Apples årlige høstlansering er over, og selskapet lanserte tre nye mobiltelefoner og en ny utgave av smartklokka Apple Watch. De to dyreste telefonene, iPhone XS og iPhone XS Max kan forhåndsbestilles allerede fra fredag 14. september, og Apple skal begynne å sende dem ut uka etter, fra 21. september. Den litt rimeligere iPhone XR kan bestilles fra 19. oktober.

Du kan følge lenkene under til de ulike produktsidene, hvor du kan opprette prisvarsel og se oppdaterte priser. Der kan du også se flere bilder, lese spesifikasjoner og sammenligne de ulike modellene.

Dette lanserte Apple 

Kort oppsummert

iPhone XS

Den nye «hovedtelefonen» til Apple, som tar over stafettpinnen fra iPhone X. iPhone XS vil komme med en 5,8-tommers OLED skjerm og komme i utgaver med 64-, 256- og 512GB lagringsplass. Prisen starter på 11 490 kroner.

En ny, rask prosessor og sterkere grafikk-brikke åpner for mange spennende muligheter, imponerende spillgrafikk og avansert videomorro. Kamerasystemet er også oppgradert, og resultatet så virkelig bra ut.

Både denne og iPhone XS Max er IP68-sertifisert, som betyr at de er helt støvtette og kan tåle å ligge under vann.

iPhone XS Max

Her får vi praktisk talt en gigantisk mobiltelefon med en OLED-skjerm på hele 6,5 tommer! Også denne kommer i utgaver med 64-, 256- og 512GB lagringsplass, og prisen starter på 14 490 kroner, altså 3000 kroner mer enn standardutgaven.

På maskinvaresiden stiller den likt med iPhone XS, men batteriet skal vare rundt en time lengre enn iPhone XS, og 1,5 timer lengre enn fjorårets iPhone X. Den får det samme imponerende kamerasystemet (du finner eksempelbilder nede i livebloggen vår), og samme IP68-sertifisering.

Med den store skjermen blir den nesten som et lite nettbrett, men med tanke på de imponerende avanserte funksjonene vi fikk demonstrert fra scenen, kan vi forstå at størrelsen kommer godt med. Dette kan bli et spennende verktøy vel så mye som en avansert leke.

iPhone XR

En arvtaker til billigmobilen iPhone SE dukket altså ikke opp; istedet fikk vi iPhone XR , som i det det minste blir billigere enn de andre to. Prisen starter på 8690 kroner for den billigste modellen med 64GB lagringsplass, men den skal også komme i utgaver med 128- og 256GB lagringsplass.

Det spennende med denne er at den byr på mange av de samme funksjonene som iPhone XS og iPhone XS Max, og skjermen på 6,1 tommer er til og med større enn iPhone XSiPhone X og iPhone 8 Plus, for å nevne noen. Det er dog en LCD-skjerm istedet for en OLED-skjerm.

Den får ellers samme maskinvare som de andre nye modellene, og samme kamera. Men bare ett kamera bak, hvor de dyrere modellene har to. Til tross for dette kan iPhone XR likevel ta bilder med uskarp bakgrunn. Den er forøvrig IP67-sertifisert (vanntett, men litt mindre vanntett enn de to toppmodellene), og kommer i flere fargeutgaver.

Apple Watch Series 4

Apples smartklokke har fått flere nye, spennende funksjoner. Skjermen har blitt betydelig større, og kan nå inneholde mer informasjon og nyttig data. Hvis du ønsker det da. Kontrollknappen (urkrona) er oppdatert, og høyttaleren i klokka kan spille med høyere volum.

Helse, livsstil og sikkerhet fikk mye fokus under presentasjonen. Takket være en ny funksjon kan klokka for eksempel merke hvis du faller, og hvis du ikke rører deg innen et minutt, ringer den automatisk etter hjelp. Pulssensoren kan sende deg «bekymringsmeldinger» hvis du for eksempel har for lav eller for uregelmessig puls. Begge kan nemlig være tegn på at noe er galt.

Men mest spennende er det kanskje at klokka har fått EKG-funksjon, som gjør at den kan registrere mer nøyaktig og avansert pulsdata som du kan dele med for eksempel legen din. Dette vil dog ikke være tilgjengelig i Norge til å begynne med. Batteritiden er på 18 timer, og prisen starter på 4390 kroner.

Under kan du lese vår live-blogg fra arrangementet.

20:49 - Ingen store overraskelser denne gangen altså, og hverken ladeplate, øreplugger eller en billig-iPhone ble nevnt. Men tre veldig spennende toppmodeller som var vel verdt kveldens fokus.

20:47 - Tim Cook har forlatt scenen, lysene går på og folk forlater salen. Lanseringen er over.

Kl 20:46 - Vi får noen kjappe oppdateringer om den smarte høyttaleren HomePod som kan settes i stereo-par hvis du har to. iOS 12 kommer nå på mandag, 17. september. Apple TV får en programvareoppdatering neste uke og macOS Mojave kommer 24. september.

Kl 20:42 - iPhone XR kommer i utgaver med 64GB, 128GB og 256GB. iPhone XS og XS Max kommer i utgaver med 64GB, 256GB og 512GB, og de vil koste fra 999- og 1099 dollar. Kan bestilles allerede 14. september. Tim Cook kommer tilbake på scenen.

Kl 20:39 - Men skal ikke Tim komme på scenen igjen snart? Har han noe spennende han venter med i kulissene? Eller holder de seg til ryktebørsens manus? Nå må den videoen bli ferdig snart... Kul musikk da.

Kl 20:36 - Ny runde med video fra scenen oppsummerer mer eller mindre det vi har fått vite til nå.

Kl 20:35 - Batteritiden skal være 1,5 timer bedre enn iPhone 8 Plus, og telefonen har IP67-sertifisering.

Kl 20:33 - iPhone XR får det samme vidvinkel-kameraet som vi finner bakpå XS og XS Max, men bare ett istedet for to. Til tross for at telefonen har bare ett kamera, kan den likevel ta bilder med lav dybdeskarphet. Også denne har Smart-HDR-funksjonen, og den vil ha det samme front-kameraet som de andre telefonene.

Kl 20:31 - Den nye telefonen blir mindre enn iPhone 8 Plus, men vil likevel ha større skjerm på 6,1 tommer. Også denne er iPhone X-lignende, og mangler hjem-knapp. Her er det ansikts-ID som gjelder. Ny raskere prosessor og sterkere grafikkbrikke, maskinlæring i sanntid og nytt kamera.

Kl 20:29 - Navnet er iPhone XR, og den kommer i mange spreke farger. Den har, som ryktene skulle ha det til, LCD-skjerm istedet for OLED-skjerm.

Kl 20:27 - Schiller har nå annonsert enda en ny iPhone! Dramatisk video fra scenen følger.

Kl 20:25 - Lisa Jackson er på scenen og snakker om miljøet, bærekraft og resirkulerte materialer. Bruk av resirkulert tinn skal spare oss for 10 000 tonn tinn-malm i året. Hun snakker også om at de lager solide produkter som har maskinvare som gjør at de skal vare lenge, slik at du kan bruke dem lenge, som ifølge Jackson er det beste for planeten. Vi får også se Apples robot som kan plukke gamle iPhoner fra hverandre og plukke ut deler som kan brukes om igjen.

Kl 20:22 - Skal det komme flere produkter må de vel komme seg videre - kan virke som de gjør det også. Nå snakker de om at Apples fasiliteter drives av fornybar energi.

Kl 20:20 - iPhone XS skal vare 30 minutter lengre enn forgjengeren, mens iPhone XS Max har enda bedre batteri, som skal vare 90 minutter lengre. Schiller forteller om dual-SIM funksjoner ved hjelp av e-SIM som lar deg ha to SIM-kort i telefonen, nyttig hvis du for eksempel reiser mye på tvers av landegrenser og vil ha telefonabonnement fra ulike land.

Kl 20:17 - Vi har nå fått en demo av videomulighetene med svært gode lydopptak. God stereolyd som gjør videoene veldig levende. Schiller snakker om bedre 4K-video med bedre dynamisk rekkevidde, men går ikke i detalj der.

Kl 20:15 - Uskarp bakgrunn er noe som har vært vanskelig å få til med et mobilkamera og noe som gjerne får bildene til å se mer «proffe» ut, og de nye iPhone-telefonene skal få dette til mye bedre enn tidligere. Bildene de presenterer ser i alle fall imponerende ut. Vi kan til og med justere dybdeskarpheten etter at vi har tatt bildet. En kul funksjon vi har sett tidligere på enkelte avanserte systemkameraer.

20:11 - Telefonen skal kunne gjøre en trillion operasjoner på hvert bilde. Vi vet ikke helt hva det egentlig betyr, men det høres imponerende ut. Kameraet tar bilder mye kjappere og har en ny Smart-HDR-funksjon som skal gjøre at kameraet takler vanskelige lysforhold bedre enn før. Schiller viser eksempelbilder fra scenen, og de ser unektelig imponerende ut.

Kl 20:08 - Nå er det to 12-megapiksel-kameraer på baksiden av telefonen, et som zoomer inn, og en vidvinkel. Bildebrikkene er blitt bedre, og telefonen skal gjøre en bedre jobb med behandligen av bildene.

Kl 20:06 - Schiller tilbake på scenen, og endelig skal vi snakke om kameraet. Litt bladdibla om hvor bra det har vært til nå - kom igjen, gi oss nyhetene!

Kl 20:05 - Ny gjest, nå snakker vi om AR («utvidet virkelighet», en form for VR). Tenk Pokemon GO, bare nå enda mer avansert. Den nye grafikk-brikken gir spillutviklerne nye muligheter.

Kl 20:03 - Den nye telefonen kan gjøre avanserte analyser av en basketballspiller og ballen han/hun kaster. Dette ser ut som noe fra en sci-fi-film.

Kl 20:01 - Veldig imponerende spill-kapasitet der. Ny gjest på scenen, Steve Nash og David Lee snakker om basketball-trening. Gjett hva som skal gjøre treningen bedre? Den nye iPhonen. Overrasket? Ikke vi heller.

Kl 19:59 - Howard viser klipp fra deres nye Elder Scrolls-spill, Blades, som spilles på en iPhone. Dette er en særs populær spillserie som vi kjenner fra PC, Playstation og lignende, men ikke som et fullt fungerende 3D-spill på en telefon. Grafikken og funksjonaliteten ser svært imponerende ut.

Kl 19:55 - Vi får se ganske imponerende VR-funksjoner. Nå er Todd Howerd fra Bethesda Games på scenen for å snakke om dataspill.

Kl 19:53 - Mer snakk om den nye prosessoren. Apper kan være så mye som 30% raskere å starte. Nå snakker vi om maskin-læring og hvordan den nye telefonen gjør dette i sanntid. Emojier som kan legges over ansiktet ditt og følge opp til 50 ansiktsmuskler samtidig.

Kl 19:50 - Lagringsplassen på de nye telefonen kan være på hele 512 GB.

19:48 - Vi får nå høre mye om den nye prosessoren. Kort-versjonen: Den er raskere, bruker mindre strøm, og grafikkbrikken skal være et stort hopp fremover.

Kl 19:47 - Lyden skal ha blitt mye bedre, og Schiller snakker om all den avanserte teknologien du finner i det nå ikoniske skjerm-hakket øverst på skjermen. Face ID blir mye kjappere, og Apple mener de har det sikreste ansikts-ID-systemet av alle telefoner. Vi hadde ikke forventa noe annet...

Sett opp prisvarsel på iPhone XS Max her »

Kl 19:43 - Phil Schiller skryter av den nye skjermen. 5,8" og 6,5" størrelser er bekreftet, OLED med 60% bedre dynamisk dekning enn den forrige telefonen. Navnet iPhone XS Max er bekreftet.

Kl 19:41 - Telefonen er laget av rustfritt stål med gull-finish på fronten, glasset på skjermen skal være det mest solide noen gang brukt på en telefon, og telefonen har IP68-gradering, som vil si at den tåler en kort dukkert. Selv i øl, spøker de fra scenen.

Kl 19:40 - Ny video skal presentere «den mest avanserte iPhonen vi noengang har laget». Det er i alle fall snakk om to - en stor og en liten. Den ene er iPhone XS.

Kl 19:39 - Cook skryter av innovative funksjoner i iPhone X, spesielt med tanke på kameraet. 

Kl 19:37 - Vi snakker om iPhone!

Kl 19:37 - Tim Cook var tilbake på scenen og presenterte enda en reklamevideo for klokka. Aktiv livsstil, sport og fritid er 100% fokus. Fengende video, om enn litt bråkete...

Kl 19:35 - Klokka kommer til å koste 399 dollar uten mobildata, 499 dollar med mobildata.

Kl 19:35 - Klokka kommer i fire farger: Sølv, gull, «space gray» og stål. Alle klokkereimene fra tidligere modeller kommer til å passe til den nye også. Williams snakker om nye, spennende urskiver og nye spennende klokke reimer.

Kl 19:32 - Teaser-video fra scenen som mer eller mindre oppsummerer det vi allerede har hørt... Musikkstrømming, aktiv og sunn livstil, nødhjelp ved fall osv.

Kl 19:30 - Williams lover bedre batteritid. Nå kan nå trene med GPS i hele 6 timer på en lading, og den skal klare seg 18 timer med vanlig bruk. Som vil si at du skal komme deg greit gjennom dagen, men ikke døgnet.

Kl 19:28 - Dr Ivor J. Benjamin var på scenen og snakka litt om hvor viktig det var med god helseinformasjon. Williams er tilbake på scenen og forklarer at Apple Watch 4 og Apple skal passe godt på dataene dine. All helsedata er kryptert på enheten og i skyen. Men EKG målingene er for nå bare godkjent å bruke i USA, resten av verden skal komme etter, men vi får ingen detaljer om dette.

Kl 19:25 - De elektroniske pulsmålingene (EKG) kan gi mer avansert og detaljert pulsdata som kan si mer om helsa di.

Kl 19:24 - Klokka har tre nye pulsfunksjoner. Hvis pulsen din er for lav eller for uregelmessig får du en «bekymringsmelding» fra klokka . Dette styres av den optiske sensoren, men klokka har nå også fått en elektronisk pulssensor. Dette er ganske stort i en smartklokka, da de vanlige optisk baserte sensorene har betydelige svakheter. 

19:21 - Når klokka og Siri merker at du har falt og ikke rører deg det neste minuttet, kan den automatisk ringe en «nødkontakt» for deg.

 19:20 - Klokka får en ny og raskere prosessor - ikke noe sjokk der. Kan være så mye som dobbelt så kjapp som forgjengeren. Også gyroskopet og akselerometeret er oppdatert. Dette gjør at klokka kan merke hvis du faller og skader deg. Dette er ifølge Williams noe som er overraskende vanskelig å få til, men vi har fortsatt ikke fått vite hvordan den nye funksjonen kan hjelpe oss.

19:17 - Høyttaleren og urknappen er oppdatert, og Williams skryter av hvor høyt volum du kan få av den lille høyttaleren i klokka.

Sett opp prisvarsel på Apple Watch Series 4 her »

19:15 - Williams snakker om den nye  større, kurvede skjerm. Skjermen er større, uten at klokka er blitt større. En ny urviser viser mer data enn før, og helsedata er i fokus. «Puste»-appen er fortsatt med, og kan til og med brukes som urskive hvis du vil bruke den ofte.

19:12 - Puls og treningsfuksjoner står i høysetet i Apples korte presentasjonsvideo.

19:11 - Jeff Williams forteller om nye, smarte helsefunksjoner i den nye klokka. «Vi tar den til det neste nivået» - så blir det video fra scenen.

Kl 19:09 - Tim skal snakke om nye Apple Watch. «Ikke bare den beste smartklokka, men den beste klokka, punktum.»

Kl 19:05 - Ah, dama på videoen har visst med noe spennende greier til Tim Cook. Tim er på scenen.

Kl 19:04 - Lang Mission Impossible-aktig intro med løping og actionmusikk... Men lite iPhones da...

Kl 19:01 -  Endelig er vi i gang - intromusikk og pene bilder fra Steve Jobs Theater

Kl 18:58 - Hvert øyeblikk nå....!

Kl 18:48 - Videostrømmen har starta, foreløpig uten noe mer enn en logo og litt fresh popmusikk.

Kl 18:45 - Vi er på plass og venter på at Apples sending skal starte, veldig spente på om Apple holder seg til ryktebørsen, eller om de har noe ekstra i ermet.

Dette ble lansert

Over kan du lese vår live-blogg fra lanseringen. Hvis du følger lenkene under kan du se nærmere på produktene, se oppdaterte priser og opprette prisvarsel hvis du vil være klar hvis de blir billigere.