Dette har vi sett etter

Vi har sjekket hundrevis av tester og bærbare PC-er på leting etter den perfekte student-PC og skole-PC. Som student er det en fordel med en lett og tynn maskin som er enkel å ta med seg. God batterilevetid er viktig da man ikke alltid har lademulighet, og er gull verdt når man har glemt laderen hjemme. PC-ene skal være effektive og starte opp raskt. I tillegg bør de ha en god skjerm og et godt tastatur, slik at de er gode å jobbe på. Viktigst av alt er kanskje prisen – for vi ønsker jo alle best mulig kvalitet og ytelse for pengene.

Tips: Det er gode tilbud på bærbare PCer hver eneste dag. Se dagens beste tilbud »

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Velg riktig operativsystem

Windows 10, Mac OS X eller Chrome OS? Alle har sine fordeler og ulemper. Dersom du kun trenger en office pakke (Word, Excel, PowerPoint osv.), Netflix, Spotify, og Skype vil Chrome OS holde. Ellers anbefaler vi deg å velge det operativsystemet du er mest kjent med for å spare tid på å bli kjent med PC-en. Enkelte studier og skoler bruker programmer som ikke kjører på alle operativsystemer, så et tips er å sjekke med studiestedet før du handler.

Lagring og minne

En student-PC bør ha minst 4 GB minne (RAM) og en SSD disk til lagring. 128 GB lagringsplass holder til de viktigste programmene og operativsystemet. Dersom du har behov for mer lagringsplass vil du spare mye penger på å se etter alternative løsninger som f.eks. eksterne harddisker og/eller skylagring (OneDrive, Google Drive, Dropbox, Jottacloud o.l), i stedet for å kjøpe en SSD med mer plass. Skylagring er fordelaktig da filene dine blir tatt backup av automatisk. Lite føles verre enn å miste bacheloroppgaven fordi harddisken tar kvelden.

Mer kraft?

Dersom du går på et kreativt studie og trenger en laptop til tyngre oppgaver som video- og bildebehandling, bør du se etter en maskin med kraftigere maskinvare. De fleste PC-ene kommer i flere konfigurasjoner, slik at du kan kjøpe den PC-en som passer for akkurat ditt bruk. Hør gjerne med de hjelpsomme brukerne på diskusjon.no dersom du trenger hjelp til PC-valget, og bruk kategorien i Prisguiden for å finne den optimale PC-en til ditt behov. Her er et fint søk å starte med »

 

De 8 beste student-PC-ene

 

Huawei MateBook 13

Huawei MateBook 13 (51203)

Skjermstørrelse: 13 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Nvidia GeForce MX250 | Vekt: 1.3 kg

Huawei er kanskje mest kjent for sine mobiltelefoner. Men de siste årene har det også kommet en del laptoper fra den kinesiske produsenten. Og i typisk Huawei stil leverer de bra ytelse til en god pris.

MateBook 13 er en slank og lett bærbar PC på 13-tommer, som er perfekt for en student på farten. Skjermen er også litt høyere enn det vi ser på en del andre modeller, noe som gjør den enda bedre egnet til tekstbehandling.

Siden skjermen er litt høyere har Huawei også fått plass til en litt større pekeplate, og digi.no mener MateBook 13 har “en av de beste pekeplatene blant Windows-PC-er”. Tar vi med at tastaturet er presist og godt å skrive på, får vi en bærbar PC som alle studenter bør ta en ekstra kikk på før de bestemmer seg for hvilken laptop de skal kjøpe. 

Se andre modeller i MateBook 13 serien her »Microsoft Surface Pro 7

Microsoft Surface Pro 7 (PVP-00004)

Skjermstørrelse: 12.3 " | Prosessorserie: Intel Core i3 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Vekt: 0.79 kg | Skjermoppløsning: 2736 x 1824

Microsoft Surface Pro er egentlig et nettbrett som kjører fullblods Windows 10, men den har nok kraft til å hamle opp med langt større maskiner. Siden det er et nettbrett, følger dessverre ikke tastaturet med. Du må derfor fort ut med en drøy tusenlapp ekstra for å få en fullverdig bærbar PC. Det finnes forøvrig et knippe annet smart tilbehør som Surface Pen og Surface Dial.

Når det er sagt får du en veldig lett maskin med god batteritid og en knallbra skjerm. Og investerer du i tastaturet får du en god og fullverdig laptop. Digi.no mener Microsoft Surface Pro 7 er “et godt alternativ for de som ønsker et forholdsvis kraftig nettbrett som også er en fullverdig Windows-PC”. Og med USB-C kontakt på plass, noe forgjengeren manglet, er den absolutt et interessant valg.

Se beste pris på andre modeller av Microsoft Surface Pro 7 »

 

HP Envy x360

HP Envy x360 (13-ar0802no)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: AMD Ryzen 7 | Minne (inkludert): 16 GB | Total lagringsplass: 512 GB | Grafikkprosessor: AMD Radeon RX Vega 10 | Vekt: 1.3 kg

2-i-1 bærbare PC-er har blitt mer og mer populære. Fleksibiliteten med å ha en laptop og et nettbrett i ett er tiltalende, men frem til nå har maskinene dessverre vært altfor dyre og altfor svake. Det har derimot HP gjort noe med. Envy x360 har kraftig maskinvare, stor lagringskapasitet, god skjerm og lang batteritid uten at det koster latterlig mye.

Det er lite å trekke for når det gjelder denne maskinen. Selv om TEK.no melder om at pekeplaten er litt smal, og at maskinen støyer litt når du virkelig lar den gjennomgå ved å kjøre tunge programmer og spill, sier de også at “En mer komplett pakke er det uansett vanskelig å se for seg til prisen”. Er du derfor gira på en en 2-i-1 laptop, er HP Envy x360 en maskin du bør stoppe opp å se på en gang til.

Se alle modellene i HP x360 serien her »Multicom Talisa L140 Ultra

Multicom Talisa L140 Ultra (L140CU-CFB1)

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 512 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics | Vekt: 1 kg

Multicom er en nettbutikk, og selger en god del bærbare PC-er med sin egen merkevare. Mange av disse laptopene har vært på diverse testbenker de siste årene, og de har på ingen måte gjort seg bort i konkurranse med langt mer kjente merker. Og felles for de fleste er at du får mye for pengene når du kjøper en Multicom laptop.

Og Multicom Talisa L140 Ultra følger i samme forspor. Til tross for at dette er en dyrere maskin, får du fortsatt veldig god valuta for pengene. Skjerm, tastatur og pekeplaten er alle av høy kvalitet. I tillegg har den godt med tilkoblingsmuligheter.

Av negativer melder DinSide, i sin test av maskinen, at lyden er litt spinkel og at ledningen til laderen kun er totalt 1,5 meter lang. Det kan gjøre det utfordrende å få ladet PC-en, men når batteritiden er oppgitt til 30 timer, og DinSide i nevnte test fikk nesten 21 timer med videostrømming ut av denne, er det kanskje ikke så farlig at du ikke får ladet den like enkelt overalt.

Batteritiden, sammen med skjermen og tastaturet gjør at Multicom Talisa L140 Ultra er en ypperlig PC for studenter. Vær dog obs på at PC-en kommer uten operativsystem, så det må installeres på egenhånd.Multicom XISHAN NL50GU

Multicom XISHAN NL50GU

Skjermstørrelse: 15.6 " | Prosessorserie: Intel Pentium | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 512 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 605 | Vekt: 1.6 kg

Vi nevnte tidligere at Multicom ved flere anledninger har fått gode skussmål i tester. Så vi tar like så greit med en annen i tillegg. Multicom Xishan NL50GU ble i april 2020, testet av TEK.no og gikk stad og vant hele samletesten; Billige 15-tommere

Som prisen tilsier finnes det mange PC-er på markedet som er raskere og har mer lagring. Men Multicom Xishan NL50GU gir deg en imponerende blanding av funksjonalitet, batteritid og kvalitet. Både skjerm, tastatur og pekeplate er gode å jobbe på, og det er ikke alltid dagligdags i denne prisklassen. Ytelsen er ikke noe å rope hurra for, men den har ingen problemer med å drive enkle programmer f.eks. til tekstbehandling.

Og det er nettopp denne blandingen av pris og funksjonalitet som gjør at Multicom Xishan NL50GU bør være en PC å se på to ganger før du bestemmer deg for hvilken laptop du skal kjøpe. Selv om den nok er uaktuell for deg som trenger større ytelse.Asus ZenBook 14 UX431FA

Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 620 | Vekt: 1.3 kg

Asus sin ZenBook-serie har i en årrekke allerede vært et meget godt alternativ for studenter. Her får du en kraftig laptop pakket inn i et stilrent aluminiumskabinett. Byggekvaliteten er av ypperste klasse, tastaturet er godt å skrive på, pekeplaten er presis og god og skjermen er også bra.

En annen stor fordel med denne maskinen er at alt du skulle trenge av tilkoblinger, fra HDMI til USB-C, er til stede. Dette gjør at du ikke trenger å drasse rundt på et ekstra adapter om du skal ha muligheten til å koble deg på en ekstra skjerm. Batteritiden er oppgitt til 12 timer, med i TEK.no sin test er dette maskinen som kommer dårligst ut på batterifronten. Men hvis du ikke planlegger å ta med deg laptopen på langtur, er dette et meget godt valg.

Se alle konfigurasjonene av Asus ZenBook UX431 her »

 

Apple MacBook Air

Apple MacBook Air 13.3 256GB (Early 2020)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: Intel Core i3 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics | Vekt: 1.29 kg

For mange studenter er en MacBook en viktig del av hverdagen. Spesielt for en del kreative studier som innebærer bilde- og videoredigering. Og selv om det nok er andre MacBooker, f.eks MacBook Pro 13, som er mer interessant for den målgruppen, er MacBook Air en god inngang til Apples verden.

Apple har i en årrekke produsert fantastiske skjermer og pekeplater som få i PC-verdenen har klart å matche, noe som også MacBook Air drar nytte av. Og etter at Apple prøvde seg med et nytt tastatur som ikke helt fungerte som ønsket på forrige generasjon, er heldigvis det gamle og svært velfungerende tastaturet tilbake.

MacBook Air vil for mange, som TEK.no skriver: “oppleves som en veldig god maskin”, og gir deg en forholdsvis billig inngang inn i Apple sitt økosystem. Med oppgradert ytelse er dette en flott PC for studenter som foretrekker Mac og som ikke har altfor stort behov for avansert bilde- og videoredigering.

Se best pris på andre modeller av MacBook Air »

 

Asus Chromebook C425TA-H50039

Asus Chromebook C425TA-H50041

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Pentium | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 64 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 615 | Skjermoppløsning: 1920 x 1080

En chromebook er en PC som driver Google sitt eget operativsystem basert på nettleseren Chrome. Det går ikke an å installere vanlige programmer på PC-en, selv om det finnes noen apper. Men uansett er du stort sett avhengig av å være tilkoblet til internett for å bruke den. Når det er sagt er det jo ofte Wi-Fi nettverk å koble seg på, og siden PC-en ikke er proppfull av forskjellige programmer er den lynrask.

Asus har opp i gjennom hatt mange gode Chromebook PC-er. Og dette er den nyeste kreasjonen. Selv om maskinvaren på papiret ser ut som en skikkelig sinke, gjør det enkle operativsystemet at det fungerer i praksis. Og både skjermen og tastaturet er mer enn godkjent i denne prisklassen.

Alt i alt er Asus Chromebook C425TA en god PC for prisen. Og selv om den har klare mangler sett opp mot dyrere maskiner, fikk den allikevel 5 av 6 stjerner av Lyd og Bilde.

 


5 gode tips 

Er du usikker på hvilken modell du skal kjøpe? Fortvil ikke. Her er 5 gode tips for hvordan du kan finne fram på egenhånd.

  • Prisguiden kan du enkelt sammenligne bærbar PC-er. Juster filtrene i kategorien for å skreddersy søket til ditt behov og sett maskinene opp mot hverandre ved å bruke sammenligningsfunksjonen. Gå til bærbar PC-kategorien »
  • Trenger du hjelp til å velge kan du som nevnt tidligere spørre på forumet.
  • Vi anbefaler deg også å følge med på tilbudene hver dag. Det kan du spare flere tusenlapper på.
  • Sjekk alltid tester og omtaler før du handler slik at du ikke gjør et bomkjøp. Spesifikasjonene sier ofte lite om byggekvalitet og brukeropplevelse.
  • Meld deg opp til prisvarsel for produktene som interesserer deg mest. Da sender vi deg en epost når prisen til produktet synker.

Lykke til med PC-kjøpet og studiene.

 

Se også dagens beste tilbud på bærbar PC »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger til produktguidene – send oss en mail på post@prisguiden.no!