Dette har vi sett etter

Vi har sjekket hundrevis av tester og bærbare PC-er på leting etter den perfekte student-PC og skole-PC. Som student er det en fordel med en lett og tynn maskin som er enkel å ta med seg. God batterilevetid er viktig da man ikke alltid har lademulighet, og er gull verdt når man har glemt laderen hjemme. PC-ene skal være effektive og starte opp raskt. I tillegg bør de ha en god skjerm og et godt tastatur, slik at de er gode å jobbe på. Viktigst av alt er kanskje prisen – for vi ønsker jo alle best mulig kvalitet og ytelse for pengene.

Tips: Det er gode tilbud på bærbare PCer hver eneste dag. Se dagens beste tilbud »

Ansatte i Prisguiden

Dette er guidene våre

Vi i Prisguiden lager produktguidene ved å samle og lese gjennom hundrevis av tester - slik at du kan gjøre gode, trygge kjøp.

Av våre 10 anbefalinger ville vi valgt disse

Windows 10: Huawei MateBook 13
Mac OS X: Apple MacBook Air 13.3
Chromebook: HP Chromebook x360 11

Velg riktig operativsystem

Windows 10, Mac OS X eller Chrome OS? Alle har sine fordeler og ulemper. Dersom du kun trenger en office pakke (Word, Excel, PowerPoint osv.), Netflix, Spotify, og Skype vil Chrome OS holde. Ellers anbefaler vi deg å velge det operativsystemet du er mest kjent med for å spare tid på å bli kjent med PC-en. Enkelte studier og skoler bruker programmer som ikke kjører på alle operativsystemer, så et tips er å sjekke med studiestedet før du handler.

Lagring og minne

En student-PC bør ha minst 4 GB minne (RAM) og en SSD disk til lagring. 128 GB lagringsplass holder til de viktigste programmene og operativsystemet. Dersom du har behov for mer lagringsplass vil du spare mye penger på å se etter alternative løsninger som f.eks. eksterne harddisker og/eller skylagring (OneDrive, Google Drive, Dropbox, Jottacloud o.l), i stedet for å kjøpe en SSD med mer plass. Skylagring er fordelaktig da filene dine blir tatt backup av automatisk. Lite føles verre enn å miste bacheloroppgaven fordi harddisken tar kvelden.

Mer kraft?

Dersom du går på et kreativt studie og trenger en laptop til tyngre oppgaver som video- og bildebehandling, bør du se etter en maskin med kraftigere maskinvare. De fleste PC-ene kommer i flere konfigurasjoner, slik at du kan kjøpe den PC-en som passer for akkurat ditt bruk. Hør gjerne med de hjelpsomme brukerne på diskusjon.no dersom du trenger hjelp til PC-valget, og bruk kategorien i Prisguiden for å finne den optimale PC-en til ditt behov. Her er et fint søk å starte med »

 

De 10 beste student-PC-ene

 

Huawei MateBook 13

Huawei MateBook 13 (18140)

Skjermstørrelse: 13 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 620 | Vekt: 1.3 kg

Huawei er kanskje mest kjent for sine mobiltelefoner. Men de siste årene har det også kommet en del laptoper fra den kinesiske produsenten. Og i typisk Huawei stil leverer de bra ytelse til en god pris. For her er det prosessorkraft som ofte er forbeholdt prisnivået over.

MateBook 13 er en slank og lett bærbar PC på 13-tommer, som er perfekt for en student på farten. Skjermen er også litt høyere enn det vi ser på en del andre modeller, noe som gjør den enda bedre egnet til tekstbehandling.

Siden skjermen er litt høyere har Huawei også fått plass til en litt større pekeplate, og digi.no mener MateBook 13 har “en av de beste pekeplatene blant Windows-PC-er”. Tar vi med at tastaturet er presist og godt å skrive på, får vi en bærbar PC som alle studenter bør ta en ekstra kikk på før de bestemmer seg for hvilken laptop de skal kjøpe. 

Se andre modeller i MateBook 13 serien her »

 

Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro (2017) (FJS-00005, FJR-00005)

Skjermstørrelse: 12.3 " | Prosessorserie: Intel Core m3 | Minne (inkludert): 4 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 615 | Vekt: 0.768 kg

Microsoft Surface Pro er egentlig et nettbrett som kjører fullblods Windows 10, og som har nok kraft til å banke mye større maskiner langt ned i støvlene. Siden det er et nettbrett, følger dessverre ikke tastaturet med. Du må derfor fort ut med en tusenlapp ekstra for å få en fullverdig bærbar PC. Det finnes forøvrig et knippe annet smart tilbehør som Surface Pen og Surface Dial.

Når det er sagt får du en veldig lett maskin med god batteritid og en knallbra skjerm. Og investerer du i tastaturet får du en god og fullverdig laptop. DinSide hevder «proffe brukere trenger tilgang til proffe verktøy», og for studenten som trenger det lille ekstra, er Microsoft Surface Pro et knallbra valg.

Se beste pris på andre modeller av Microsoft Surface Pro »

 

HP Envy x360

HP Envy x360 (13-ar0802no)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: AMD Ryzen 7 | Minne (inkludert): 16 GB | Total lagringsplass: 512 GB | Grafikkprosessor: AMD Radeon RX Vega 10 | Vekt: 1.3 kg

2-i-1 bærbare PC-er har blitt mer og mer populære. Fleksibiliteten med å ha en laptop og et nettbrett i ett er tiltalende, men frem til nå har maskinene dessverre vært altfor dyre og altfor svake. Det har derimot HP gjort noe med. Envy x360 har kraftig maskinvare, stor lagringskapasitet, god skjerm og lang batteritid uten at det koster latterlig mye.

Det er lite å trekke for når det gjelder denne maskinen. Selv om TEK.no melder om at pekeplaten er litt smal, og at maskinen støyer litt når du virkelig lar den gjennomgå ved å kjøre tunge programmer og spill, sier de også at “En mer komplett pakke er det uansett vanskelig å se for seg til prisen”. Er du derfor gira på en en 2-i-1 laptop, er HP Envy x360 en maskin du bør stoppe opp å se på en gang til.

Se alle modellene i HP x360 serien her »Lenovo Yoga 530

Lenovo Yoga 530

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 610 | Vekt: 1.67 kg

Lenovo har også hoppet på bølgen med å produsere 2-i-1 bærbare laptoper. Og synes du

HP sin maskin er litt dyr, er Yoga 530 et veldig godt kompromiss mellom kvalitet og pris. Ytelsen fra maskinvaren er meget god, og du får med massevis av lagringsplass for prisen. Den generelle byggekvaliteten er derimot ett lite hakk ned.

Men det er spesielt skjermen som trekker ned for Lenovo Yoga 530. Den er mindre lyssterk enn HP sitt alternativ, og fargegjengivelsen er også langt svakere. Så kan du leve med dette får du en bærbar PC som gir deg masse kraft for pengene, samtidig som det skal nevnes at batterikapasiteten er veldig god. Tar vi med alt dette i beregningen er denne maskinen, som TEK.no kaller den, det beste budsjettalternativet.

Se alle variantene i Lenovo Yoga 530 serien her »

 

Acer Aspire 3

Acer Aspire 3 A315-21-96P2

Skjermstørrelse: 15.6 " | Prosessorserie: AMD A-series | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: AMD Radeon R5 | Vekt: 2.1 kg

Er du en av de mange studentene som kun trenger en PC for tekstbehandling, er det mange laptoper som gjør jobben uten at du trenger å betale alt for mye. Acer Aspire 3 er nettopp en slik PC. Det er en ujålete maskin, som likevel har mer enn nok kraft til å gjennomføre de fleste oppgaver en gjennomsnittlig student klarer å utsette den for.

Tastaturet er stort og har god respons, slik at det er enkelt og behagelig å skrive på. Du har de viktigste tilkoblingene rett i PC-en, selv om den mangler USB-C. Skjermen er god selv om innsynsvinkelen er litt dårlig, så du bør sitte ganske rett foran skjermen. Som Komputer.no skriver i sin test av en eldre modell: “Hvis prisen er viktig når du skal kjøpe ny pc, er Acer Aspire 3 absolutt verdt å ta med i betraktningen”.

 

Asus ZenBook 14 UX431FA

Asus ZenBook 14 UX431FA-AN001T

Skjermstørrelse: 14 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 256 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 620 | Vekt: 1.3 kg

Asus sin ZenBook-serie har i en årrekke allerede vært et meget godt alternativ for studenter. Her får du en kraftig laptop pakket inn i et stilrent aluminiumskabinett. Byggekvaliteten er av ypperste klasse, tastaturet er godt å skrive på, pekeplaten er presis og god og skjermen er også bra.

En annen stor fordel med denne maskinen er at alt du skulle trenge av tilkoblinger, fra HDMI til USB-C, er til stede. Dette gjør at du ikke trenger å drasse rundt på et ekstra adapter om du skal ha muligheten til å koble deg på en ekstra skjerm. Batteritiden er oppgitt til 12 timer, med i TEK.no sin test er dette maskinen som kommer dårligst ut på batterifronten. Men hvis du ikke planlegger å ta med deg laptopen på langtur, er dette et meget godt valg.

Se alle konfigurasjonene av Asus ZenBook UX431 her »

 

Apple MacBook Air  (Late 2018)

Apple MacBook Air 13,3 i5 1,6GHz 8GB 128GB (Late 2018)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: Intel UHD Graphics 617 | Vekt: 1.25 kg

MacBook Air har lenge vært folkemodellen blant Apples laptop-utvalg. Men den gamle modellen begynte virkelig å dra på årene, så derfor var det en velkommen nyhet da Apple lanserte en ny og oppdatert MacBook Air i 2018. 

Skjermen har fått seg en skikkelig oppgradering, og er rett og slett lekker. Og som Tek.no sier i sin test: “MacBook Air er en voldsom oppgradering over gamle Air, uten at dette egentlig er så relevant i all den tid Apple tross alt har tvinnet tomler i åtte år”. For MacBook Air kan på papiret ofte ikke måle seg mot Windows PC-er i samme prisklasse, når det gjelder spesifikasjoner.

Men det trenger den jo tross alt heller ikke å gjøre. Siden Apple har stålkontroll over alt som gjøres både med maskinvare og programmer, er alt optimalisert på en helt annen måte enn med Windows PC-er, noe som gjør at MacBook Air oppleves som lynrask. Så for en student som enten ønsker seg en Mac, eller hvor studiene krever en Mac, er MacBook Air et meget godt valg. 

Se best pris på andre modeller av MacBook Air »

 

Apple MacBook Pro 13 (Mid 2017)

Apple MacBook Pro 13 i5 2.3GHz 8GB 128GB (Mid 2017)

Skjermstørrelse: 13.3 " | Prosessorserie: Intel Core i5 | Minne (inkludert): 8 GB | Total lagringsplass: 128 GB | Grafikkprosessor: Intel Iris Plus Graphics 640 | Vekt: 1.37 kg

Går du kreative studier hvor en Mac er en viktig del av hverdagen, bør du kanskje investere i en litt kraftigere maskin enn MacBook Air. MacBook Pro tilbyr bedre ytelse, skjerm og grafikk, slik at den takler de litt tyngre oppgavene som bilderedigering, filmredigering og musikkproduksjon mye bedre enn lillebror.

MacBook Pro kommer i to størrelser og i en hel hurv av konfigurasjoner, slik at du kan få mer enn nok kraft til å takle de oppgavene du trenger å løse. Alt dette har bidratt til at MacBook Pro har høstet lovord fra blant andre Pcmag.com.

Se beste pris på andre modeller i samme serie »

 

HP Chromebook x360 11

HP Chromebook x360 11-ae004no (6MQ98EA)

Skjermstørrelse: 11.6 " | Prosessorserie: Intel Celeron | Minne (inkludert): 4 GB | Total lagringsplass: 64 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 620 | Vekt: 1.4 kg

En chromebook er en PC som driver Google sitt eget operativsystem basert på nettleseren Chrome. Det går ikke an å installere vanlige programmer på PC-en, selv om det finnes noen apper. Men uansett er du stort sett avhengig av å være tilkoblet til internett for å bruke den. Når det er sagt er det jo ofte Wi-Fi nettverk å koble seg på, og siden PC-en ikke er proppfull av forskjellige programmer er den lynrask.

HP Chromebook x360 er en 2-i-1 PC som gjør at du kan bruke den både som bærbar PC og nettbrett. Den har et slankt og elegant design, og du kan velge mellom å bruke touchskjermen og tastaturet. Batteritiden er også meget bra, og produsenten hevder den skal vare i opptil 14 timer. 

Denne modellen er i skrivende stund kliss ny på markedet, men stamtavlen er god, og eldre modeller har kommet godt ut i tester, blant annet hos komputer.no.

 

Asus Chromebook Flip C302CA

Asus Chromebook Flip C302CA-GU005

Skjermstørrelse: 12.5 " | Prosessorserie: Intel Pentium | Minne (inkludert): 4 GB | Total lagringsplass: 64 GB | Grafikkprosessor: Intel HD Graphics 515 | Vekt: 1.2 kg

Asus har også hoppet på chromebook-bølgen, og prøver å ta den i en mer eksklusiv og brukervennlig retning. Asus Chromebook Flip er en lynrask 2-i-1 PC som utfordrer tradisjonelle bærbare PC-er når det gjelder byggekvalitet. Den har et godt bakgrunnsbelyst tastatur som gjør at den fungerer fint til å skrive på, og den trykkfølsomme skjermen gjør at du også kan bruke den som et nettbrett.

Som med alle andre Chromebook må du ha tilgang til internett for å få noe som helst ut av den. Når det er sagt er Asus Chromebook Flip en knallbra bærbar PC, og hentet inn toppscore fra Techradar.com.

 


5 gode tips 

Er du usikker på hvilken modell du skal kjøpe? Fortvil ikke. Her er 5 gode tips for hvordan du kan finne fram på egenhånd.

  • Prisguiden kan du enkelt sammenligne bærbar PC-er. Juster filtrene i kategorien for å skreddersy søket til ditt behov og sett maskinene opp mot hverandre ved å bruke sammenligningsfunksjonen. Gå til bærbar PC-kategorien »
  • Trenger du hjelp til å velge kan du som nevnt tidligere spørre på forumet.
  • Vi anbefaler deg også å følge med på tilbudene hver dag. Det kan du spare flere tusenlapper på.
  • Sjekk alltid tester og omtaler før du handler slik at du ikke gjør et bomkjøp. Spesifikasjonene sier ofte lite om byggekvalitet og brukeropplevelse.
  • Meld deg opp til prisvarsel for produktene som interesserer deg mest. Da sender vi deg en epost når prisen til produktet synker.

Lykke til med PC-kjøpet og studiene.

 

Se også dagens beste tilbud på bærbar PC »

 

Om våre produktguider

Prisguiden er til for å hjelpe deg med å gjøre gode, trygge kjøp. Vi tester ikke produktene selv, men ved å samle inn priser og tester daglig får vi en god oversikt over hva som både er populært og gode kjøp i hver kategori.

Vi anbefaler alltid å lese nyere tester før du bestemmer deg. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger til produktguidene – send oss en mail på post@prisguiden.no!