Beste felleski 2021: Langrennski og fjellski

Vi har sjekket hvilke felleski som er best i test, og funnet 8 gode forslag til deg.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For oppdaterte priser og produkter kan du se alle felleski i Prisguiden her »


Snakker vi blodslit med melkesyre, eller kosetur med Kvikk Lunsj? Enten du skal sette ny pers i den lokale lysløypa, eller bare gå en mosjonstur rundt hytta, finnes det nå en felleski for deg. Vi har sjekket hvilke som er best i test i 2021, og funnet noen alternativer, slik at det blir enklere for deg å finne den beste skien for deg.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Hopp til:

Beste felleski for trening og folk flest

«Treningsski», eller «markaski», er smalere og har mer spenn enn tur- og fjellski, og er laget for god fart i oppkjørte løyper. Siden skienes bæreevne har mindre å si i ferdige spor, er det viktigste at du får en ski der spennet er tilpasset vekten din og hvor god teknikk du har.

Rossignol R-Skin Ultra

Dagbladet testet felleski i «folkeklassen» i desember 2020, og her var det Rossignol R-Skin Ultra som stakk av med førsteplassen. Denne beskrives som en morsom, leken og stabil ski som lugger lite. R-Skin Ultra er av skiene i testen den modellen med best glid og som føles mest som en smøreski.  

Les hele Dagbladets test her »

Alternativet: Fischer Twin Skin Pro var den klare testvinneren fra Din Sides test av «folkeski» fra november 2017. De fikk skryt for å gi i både pose og sekk, i form av både godt feste og god gli. Men ikke la «Pro»-navnet lure deg; både amatørene og ekspertene var enige om at dette var favoritten, og prisen er behagelig rimelig. 

Les hele testen fra Din Side her »

Se alle felleski til under 3000 kroner her »

Beste felleski for konkurranser

Hvis du driver med langrenn på idrettsnivå, eller bare er skikkelig ivrig i skiløypa, kan du ha utbytte av å gå opp litt i pris. Vi er helt klart i entusiastklassen her, men fortsatt et stykke unna refinansiering av boliglån. Det er tross alt ikke landeveissykler vi snakker om.

Fischer Speedmax 3D Twin Skin

I Dagens Næringslivs (DN) test av felleski fra november 2019 har de sett på toppmodeller, og testene er utført av erfarne, sterke skiløpere. Her tar Fischer en «knepen seier» med sine Speedmax 3D Twin Skin. Skiene imponerer med et svært godt forhold mellom feste og glid, og på testens nullføre beskrives de som like gode som perfekt smurte klisterski. Videre får de skryt for å være testens beste i flest terrengtyper, og for å være stabile i høy fart.

Sporten Beitostølen beskriver dette som en ski for deg som trener mye og målrettet, og som gjerne vil bruke felleski i konkurranser og skirenn, uten at det går utover resultatet.

Les hele testen fra Dagens Næringsliv her »

Alternativet: Rossignol R-Skin Premium er ofte å finne til en mye lavere pris enn Fischer Speedmax 3D Twin Skin, men ligger bare noen skitupper bak i DN’s test, hvor de fikk 60,5 poeng mot Fischers 63,5. R-Skin Premium får skryt for å ha veldig god glid og for å være veldig gode i høy fart på vanskelig føre. Men sammenlignet med skiene fra Fischer får de trekk for å subbe litt med skifellene når løperne skal gå ekstra fort, samtidig som festet ikke er like godt i oppoverbakkene. Men de har altså fått nesten like mange poeng som skiene fra Fischer, så den prisbevisste gjør lurt i å vurdere disse.

Her kan du se hvilke felleski som er på tilbud akkurat nå »

Beste felleski for turbruk

Er du av typen som synes snøen tar seg best ut når den ligger som et hvitt ark, klar for dine streker og linjer? Vekk fra løypa, med sekk på ryggen, ut mot den store, frie villmarken? Vi har funnet noe for deg også!

Den fine mellomtingen: Åsnes Mountain Race 48 Skin

Hvis du skal ha en felleski som klarer seg godt i skiløypa, men også utenfor, er Åsnes Mountain Race 48 Skin et godt valg. Vi har ikke mange fjellski med integrert skifell å velge mellom, og ingen tester å lene oss direkte på, men anbefalingen står ikke helt på bar bakke likevel. Mountain Race 48 er nemlig en videreutvikling av Åsnes Holmenkollen, som i sin tid vant UTEs test av lette og smale fjellski

Her får du en ski som kombinerer egenskapene til fjell- og markaskien: smal og med godt spenn, som lar deg gli kjapt gjennom de preparerte skiløypene, men med stålkant og innsving for bedre egenskaper utenfor løypene når snøforholdene tillater det.

Når villmarken kaller: Åsnes Nansen Waxless

Ok, her jukser vi litt. Dette er nemlig ikke en felleski, men riktignok en smørefri fjellski med riller og fellefeste. Åsnes Nansen Waxless er en smørefri utgave av Åsnes Nansen, som i sin tid kom svært godt ut i UTEs test av fjellski fra 2012. Testen drar på årene, men de fleste modellene er fortsatt i salg, med mindre endringer. Siden de ulike fjellskienes egenskaper kan være så sterkt tilpasset ulike forhold og bruk, har de ikke kåret en vinner i testen. Men hvis vi skal trekke frem én modell, blir det Åsnes Nansen. Ifølge UTEs test er dette en ski som «godt kombinerer gode styre- og terrengegenskaper», samtidig som de er forholdsvis lette og «fungerer fint til mer aktiv turgåing».

Nå har altså Åsnes lansert en smørefri utgave av skiene. Disse har moderne plastriller som mothaker, som minner mer om fine fiskeskjell enn de grove «trappene» noen kanskje husker fra barndommens smørefrie ski. Resultatet er et godt kompromiss mellom feste og glid, og med feste for kortfeller kan du ha spikerfeste på vei opp fjellet, og god glid ned igjen. Og best av alt: Smørekofferten kan du legge igjen hjemme!

Alternativer: Hvis du er ute etter en ski som bærer enda litt bedre i løssnø, anbefaler UTE i sin test at du ser på Åsnes Ingstad som finnes i den smørefrie utgaven Åsnes Ingstad Waxless. Her får du litt bredere ski med mer innsving, som vil være bedre for deg som skal leke mer i bakkene utenfor løypa. Ingstad Waxless er den sivile utgaven av Combat NATO, som på sin side er utviklet for bruk av forsvaret. Den finnes også i en utgave uten stålkant, Åsnes Breidablikk Waxless, for de med hund.

Du kan lese hele testen fra UTE her »

Men hva er egentlig felleski?

Felleski er kanskje det mest spennende som har skjedd innen ski siden autobindingen og et svar på mang en bønn (eller forbannelse) fra bakglatte skigåere: Vi snakker om smørefrie ski med god glid!

Fischer har gjort suksess med sine to, smale feller med mellomrom, mens andre produsenter ofte har én, litt bredere fell. (Bilde: Fischer Sports)

Dette er ski som har nedfelte skifeller i smøresonen på undersiden, der du vanligvis ville plassert skismurningen. Skifellen er et slags tøystykke med små, stive hår som ligger med fartsretningen, og som gir grep mot snøen når du sparker fra eller går i oppoverbakke. Siden hårene ligger med fartsretningen, og i smørelommen, gir de likevel god glid under de fleste snøforhold. 

De fleste virker riktignok å være enige om at du får litt bedre glid med vanlige ski hvis du treffer skikkelig bra med skismøringen. Men det krever utstyr, erfaring og ikke minst tid. Og har du ikke det, kan du like gjerne ende opp med dårligere glid på grunn av feilsmøring. Felleskiene trenger du for det meste bare å gå over med felle-rens med jevne mellomrom. Derfor er kanskje ikke så rart at de er blitt populære blant alle de som vil bruke litt mer tid i løypa, og litt mindre tid på smøringen.

Felleski finnes som både treningsski, turski og fjellski, så det skal være mulig å finne noe som passer din bruk.

Lykke til, og god tur, trening, og alt i mellom :-)

Vil du heller trene inne? Sjekk for eksempel vår guide til tredemøller her »

Kilder: Dagens Næringsliv, Dagbladet, UTE, UTE (2), Åsnes

Populært akkurat nå

Sist sett på