For at du lettere skal finne frem i jungelen av barneseter har vi i Prisguiden skrevet en bilstol-guide med en enkel oppsummering av begreper og omtale av testvinnerne. Modellene i denne guiden er testet av mange ulike trafikk- og forbrukerorganisasjoner med fokus på brukervennlighet og sikkerhet, og er valgt ut på grunnlag de omfattende og gode testresultatene de har fått.

Dersom det er første gang du skal investere i en bilstol, anbefaler vi at du leser om sertifiseringene, tips og annen nyttig informasjon du kan trenge nederst i artikkelen. 

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Hopp rett til:

Barnets størrelse er utgangspunktet for valg av bilstol.

Typer bilstoler:

Det finnes svært mange typer bilstoler til barn, og det er lett å bli blendet av alle spesifikasjonene. Skulle man likevel kategorisert alle barnesetene, vil det i grove trekk se slik ut:

Babystol: Ment til barn fra 0-13 kg eller 40-85 cm. Dette er en stol som barnet vokser fort ut av, og her kan det være smart å se etter gode modeller eller testvinnere på tilbud.

Småbarnstol: Ment for barn mellom 9-25 kg, eller opptil 105 cm. Småbarnstolene grupperes i flere underkategorier, og noen av småbarnstolene er eksempelvis kun laget for barn mellom 9-18 kg. Disse stolene er ofte de som tar mest plass i bilen, og skal gjerne vare en stund. Derfor kan det være smart å legge litt ekstra penger i å finne den stolen som passer ditt behov.

Beltestol: Til barn fra 15-36 kg, eller opptil 140 cm. Beltestolene til de større barna er fremovervendte, og enklere enn  småbarnstolene. Husk at fjorårets testvinnere ofte er like gode som  årets, men at de gjerne er på tilbud.

Til de aller minste krabatene mellom 0-10 kg finnes det også noe som heter babykrybber, som medisinske grunner brukes til premature barn. Bilpute er også et alternativ, men kun for de største barna som har vokst ut av beltestolen. I denne guiden tar vi kun for oss de største kategoriene innenfor barneseter til bil – babystol, småbarnstol og beltestol.

 

De beste babystolene:

Cybex Aton 5 (EC R44 sertifisert) – for babyer opptil 87 cm / 13 kg

Man kan trygt slå fast at Aton 5 er en velprøvd og populær testvinner, med gode skussmål fra blant annet Forbrukerrådet, ADAC, Råd & Røn, Tænk og FDM. Stolen kommer med smarte løsninger, som et høydejusterbart sete og en foldbar kalesje med UV-beskyttelse. Aton 5 festes med bilens egne bilbelter, noe som er en god nyhet for de som ikke har isofix-fester i bilen. Isofix er en låsemekanisme de fleste biler har i dag, og er vurdert av Forbrukerrådet å være den tryggeste og enkleste måten å installere barnesetet i bilen på. Testpanelet til FDM påpeker likevel  at det er lav risiko for feilmontering av Aton 5 , da instruksjonene for montering er såpass gode. 

Selv om Cybex har vunnet mange «best i test»-stempler med denne modellen, fikk stolen også noe kritikk for å ta mye plass i bilen. Noen av testpanelene mente også at trekket på stolen kan være litt vrient å rengjøre. Skulle du vurdere dette som en liten pris å betale for høy komfort og sikkerhet, er Aton 5 et trygt valg av bilstol til det aller yngste familiemedlemmet.

Maxi-Cosi Pebble Plus (i-Size sertifisert) – for babyer opptil 75 cm / 13 kg

Dette kan sies å være den store utfordreren til Aton 5, og kommer anbefalt av Forbrukerrådet, ADAC, Råd & Røn, Tænk og FDM. Pebble Plus kan festes både med en isofix-base eller ved bruk av bilens egne belter, og det danske Forbrugerrådet Tænk understreker at stolen greier seg like godt i testen med base, som uten base. Forbrukerrådet beskriver også denne stolen som «den beste babystolen festet med bilbelter». 

Pebble Plus får ros for sikkerheten og brukervennligheten, og er bygget for å gi en bedre passform og liggestilling til nyfødte. Likevel er det noen av testpanelene som påpeker Pebble Plus er en litt mindre stol som barnet fort kan vokse ut av. Dette er likevel et godt valg som den første bilstolen til de minste, og Forbrukerrådet anbefaler nybakte foreldre å investere i en helstøpt babystol fremfor hybrider mellom baby- og småbarnstol.

 

De beste småbarnstolene:

Cybex Sirona M2 (i-Size sertifisert) – småbarn opptil 105 cm

Sirona M2 er en baby- og småbarnstol, som sikter seg inn på å passe nyfødte babyer vel som fireåringen. Stolen kommer med et spedbarnsinnlegg som kan fjernes når barnet har nådd ca 60 cm, og etter det passer stolen små barn helt opp til de er 105 cm. Det anbefales å ha bilstolen bakovervendt til barnet blir 105 cm, og skal barnet plasseres i forsetet må airbagen kobles ut. Stolen brukes med en vendbar isofix-base, slik at man likevel kan begynne med et fremovervendt bilsete allerede når barnet blir 76 cm.

FDM mener at denne funksjonen gjør stolen noe tung, men påpeker at det er en god stol som kan følge barnet i mange år. Og det er mange som er enig med FDM når de gir Sirona M2 gode testresultater. ADAC har merket denne som en god stol med enkel håndtering, og gir gode testresultater. Tænk slenger seg med på den positive bølgen, men gir mild kritikk for at den tar noe plass i bilen og kan hindre noe utsyn for barnet.

BeSafe iZi Kid X2 (i-Size sertifisert) – småbarn opptil 105 cm

IZi Kid X2 er trukket frem som årets beste småbarnstol med isofix-montering hos Forbrukerrådet, og har en lang merittliste med gode testresultater fra både ADAC, Råd & Røn, Tænk og FDM. I tillegg har stolen bestått den kostbare Plus-testen til svenske VTI, som er kjent for å teste barnesetene på en særdeles tøff og lite skånsom måte. 

Stolen er i tillegg utstyrt med justerbar hode- og benstøtte, som kan utvides ettersom barnet vokser. Likevel trekker FDM frem at benstøtten kan være litt vanskelig å justere, og at trekket på stolen er komplisert å ta av når det skal vaskes. Tænk nevner at stolen kan oppleves litt tung med den integrerte isofix-basen, men at den til gjengjeld er enkel å montere.

 

De beste beltestolene:

Britax Römer Kidfix XP (EC R44 sertifisert) – barn opptil 36kg

Kidfix XP har blitt gransket under lupe av blant annet ADAC, NAF, FDM, Tænk, Testfakta, Råd & Røn og Klikk.no. Samtlige ga denne beltestolen fra Britax Römer gode testresultater i sine tester av sikkerheten, brukervennligheten og komforten. Mest begeistret var Klikk.no, som enkelt og greit ga den terningkast 6 for god brukervennlighet og enkel montering med isofix-fester. Dette bilsetet kommer med god polstring, og er justerbart i alle retninger. På denne måten kan bilsetet vare i mange år, og passer både korte og lange barn.

Det er også verdt nevne at Kidfix XP kan festes uten isofix-fester, slik at du slipper å investere i ny bil før du kjøper bilstol fra Britax. Råd & Røn og NAF var derimot litt bekymret for at det kan være vanskelig å feste barnet riktig i stolen, og ga noe trekk for dette i sine tester. Utover dette var det lite nevneverdig av kritikk, og Kidfix XP kan sies å være en sterk og trygg bilstol til de største barna.

Cybex Solution M-Fix (EC R44 sertifisert) – barn opptil 36 kg

Cybex har med sin Solution M-fix satset på en justerbar hodestøtte, som skal hindre barnets hode i å falle fremover – selv når de sover. Setet har Isofix-fester, og er godt polstret i sidene for høy komfort og sikkerhet. Sidepolstringene kan også justeres, slik at bilstolen kan tilpasses barnet optimalt.

Solution M-Fix kan smykke seg med minst like mange gode testresultater som de andre bilstolene i toppklassen, og har vært testet av ADAC, FDM, Testfakta, Råd & Røn og Tænk. NAF ga til og med et «best i test»-stempel på denne bilstolen for gode resultater i kollisjonstestene, og enkel innfesting av stol og barn. Det var egentlig ingen av testpanelene som oppdaget noen store negative sider med Solution M-Fix, men Råd & Røn ga likevel kritikk for at stolen tar en del plass i bilen. For deg som ikke har Isofix-fester i baksetet kan det være kjekt å vite at denne finnes i versjon uten Isofix - Cybex Solution M

 

Tips og nyttig informasjon:

 • Det kan være smart å ta med både barn og bil til butikken for å prøve barnesetet ordentlig. Mange butikker tilbyr også gratis veiledning til montering i bilen.
 • Det er påbudt å sikre barn i bil til de er minst 36 kg, eller 140 cm høye.
 • Det er anbefalt at barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, gjerne opp til de er 4-6 år i følge Forbrukerrådet.
 • Barn under 140 cm bør ikke sitte i et forsete med en airbag som ikke er koblet ut. Kan ikke airbagen kobles ut, bør barnet sitte i baksetet.
 • Til babyer anbefales det alltid å bruke bakovervendte babystoler. Men har du en prematurfødt baby som av medisinske årsaker ikke kan sitte i en ordinær babystol, anbefaler Forbrukerrådet babykrybbe som installeres sidelengs i bilen.
 • Pass på at setet er i riktig størrelse. Barnets hode skal ikke komme for langt over kanten på seteryggen, og beltene skal festes så nærme kroppen som mulig.
 • Montering kan være vrient, og nærmere halvparten installerer barnesetene feil i bilen sin. I 2013 gikk produsentene av bil og bilseter sammen, og laget et standardisert monteringssystem - Isofix. Har du en bil med isofix-fester bør du gå for et sete som er kompatibel for dette, ettersom det skal være enklere i bruk og reduserer risikoen for feilmontering.
 • Bakovervendte isofix-stoler ble i første omgang utviklet for å takle en vekt på 33 kg - medberegnet stol og barn. Derfor finnes det ingen bakovervendte isofix-stoler til de større barna som skal ta steget over i en beltestol. Noen beltestoler har likevel isofix-fester (kalles gjerne for isofit), som vil være en ekstra sikkerhet i tillegg til beltene. Dette systemet vil gi bedre stabilitet i en sidekollisjon, samt redusere risikoen for at stolen utgjør en fare for andre passasjerer når man reiser med tom bilstol.
 • Du kan enkelt undersøke om bilen din har isofix-fester, ved å ta en kikk i setet på bilen din. Det finnes ulike typer isofix-fester, og det er smart å undersøke hvilken type du har før du investerer i en bilstol. Festene kan eksempelvis se slik ut:

 

Isofix-festene i bilen sitter fastmontert i setet.

Om testing av bilstoler til barn:

Som bekymret forelder er det godt å vite at produsentene av bilstoler er pålagt å teste produktene sine, før de kan sertifiseres og selges på det europeiske markedet. På denne måten kan du være sikker på at stolen du kjøper har vært gjennom kollisjonstester og tåler de påkjenningene som kan oppstå i en bilulykke. Disse lovgivningene er kjent som EC R44 og R129 (i-Size). I-Size ble iverksatt i 2013 og er på sikt ment å ta over for de eldre EC R44-reglene. Enn så lenge gjelder de begge, men testene utføres på ulik måte. I tillegg tar de høyde for ulike spesifikasjoner – både hvordan setet skal festes, og hvordan man måler størrelsen på barnet.

EC R44:

 • Alle bilstoler til barn må testes i en bak- og frontkollisjon, samt en test der det undersøkes hvor godt bilsetet tåler en eventuell kantring av bilen.
 • Alle bilstoler til barn fra 0-9 måneder må festes bakovervendt.
 • EC R44-sertifiseringen lar deg velge bilstol etter barnets vekt, ikke lengde.

R129/ i-Size:

 • Alle bilstoler til barn må testes i en bak- og frontkollisjon, samt en test der det undersøkes hvor godt bilsetet tåler en eventuell kantring av bilen.
  I tillegg skal det testes hvor godt bilstolen tåler en eventuell sidekollisjon.
 • Alle bilstoler til barn fra 0-15 måneder må festes bakovervendt.
 • Bilstoler skal kunne monteres med et internasjonalt, standardisert festesystem (Isofix).
 • I-Size lar deg velge bilstol etter lengden på barnet, ikke vekt. De oppgir likevel maksvekten barnet kan ha for å bruke stolen.

 

I tillegg er mange av bilsetene ytterligere testet av ulike forbrukerråd og organisasjoner, som noen ganger fanger opp feil som ikke ble oppdaget i de lovpålagte testene. Tre av de mest kjente er tyske ADAC, ICRT og det svenske VTI (PLUS-merket), som har spesielt strenge krav i sine tester. Det er ofte kostbart for produsentene og testlaboratoriene å gjennomføre slike produkttester, og de er heller ikke lovpålagt å gjennomføre dem. Derfor finnes det mange bilseter på markedet som ikke er testet utenfor EC R44- og i-Size-sertifiseringene.

Samtidig er det ikke alle trafikk- og forbrukerorganisasjoner som publiserer hvilke bilstoler som har gjort det dårlig i tester, og legger fokuset på testvinnerne. Dette kan i teorien gjøre det vanskelig å vite om bilstolen som mangler sertifiseringer er testet – eller om de er testet uten å bestå kravene. 

Finner du ikke riktig bilstol til ferien? Se alle barneseter til bil her »


Om våre produktguider:

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du tilbakemeldinger på produktguidene eller forslag til hva vi skal skrive om –Tips oss »