deg en ny hobby. Og et treningsapparat som en ellipsemaskin, eller en «crosstrainer», kan være til god hjelp.

Hopp rett til:

Fordeler med en ellipsemaskin:

  • Du bruker «hele» kroppen. Siden du kan trekke og dytte med armene samtidig som du bruker føttene, aktiverer du flere muskelgrupper enn om du bare hadde brukt føttene.
  • Belastningen er lav. Siden du ikke «hopper» opp og ned som når du løper, er ellipsemaskinen mer skånsom mot ledd som ankler, knær og hofter, sammenlignet med en tredemølle. Dette kan være spesielt gunstig for tyngre og/eller utrente personer.
  • Den er enkel å bruke. Maskinen følger en fast bevegelse og krever lite teknikk.
  • Du kan trene både styrke og kondisjon. På en tredemølle øker du bare hastigheten, men her kan du øke motstanden for mer fokus på styrke.
  • Den er forholdsvis stillegående. Siden du ikke spretter opp og ned som på en tredemølle, blir det ikke noe dunking i gulvet fra en stødig maskin. Som er fint hvis du bor i leilighet.

Ulemper med ellipsemaskinen

  • Den krever litt tilvenning. Bevegelsen er som en blanding mellom løping, sykling og langrenn, og det kan oppleves litt uvant i begynnelsen.
  • Treningen styrker ikke skjelettet slik som løping
  • Det er få sammenleggbare. Mens mange tredemøller og romaskiner kan legges sammen eller settes på høykant, er det veldig få ellipsemaskiner som kan legges noe særlig sammen. De tar den plassen de tar.
  • De slites. En ellipsemaskin har mange bevegelige deler som er utsatt for slitasje. Kjøp en maskin som er beregnet for ditt bruk, sjekk hvor lang garanti produsenten har. Kort garanti er gjerne et dårlig tegn. Sjekk også om du får tak i reservedeler hvis du skulle trenge det.

Beste billige (under 5000 kroner)

Selv om en ellipsemaskin ikke er utsatt for de samme «slagene» som en tredemølle, er det fortsatt en maskin med mange bevegelige deler som er utsatt for slitasje. Hvis du planlegger å bruke maskinen mye og/eller skal trene hardt på den, kan bør du vurdere å gå opp en prisklasse. Men for litt roligere bruk får du nok mange treningstimer i denne prisklassen også.

Masterfit TP500

Vi har funnet få tester av maskiner i denne prisklassen, og ingen som sammenligner et bredt utvalg. Så for å finne frem til vår anbefaling her, brukte vi Prisguidens verktøy til å søke etter ellipsemaskiner ned til mindre enn 5000 kroner, et svinghjul på minst 5 kg, og en steglengde på minst 35 cm. Et tyngre svinghjul betyr ofte at maskinen går jevnere og finere, og med en lengre steglengde blir de mer behagelige å bruke for lange personer og når du trener på hardt. Da sitter vi med tre alternativer, og vårt valg faller på Masterfit TP500.

Den har det tyngste svinghjulet,veier inn på 9 kg, og en forholdsvis lang steglengde på 40 centimeter. Det er også den tyngste og bredeste av de tre alternativene, noe som lover godt for stødigheten. Det er spesielt fint for større brukere, og/eller deg som skal bruke den til intense treningsøkter.
.


Alternativer:
Master CR30 og inSPORTline inCondi ET50i er de billigste alternativene som byr på mange av de samme egenskapene som Masterfit TP500. Maskinene har en del høyere egenvekt enn TP500, og Master CR30 kommer med flere treningsprogrammer enn de andre to. Du kan se dem sammenlignet her »

De fleste har et eget sett håndtak med pulsmålere, men med støtte for pulsbelte får du maks kontroll over treningsøkta.

Beste mellomdyre (5000 - 10 000 kroner)

Hvis du planlegger å trene hardt på ellipsemaskinen, kan det lønne seg å gå for litt dyrere utgaver som er laget for å tåle mer belastning. For å finne en god kandidat her satte vi opp et søk hvor vi skilte ut ellipsemaskiner med et svinghjul på minst 9 kg og som har støtte for trening med pulsbelte, siden nøyaktig pulsdata ofte er den mest verdifulle informasjonen du kan ha underveis i treningsøkta. Da fikk vi syv mulige kandidater i denne prisklassen, og særlig én som skiller seg ut:

Masterfit TP 900 FC

Dette er den eneste maskinen som både har et svinghjul på 10 kg, og en steglengde på over 50 cm. Dette vil gi både store og jevne bevegelser, som er fint for lange personer og deg som vil gi på litt under trening. Når vi ser på vekt og bredde er den blant de større, noe som kan være bra for stødigheten, og det er oppgitt at den skal tåle brukere på opptil 150 kg.

Vi har ikke funnet noen uavhengige tester av denne maskinen, men Treningspartner deler sine maskiner inn i «Bra», «Bedre» og «Best», og TP 900 FC er den billigste ellipsemaskinen med «Best»-stempel. De beskriver den som en «meget kraftig ellipsemaskin for hjemmetrening eller flerbruk i bedrifter.» og at den er egnet «for deg som har klare mål med treningen og har høye krav til kvalitet og komfort.»


Alternativer:
Hammer Pro Line EX7 er i likhet med TP 900 frontdrevet, og også denne har et svinghjul på 10 kg. Resten av maskinen er ganske mye mindre og lettere, som er fint hvis du vil spare plass, men det kan gå ut over stabiliteten for større brukere og/eller de som trener med høy intensitet. Her kan du se dem satt opp mot hverandre »

En litt annerledes maskin som du også bør vurdere, er Schwinn Airdyne AD2. Her sitter du og sykler som på en spinningssykkel, men du bruker armene til å skyve og trekke samtidig, som på en vanlig ellipsemaskin. Den tar noe mindre plass enn mange ellipsemaskiner, og bevegelsen vil nok føles mer vant for mange. Trykk her for å se en sammenligning av alternativene »

Noen maskiner har svinghjulet foran, andre bak. Vi finner ikke noe definitivt svar på hva som er best; bortsett fra størrelsen, virker det å være en smaksak.

Beste kostbare (10 000 - 15 000 kroner)

Her skal vi finne en ellipsemaskin som tåler ekstra mye bruk, som for eksempel når dere er flere i huset som skal bruke den aktivt, eller den skal stå i et felles trimrom. Intens bruk av mange, og kanskje også tunge personer, sliter mer på maskinen, og da er det greit å finne en modell som er beregnet for oppgaven.

Sole E35

Dette er en god ellipsemaskin i prisklassen som også har testresultater å vise til. Og for å ta holdbarheten først: Både Top Fitness Magazine, Top Ten Reviews og EllipticalReveiws skryter av både byggekvaliteten og garantien til Sole. Maskinen er over to meter lang og veier mer enn 100 kg, noe som kan love godt for både stabiliteten og holdbarheten, men det gjør også at den krever mye plass. Noe som kan være et problem hvis du ikke har eget trimrom.

Svinghjulet veier litt over 10 kg, og steglengden er 50 cm. Dette er bra, men ganske likt mange av konkurrentene i prisklassen. Men E35 skiller seg ut ved at vinkelen på maskinen kan justeres, slik at du kan trene i motbakke med opp til 20 graders stigning. Noe som kan være veldig bra for både den ekstra utfordringen og variasjonens skyld. Flere av testene vi har lest skryter av de gode justeringsmulighetene på pedalene, noe som sammen med de gode håndtakene sørger for komfort og variasjon. På minussiden nevner flere at den bare har åtte treningsprogrammer, men to av dem er i det minste pulsstyrte. Og så kan du sette opp to ekstra selv.


Alternativer:
Hvis du vil spare plass uten å ofre kvaliteten, bør du vurdere Bowflex Max Trainer M5. Dette er mer som en blanding av en ellipsemaskin og stepmaskin, der du trår mer opp og ned, enn frem og tilbake. EllipticalReviews.com plasserer den blant sine topp tre ellipsemaskiner for hjemmebruk, og skriver blant annet at den trener armene mer effektivt enn vanlige maskiner. Bowflex har også en litt rimeligere og enklere utgave av maskinen – Bowflex Max Trainer M3.

Hvis du vil ha en «vanlig» ellipsemaskin som er nevneverdig billigere enn Sole E35, er Finnlo Ellypsis E3000 et interessant alternativ. Denne kommer med et svinghjul på hele 16 kg, og er en av svært få maskiner som gjør dette i denne prisklassen. Den er bare 165 cm lang, og dermed mer leilighetsvennlig enn Sole E35. Trykk her for å se den sammenlignet med Sole E35 og Masterfit TP 900 FC »

Husk at en tur i fjellet også er god trening;
sjekk vår guide til terrengsko, tursko og fjellsko »

Og hvis du heller vil ut å løpe, kan du sjekke vår joggesko-guide her »

Lykke til, og god trening :-)

Populært akkurat nå

Sist sett på