Romaskinen får visstnok urettferdig lite oppmerksomhet på treningssentre og trimrom. Men hvis du alltid går forbi den, og heller velger treningsapparater som tredemøller, treningssykler og ellipsemaskiner, går du glipp av noe.

Fordeler med en romaskin

  • Det er utrolig effektiv trening som aktiverer alle de store muskelgruppene i kroppen. Særlig ben, rumpe, rygg og armer, og ikke minst hjertet.
  • Belastningen på leddene er lav sammenlignet med løping, og med riktig teknikk er romaskinen snill med leddene.
  • De er forholdsvis leilighetsvennlige siden de ikke dunker i gulvet som en tredemølle, og mange kan klappes sammen eller settes på høykant når de ikke er i bruk.
  • Det finnes pene modeller med ramme av tre, som er fint hvis du vil ha den i stua.

Ulemper med en romaskin

  • Krever tilvenning og riktig teknikk før treningen blir skikkelig effektiv. Spesielt korsryggen er utsatt med dårlig teknikk. Begynn rolig med kortere økter, og trapp opp gradvis. Fokuser på god teknikk.
  • Noen av dem tar mye plass. Selv om mange kan legges sammen eller lagres på høykant, tar de større modellene mye plass når de er i bruk.
  • De slites. Som de fleste treningsmaskiner, har en romaskin bevegelige deler som slites med tiden. Velg romaskinen ut fra hvor mye den skal brukes, og se på garantien for å få et inntrykk av hvor mye den er beregnet for å tåle.
  • Romaskiner med luftmotstand lager en del lyd i rommet de er i og kan overdøve TV-en. Men maskiner med vann- eller magnetmotstand er ganske stillegående.

Du kan lese mer om de ulike motstandstypene nederst i artikkelen.

Sjekk også våre guider til beste spinningssykkel og ergometersykkel, tredemøller og ellipsemaskiner.

De beste romaskinene

Hvis du har prøvd å ro litt før, for eksempel på treningssenteret, og vet at dette er noe for deg, vil du nok få mye igjen for pengene i denne prisklassen. Spesielt hvis dere er flere i huset som skal bruke den. Dette er stødige maskiner som er beregnet for å tåle mye bruk, år etter år.

Concept 2 Modell D

Nesten uansett hvor du søker etter beste romaskin, kommer Concept2 Modell D ut på topp. Dette er en favoritt blant idrettsutøvere, på treningssentre og brukes blant annet i CrossFit Games. Det er med andre ord en maskin laget for å tåle både mye og hard bruk. Den skaper kun motstand med luft, og ikke magneter slik som enkelte andre, derfor kan den ikke kjøre treningsprogrammer hvor den automatisk justerer motstanden for deg. Til gjengjeld kommer den med en god treningscomputer som gjør det enkelt å følge med på puls, takt, intensitet, splitt-tid (tid per 500 meter), i tillegg til at du kan sette opp enkle intervalløkter på den. Størrelsen kan dog være en ulempe. Maskinen er nemlig 244cm lang og trenger dermed mye plass, men den kan tas fra hverandre når den ikke er i bruk.

Sjekk også: Noen andre varianter du kan sjekke ut er Master RX6040, Merida Row Pro og Abilica Premium TopRower. Maskinene fra Master og Merida kombinerer luft- og magnetmotstand, og kan kjøre programmer, mens Abilica Premium TopRower har ren luftmotstand. Den selges også på flere steder, som gir sterkere priskonkurranse. Se dem sammenlignet her.

WaterRower Original

Mens Concept 2 omtrent alltid går igjen på topp, følger WaterRower omtrent alltid like hakk i hel. Mange husker den kanskje fra House of Cards; en pen treningsmaskin med ramme av tre som gir den et heller eksklusivt utseende. Og mange testere trekker frem nettopp utseendet, og liker at du her får en maskin som faktisk kan ta seg godt ut i stua di. I tillegg er den stillegående, og lyden fra vannet i tanken beskrives av flere som behagelig og nærmest meditativ. Siden den kan settes på høykant tar den lite plass når den ikke er i bruk. Men det skal selvsagt også være en veldig god romaskin å bruke, og Top Fitness Magazine skriver at WaterRower kombinerer elegansen med holdbarhet, og den kan gi deg utfordrende treningsøkter som kan være så tøffe som du bare vil.

Sjekk også: First Degree Fitness Apollo Hybrid AR en litt rimeligere variant med mange av de samme kvalitetene. Den ser kanskje ikke helt så eksklusiv ut, men er fortsatt pen, og skal være en utmerket treningsmaskin med en bra treningscomputer, justerbar motstand og høy komfort.

Tre gode budsjettvalg (under 7500 kroner)

Hvis det er bare du som skal bruke romaskinen, og du ikke er bitt av basillen enda, kan det være greit å gå litt ned i pris. Her finner vi fortsatt gode maskiner som kan vare lenge der de ikke brukes veldig intenst

Abilica Turbine Rower

Dette er Abilicas toppmodell for hjemmemarkedet, og det er en populær maskin som selges i mange nettbutikker. Den er bare så vidt litt mindre enn Concept 2 Modell D, men kan foldes i to uten at den må tas fra hverandre. Og med en maks brukervekt satt til 135kg vil den være solid nok for de fleste. Abilica Turbine Rower har luftmotstand, i likhet med Concept 2 Modell D. Dette skal gi en virkelighetsnær ro-følelse, men med mer lyd fra viftene enn hvis den hadde vannmotstand, som er verdt å tenke gjennom hvis du skal ha den i stua eller et annet sted lyden kan forstyrre. En ulempe er at den ikke har mottaker for pulsbelte, så du trenger en pulsklokke eller lignende hvis du vil følge med på pulsen mens du trener.

Sjekk også: Masterfit TP 900 Rower ser ut til å være et jevnt over litt dyrere, men litt bedre alternativ. Det kan være verdt å sjekke prisen på den, vi har sett den på gode tilbud.

Titan Fitness Life Trainer Water Rower R22

Hvis du vil ha en romaskin med vannbasert motstand uten å sprenge sparekontoen, ville vi sett nærmere på denne. Det er faktisk én av to med vann-motstand i denne prisklassen. Selve maskinen har en maks brukervekt på 150kg og er egnet for brukere på opptil 2 meter, og har en treningscomputer som viser viktige data som puls, åretak («stroke») per minutt med mer. Den er nok ikke beregnet på de mest fanatiske roerne, og kommer med kun ett års garanti. Men noen økter i uka regner vi med at den tåler fint. Men noen økter i uka regner vi med den skal tåle godt.

Sjekk også: inSPORTline Water Rowing Machine er den eneste andre romaskinen med vannmotstand i denne prisklassen. Den virker å være ganske lik Titan Fitness Life Trainer Water Rower R22, men maskinen fra inSPORTline koster litt mer i skrivende stund, og treningscomputeren der viser ikke hastighet.

Titan Fitness SR890

Her har vi sett etter en romaskin i som kombinerer luft- og magnetmotstand for å få fordeler fra begge, og vi har landet på denne. Training365 regner det som en av sine «Bedre» romaskiner. Kombinasjonen av magnet- og luftmotstand skal gi en naturlig robevegelse med muligheter for høy motstand og treningsprogrammer styrt av treningscomputeren. Den viser forøvrig både åretak i minuttet, puls fra pulsbeltet, hastighet og watt. Dette er gunstig for å få mest ut av treningen.

Alternativer: Hvis du vil ha en litt rimeligere, rent magnetisk maskin, bør du sjekke Abilica WinRower 2.0. Denne vil bli mer stillegående, og kan kjøre 12 ulike treningsprogrammer, i tillegg til at du kan ro om kapp med treningscomputeren.

Litt mer om motstandstypene

Magnetisk motstand er vanlig på de billigste maskinene. Dette gir stillegående maskiner med jevn motstand gjennom hele draget, og mange kan kjøre treningsprogrammer hvor de hever eller senker motstanden underveis. Det er også de som føles minst som å ro en båt på vannet, derfor foretrekker mange maskiner med luft- eller vannmotstand.

Luftmotstand virker å være den mest populære typen, og det er det vi finner på den populære Concept 2 Modell D. Dette gir en motstand som minner mer om å dra en åre gjennom vannet, ved at motstanden blir større dess hardere du drar. Dette gjør også at motstanden er ulik på ulike deler av draget, slik det også er når du ror en båt. I motsetning til vannmotstand, er det enkelt å justere motstanden på romaskiner med luftmotstand. Men det gjøres manuelt, så den kan ikke kjøre programmer som en maskin med magnetisk motstand. Viftene som genererer luftmotstand lager mye lyd.

Luft- og magnetmotstand i kombinasjon skal gi den gode ro-følelsen fra luftmotstanden, og muligheter for datastyrte treningsprogrammer der maskinen justerer motstanden automatisk.

Vannmotstand har mange av de samme egenskapene som luftmotstand, men er mye mer stillegående, og vi har lest flere som beskriver lyden som behagelig og «meditativ». Det er dog vanskelig å endre motstanden underveis, så her gjelder det å finne en «sweet-spot» å holde seg til det. Noe som kan bli styrete hvis dere er flere som skal bruke maskinen.

Lykke til, og god trening :-)

Kilder: Mens Health, Mens Health (2), Mens Journal, Livestrong, KK, Rowing Machine Review, Rowing Machine Review (2), Rowing Reviews, Top Fitness Magazine, Trainsmarter