Snakker vi blodslit med melkesyre, eller kosetur med Kvikk Lunsj? Enten du skal sette ny pers i den lokale lysløypa, eller bare gå en kosetur rundt hytta, finnes det nå en felleski for deg. Vi har sjekket hvilke som er best i test, og noen alternativer, slik at det blir enklere for deg å finne den beste skien for deg.

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Hopp til:

Først og fremst: Hva er felleski?

Felleski er kanskje det mest spennende som har skjedd innen ski siden autobindingen og et svar på mang en bønn (eller forbannelse) fra bakglatte skigåere: Vi snakker om smørefrie ski med god glid!

Fischer bruker to, smale feller med mellomrom, mens andre produsenter ofte har én, litt bredere fell. (Bilde: Fischer Sports)

Dette er ski som har nedfelte skifeller i smøresonen på undersiden, der du vanligvis ville plassert skismurningen. Skifellen er et slags tøystykke med små, stive hår som ligger med fartsretningen, og som gir grep mot snøen når du sparker fra eller går i oppoverbakke. Siden hårene ligger med fartsretningen, og i smørelommen, gir de likevel god glid under de fleste snøforhold. 

De fleste virker riktignok å være enige om at du får litt bedre glid med vanlige ski hvis du treffer skikkelig bra med skismøringen. Men det krever utstyr, erfaring og ikke minst tid. Og har du ikke det, kan du like gjerne ende opp med dårligere glid på grunn av feilsmøring. Felleskiene trenger du for det meste bare å gå over med felle-rens med jevne mellomrom. Derfor er kanskje ikke så rart at de er blitt figureerpopulære blant alle de som vil bruke litt mer tid i løypa, og litt mindre tid på smøringen.

Felleski finnes som både treningsski, turski og fjellski, så det skal være mulig å finne noe som passer din bruk.

Beste felleski for trening og folk flest

«Treningsski», eller «markaski», er smalere og har mer spenn enn tur- og fjellski, og er laget for god fart i oppkjørte løyper. Siden skienes bæreevne har mindre å si i ferdige spor, er det viktigste at du får en ski der spennet er tilpasset vekten din og hvor god teknikk du har.

Fischer Twin Skin Pro

Vi har sett etter det vi tror vil være en god ski for de fleste, med en pris som ikke flagger deg som kandidat til luksusfellen. Og til det lener vi oss på Din Sides test fra november 2017, hvor de testet det de kaller «folkeski». Fischer Twin Skin Pro kommer ut som en klar vinner, og Din Side beskriver det som den eneste skien i testen som gir i både pose og sekk, i form av både godt feste og god gli. Men ikke la «Pro»-navnet lure deg; både amatørene og ekspertene enige om at dette var favoritten, og prisen er behagelig rimelig.

Skien kommer med en integrert fell av 70% mohair for å kombinere god gli og slitestyrke. I tillegg er den innsatt med teflon for å motvirke ising. Dette gjør at den skal fungere godt på de fleste fører, og skien klarer ifølge Sporten Beitosdølen å kombinere et trygt feste med en følelse av lett vekt og rask glid.

Alternativet: Rossignol R-Skin kommer ut på andreplass i Klikk.no sin test fra 2015 (oppdatert 2017). Disse skiene får skryt for å kombinere god glid med godt feste, dog med kommentaren at de «lugger» litt fra tid til annen. Men dette problemet skal man kunne redusere noe med silikonspray eller et annet glidemiddel (for skifeller, vel å merke).

Beste felleski for konkurranser

Hvis du driver med langrenn på idrettsnivå, eller bare er skikkelig ivrig i skiløypa, kan du ha utbytte av å gå opp litt i pris. Vi er helt klart i entusiastklassen her, men fortsatt et stykke unna refinansiering av boliglån. Det er tross alt ikke landeveissykler vi snakker om her.

Fischer Twin Skin Race IFP

Dette er den klare vinneren fra Dagens Næringslivs test av felleski fra 2018, og de stakk av med andreplassen i UTEs test fra 2017. Testpanelet hos begge har bestått av aktive og tidligere konkurranseløpere. I DN beskrives skiene som de som minner mest om racingskiene testerne vanligvis bruker i konkurranser, og i begge testene er det enighet om at disse har best glid. Videre får skiene skryt for god kraftoverføring og gode styreegenskaper.

Som den rimeligere Twin Skin Pro, har også Twin Skin Race en todelt fell av mohair, og denne todelingen kan være hemmeligheten bak den gode gliden. Men det kan gå på bekostning av festet, og ifølge DN krever skiene at du finner riktig spenn og har god teknikk for å at de skal yte optimalt.

Alternativet: Atomic Redster C9 Skintec. Også disse har blitt testet av både UTE og Dagens Næringsliv, men i dette tilfellet er DN-testen fra november 2017. Her stakk de av med førsteplassen, mens UTE plasserer de på tredje. Begge er dog enige om at dette er skiene som gir best feste i oppoverbakkene, og at de til gjengjeld er litt tyngre å stake med. Ifølge DN vil den være et godt valg for både entusiaster og eliteløpere, og UTE beskriver det som en «alt i alt meget bra ski». Dermed kan det være et bedre valg for treningsbruk hvor godt feste og treningsglede er viktigere enn rundetiden.

Beste felleski for turbruk

Er du av typen som synes snøen tar seg best ut når den ligger som et hvitt ark, klar for dine streker og linjer? Vekk fra løypa, med sekk på ryggen, ut mot den store, frie villmarken? Vi har funnet noe for deg også!

Den fine mellomtingen: Åsnes Mountain Race 48 Skin

Hvis du skal ha en felleski som klarer seg godt i skiløypa, men også utenfor, er Åsnes Mountain Race 48 Skin et godt valg. På et vis er de det eneste valget også; det er nemlig de eneste fjellskiene vi har funnet med integrert skifell. Men anbefalingen står ikke helt på bar bakke likevel. Mountain Race 48 er nemlig en videreutvikling av Åsnes Holmenkollen, som i sin tid vant UTEs test av lette og smale fjellski

Her får du en ski som kombinerer egenskapene til fjell- og markaskien: smal og med godt spenn, som lar deg gli kjapt gjennom de preparerte skiløypene, men med stålkant og innsving for bedre egenskaper utenfor løypene når snøforholdene tillater det.

Når villmarken kaller: Åsnes Nansen

Ok, her jukser vi litt. Dette er nemlig ikke en felleski, men en fjellski med fellefeste. Integrerte feller har nemlig mindre for seg når du først og fremst går egne skispor, siden spennet i skiene som er laget for dette ikke er justert for fart og fraspark, men bæreevne og styreegenskaper i løsere snø. Men produsenter som Åsnes og Fischer har gode utvalg av kortfeller som er enkle å sette på skiene etter behov, slik at du kan ha spikerfeste på vei opp fjellet, og god glid ned igjen.

Også her lener vi oss på UTE, og deres test av fjellski fra 2012. Testen drar på årene, men de fleste modellene er fortsatt i salg, med mindre endringer. Siden de ulike fjellskienes egenskaper kan være så sterkt tilpasset ulike forhold og bruk, har de ikke kåret en vinner i testen. Men hvis vi skal trekke frem én modell, blir det Åsnes Nansen. Ifølge UTEs test er dette en ski som «godt kombinerer gode styre- og terrengegenskaper», samtidig som de er forholdsvis lette og «fungerer fint til mer aktiv turgåing».

Alternativer: Hvis du er ute etter en ski som bærer enda litt bedre i løssnø, anbefaler UTE i sin test at du ser på Åsnes Ingstad og Fischer E109 (den gang BCX109). Her får du litt bredere ski med mer innsving, som vil være bedre for deg som skal leke mer i bakkene utenfor løypa. Ingstad er den sivile utgaven av Combat NATO, som er utviklet for bruk av forsvaret, og finnes også i en utgave ute stålkant, Åsnes Breidablikk, for de med hund.

Lykke til, og god tur, trening, og alt i mellom :-)

Eller vil du heller trene inne? Sjekk for eksempel vår guide til tredemøller her »

Kilder: Din Side, Klikk.noDN, DN (2), Åsnes, Åsnes (2) UTE, UTE (2), UTE (3)