Beste sous vide-maskin i 2021: Vannbad eller sirkulator?

Har du lyst på enkle, perfekte middager hver dag? En sous vide-maskin er svaret! Vi hjelper deg å velge.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter, se alle Sous-Vide maskiner i Prisguiden her »


Her får du en rask innføring i hva sous vide er, tips til hvordan du velger riktig vannbad og sirkulator, og oversikt over de beste kjøpene ut ifra norske og utenlandske tester. 

Hopp rett til:

De beste sous vide-maskinene


En lynrask innføring

Sous vide betyr «under vakuum». Det er en tilberedningsmetode hvor man vakuumpakker mat for så å la den trekke i et vannbad med kontrollert temperatur til den har nådd samme temperatur som vannet. Dette gjør man ved hjelp av en sous vide-maskin som varmer opp vannet og holder temperaturen jevn. Når maten har nådd den temperaturen man ønsker, tar man den opp fra vannbadet og gir den eventuelt en rask tur i stekepanna eller en runde med gassbrenneren for å gi den en stekeskorpe. Resultatet er perfekt tilberedt mat hver gang. 

Mange gevinster

Den største fordelen med å tilberede mat med en sous vide-maskin er at maten alltid blir varmet til nøyaktig den temperaturen du ønsker tvers gjennom. Det betyr at du kan få riktig kjernetemperatur på biffen uten å oversteke yttersidene. Temperaturen på maten vil heller aldri overstige innstillingen du har gjort på maskinen. Derfor er det ingen fare for at maten blir overstekt eller overkokt. Kjøttet blir bare mørere jo lengre det trekker. Dermed kan du fokusere på andre deler av middagen eller noe helt annet. Når maten varmes i sin egen saft, beholder den dessuten mye mer av smaken og næringsstoffene enn når den stekes eller kokes på vanlig måte.

En maskin med flere muligheter

Hva slags mat du kan tilberede med en sous vide-maskin varierer litt avhengig av modellen. Enhver god maskin er velegnet til kjøtt. Siden vannbad er spesielt godt egnet til å mørne kjøttet, er det først og fremst de rimeligere kjøttstykkene som blir løftet til nye høyder ved slik tilberedning. En fordel med å tilberede magrere kjøttstykker som indrefilet, ytrefilet og kylling i vannbad er at de krever kortere tid i vannet. Mange maskiner er i tillegg gode på fisk og grønnsaker. Dessuten kan du koke perfekte egg i vannbadet, og til og med lage desserter. 

Hvorfor vakuumpakke?

Vann leder varme mye raskere enn luft. For at all maten skal bli jevnt oppvarmet og nå ønsket temperatur når du tilbereder den i vannbad, er det derfor vesentlig å fjerne all luft mellom maten og vannet. Det vanligste er å vakuumpakke maten i poser av tykk plast som ikke avgir farlige stoffer ved oppvarming. Det finnes poser spesiallaget til sous vide, men du kan også bruke ordinære plastposer til mat – så lenge de tåler oppvarmingen. Hvis du ønsker å satse på gjenbruk, kan du heller velge poser av silikon, eller du kan til og med bruke glasskrukker. Hvis du velger å bruke poser, kan du få all luften ut av posene enten ved å bruke en vakuumpakker, eller ved å senke posene nesten helt under vann.

To typer sous vide

Vannbad til venstre og sirkulator til høyre.

Det finnes to typer sous vide-maskiner å velge mellom: vannbad og sirkulator. Med vannbadet får du alt du behøver i ett; det eneste du må gjøre er å fylle maskinen med vann og slå på. I tillegg har det lokk, som gir ekstra sikkerhet. Med sirkulatoren, derimot, vil du trenge en beholder å tilberede maten i. Dette kan være en romslig gryte eller til og med en stor bøtte. Når du har festet sirkulatoren på innsiden av beholderen, er det bare å fylle opp med vann og slå på, slik som med vannbadet. Fordelen med sirkulatoren er at den er mindre plasskrevende, noe som kan gjøre den enklere både å ta i bruk og rydde vekk. De fleste sirkulatorene har også større kapasitet enn vannbadene, så de lar deg tilberede større mengder mat.

Hvordan velge riktig?

Det aller viktigste med en sous vide-maskin er at den varmer opp vannet til ønsket temperatur og holder denne temperaturen. Maskinen må heller ikke bli så varm på overflaten at du kan brenne deg på den. Det er en fordel om den ikke støyer mye, og den bør selvfølgelig være enkel å bruke. 

Andre ting det er lurt å tenke gjennom før du kjøper en sous vide-maskin er hvor stor plass du har eller ønsker å bruke til å oppbevare den, og hvor store mengder mat du vil tilberede i den på en gang. Det kan også være lurt å være bevisst på om du stort sett ønsker å bruke maskinen til å lage kjøtt, eller om du også vil bruke den til fisk og grønnsaker. Noen maskiner håndterer alt, mens andre er best på kjøtt. Sist men ikke minst er pris. De fleste sous vide-maskinene koster mellom 1000 og 2500 kroner, men hvis du ikke krever funksjoner som WiFi, kan du spare en del.

De beste sous vide-maskinene

Anova Precision Cooker Wifi

Anova Precision Cooker Wifi er sirkulatoren som kom best ut i testene til både det danske forbrukerrådet Tænk (betalingsmur) og svenske Råd & Rön (betalingsmur). Maskinen scorer høyt på temperaturnøyaktighet, støyvolum og sikkerhet. Med denne kan du enkelt tilberede grønnsaker så vel som kjøtt og fisk. Og overflaten på maskinen blir aldri mer enn 44,8 grader, så den er sikker å bruke. Sirkulatoren er dessuten enkel å ta i bruk, og ettersom den er på størrelse med en stor stavmikser, krever den lite plass i skapet. Med en kapasitet på 20,8 liter lar den deg tilberede mat til 5–6 personer. Den er imidlertid ikke av de raskeste sirkulatorene til å varme vannet. 

Til gjengjeld kan du styre sirkulatoren med en app på mobiltelefonen. Det betyr at hvis du klargjør den før du drar på jobb om morgenen, kan du skru den på med mobilen fra jobb, og så komme hjem til ferdig middag. Og mens sirkulatoren varmer maten, sender den oppdateringer om temperaturer og status til mobilen. Du kan også betjene apparatet direkte hvis du ønsker det.

Denne sirkulatoren er litt dyrere enn noen andre, men det er en svært god maskin, og WiFi-funksjonen kan være et stort pluss.Steba SV50

Hvis du ikke trenger WiFi-funksjonen, er Steba SV50 et godt alternativ til Anova. Også dette er en sirkulator, og i likhet med Anova har den fått høy score av både Tænk og Råd & Rön, men selges til nesten halve prisen. 

Steba SV50 tilbereder kjøtt, fisk og grønnsaker med svært nøyaktig temperatur, og er enkel å montere og starte opp. Den bråker lite, og utsiden blir aldri varmere enn 43,7 grader. Sirkulatoren har en kapasitet på 20 liter og kan holde vannet på temperaturer mellom 0 og 90 grader. Dette gir muligheten til svært langvarig tilberedning av ulike matvarer på lave temperaturer, noe ikke mange maskiner kan. Sirkulatoren omtales som et kvalitetsprodukt med et display som er enkelt å bruke.Sansaire Sous Vide

Sous vide-maskinen som falt best i smak hos testpanelet fra Klikk.no, var Sansaire Sous Vide. Også denne maskinen kom godt ut av Tænk og Råd & Röns tester. Sirkulatoren tilbereder både kjøtt og fisk til svært nøyaktige temperaturer, men er noe mindre nøyaktig når det kommer til grønnsaker. Den støyer lite og er sikker i bruk siden overflatetemperaturen blir maks 57,6 grader. Med en kapasitet på 23 liter lar den deg lage mat til 5–6 personer på en gang. 

Som Steba SV50 har denne sirkulatoren et stort temperaturregister, og skal kunne tilberede maten på temperaturer mellom 2 og 100 grader. I testen til Klikk varmet den vannet rask opp til temperaturer under 60 grader, men brukte en del mer tid på å varme opp vannet til 90 grader, og kom ikke opp i maks temperatur. Testpanelet fra Klikk likte likevel denne sirkulatoren best av de maskinene de testet på grunn av dens enkle, kompakte design og brukervennlige display samt store kapasitet.Melissa Sous Vide

Hvis du ikke har en beholder som er stor nok til å tilberede maten med sirkulator, eller du foretrekker en alt-i-ett maskin av andre grunner, anbefaler vi Melissa Sous Vide. Denne maskinen fikk høy score av både Tænk og Råd & Rön. Den er svært sikker i bruk med en maks overflatetemperatur på 41,4 grader og lokk. Lokket har et vindu som lar deg holde øye med maten, og i tillegg kommer maskinen med et praktisk stativ til kjøttet. Dessuten støyer den lite og er lett å starte. 

I motsetning til flere av sirkulatorene som tilbereder både grønnsaker og fisk like bra som kjøtt, er denne sous vide-maskinen best på kjøtt, og ikke fullt så god på fisk og grønnsaker. Den har også betraktelig lavere kapasitet enn mange andre med sine 6 liter. Men hvis du primært ønsker å tilberede kjøttmiddager til 2–4 personer, er dette et godt alternativ. Fant du ikke akkurat den sous-vide maskinen du så etter? Se flere her»

Ønsker du å vakuumpakke maten kjapt og enkelt. Se vakuumpakkere her»

Trenger du vakuumposer? Her finner du både engangs- og gjenbruksposer til sous vide»

Populært akkurat nå

Sist sett på